Myönteinen työnantajakuva – Näin rakennat sitä rekrytoinneissa

Myönteinen työnantajakuva – Näin rakennat sitä rekrytoinneissa

Sirpa Talka Rekrytointi, Työnantajakuva

Tiedätkö, millainen on organisaatiosi työnantajakuva tai kuinka löytää kysymykseen vastaus? Työnantajakuva muodostuu jokaisen kokijan mielessä. Se on tarkastelijan henkilökohtainen käsityksensä organisaatiosta työnantajana. Käsityksen muodostumisen vaikutteina toimivat henkilön omat kokemukset, asenteet sekä arvot sekä kulloinkin tarjolla oleva tieto. Työnantajakuvaa muokkaavat organisaation viestintäsisällöt ja tyylit, visuaalinen ilme sekä rekrytoinnin edetessä koettu hakijaviestintä ja -kokemus.

Erinomainen tapa kerätä tietoa työnantajakuvasta on kysyä siitä työntekijöiltä sekä rekrytointiprosessin läpi käyneiltä. Ota siis asiasta selvää ja hyödynnä löydöksiä rekrytointiviestinnässäsi. Kun tiedät, miksi työntekijäsi ovat sitoutuneet yritykseesi, mistä he pitävät ja mistä eivät, voit kehittää työnantajakuvaasi toivottuun suuntaan ja tarjoat potentiaalisille työnhakijoille sitä, mitä työntekijät tunnistavat jo saavansa.

Mistä lähteä liikkeelle ja miten koordinoida työnantajakuvan rakentamista?

Työnantajakuvan rakentamisessa kannattaa ensimmäiseksi kerätä tietoa. Selvitä, miltä työntekijöistä tuntuu työskennellä organisaatiossa ja työtehtävässään ja kuinka tyytyväisiä he ovat yrityskulttuuriinne. Kokevatko työntekijät työnsä merkitykselliseksi? Tarjoutuuko heille mahdollisuus itsenäiseen työskentelyyn? Entä onko johtamisessa valmentajamainen ote? Tutki, annetaanko yrityksessä rakentavasti palautetta ja ovatko tavoitteet selkeät. Onko työympäristö monimuotoinen, inklusiivinen, joustava ja kannustava?

Varmista, tarjoutuuko työntekijälle toivottuja koulutus- ja etenemispolkuja. Luottavatko työntekijät yritysjohtoon? Onko viestintä läpinäkyvää ja yrityksen missio kirkas? Onko yritys kaiken kaikkiaan inspiroiva työpaikka? Voidaanko työssä hyvin niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisesti? Entä minkälainen kuva työnhakijoilla on ennen hakua ja haun jälkeen? Vastaavatko heidän odotuksensa todellisuutta? Kysy ja päätä tiedon avulla, mitä kannattaa tehdä seuraavaksi!

Apua työnantajakuvan luontiin

Rekrytointi.com toimii yhteistyössä Universum Finlandin kanssa. Yhdessä tuemme työnantajia merkityksellisen ja sitouttavan työnantajakuvan kehittämisessä ja viestimisessä. Mikäli teillä on haasteita löytää ja tavoittaa kohderyhmät ja rakentaa dataohjautuva työnantajakuva, hyödynnä työkalujamme tai käänny Universum Finlandin puoleen.

Universum toteuttaa vuosittain Suomen suurinta ja kattavinta osaajatutkimusta opiskelijoiden ja työssä jo olevien keskuudessa toimialoittain. Tutkimuksessa selvitetään vastaajien työelämämieltymyksiä ja ihanteellisimpia työnantajia. Tutkimuksessa 20 parhaiten pärjännyttä yritystä saa vuodeksi Rekrytointi.com-palvelussa käyttöönsä Universum-badgen, joka näkyy työnhakijalle avoimet työpaikat listauksessa. Jos yrityksesi saa badgen, on yrityksessänne tehty paljon oikein työnantajakuvan rakentamisessa!

Miksi työnantajakuva on tärkeää?

Myönteinen työnantajakuva edesauttaa saamaan työtä hakevan huomion pienemmällä vaivalla ja rahallisella panostuksella. Hakemuksia tulee runsaasti ja yrityksellä on varaa valita työntekijät. Työntekijät ovat sitoutuneita, vaihtuvuus maltillista ja siten yrityksellä on asiakkaiden keskuudessa tarjota pysyvyyttä liike- ja henkilösuhteissa. Työnantajakuvaa kannattaa kirkastaa erityisesti silloin, kun yrityksessä on jatkuvasti käynnissä runsaasti rekrytointeja eli suuret yritykset kuin myös rekrytointiyritykset ja keikkatyöntekijöitä välittävät toimijat. Paineita työnantajakuvan rakentamiseen voi tuoda myös toimiala, jolla on pulaa osaajista tai yrityksen hiljattain saama kielteinen julkisuus.

Kenen vastuulla työnantajakuva on ja millä resursseilla sitä hoidetaan?

Työnantajakuvan rakentamisesta ja resursoinnista sekä siihen motivoinnista on vastuussa viime kädessä yritysjohto. Työ on pitkäjänteistä tekemistä. Arjessa työnantajakuvaa rakentavat kaikki yrityksen työntekijät, mutta toimenkuvansa puolesta erityisesti HR- ja rekrytointipäättäjät sekä viestintä ja markkinointi. Tekemiseen tulee allokoida budjettia, luoda suunnitelma ja miettiä, miten koko henkilöstö osallistetaan työnantajakuvan kehittämiseen.

Työnantajakuvaan vaikuttaminen rekrytoinnissa

Työnantajakuva rekrytoinnissa

Työnantajakuvaan vaikuttaminen rekrytoinnissa

Tarkastele kriittisesti yrityksesi rekrytointi-ilmoituksia. Onko niissä asioita, mitkä kiinnostavat ja puhuttelevat rekrytoitavaa osaajaa? Hyödynnä luetteloita, videoita, kuvia ja linkkejä. Kerää yritystietoja työnantajasivulle ja kokoa siten laaja lukupaketti työnhakijaa inspiroimaan. Työstä fontilla, väreillä ja taustakuvalla brändinmukainen ilme. Puhuttele hakijaa yrityskulttuuriin sopivasti. Tallenna ilmoituspohjasi, arvioi sen toimivuutta, muokkaa ja hyödynnä sitä tulevissa rekrytoinneissa.

Arvioi käytettäviä kanavia. Näy siellä, missä työnhakijat liikkuvat.

Käy läpi rekrytointiprosessi työnhakijan näkökulmasta. Saavatko hakijat riittävästi, oikea-aikaisesti, sopivalla tiheydellä ja toivomallaan sisällöllä tietoja rekrytoinnin eri vaiheissa. Varmistu, että viestinnän sävy on linjassa rekrytointi-ilmoituksen kanssa ja käytetty terminologia aukeaa hakijalle. Helpota arkea automaattisilla hakijaviesteillä, joita LAURA™-rekrytointijärjestelmämme tarjoaa.

Haastattelutilanteessa on myös hyvä olla skarppina, sillä se toimii näytön paikkana myös työnantajalle. Kokonaisvaltaisen hakijakokemuksen kannalta myös jälkihoito on tärkeää.

Työnantajakuvan mittaaminen on mahdollista vain, jos sille asetetaan mittarit. Mittareita miettiessä voit kysyä, mitkä asiat rekrytoinneissa toimivat hyvin ja mitä tulisi kehittää. Tarkastele, kohtaavatko hakijoiden mielikuvat ja todellisuus keskenään. Pohdi, miten varmistaa rekrytointiprosessin tasainen laatu. Katso lista työnantajakuvan kehittämisen mittareista, joita voit poimia osaksi organisaationne mittaristoa.

Työkaluja työnantajakuvan rakentamiseen

Rekrytointi.com rekrytointi-ilmoituksen kohdistuskampanja:

Hanki näkyvyyttä kiinnostavien työnhakijoiden keskuudessa kohdistuskampanjalla Google-hakusanamainonnassa sekä sosiaalisessa mediassa. Näy soveltuvan maantieteellisen alueen rekryboxeissa mediakumppaneidemme verkkopalveluissa sekä toimialaan sopivien liittojen sivustoilla (TRAL, Ekonomit, ilry, ite wiki).

Kustomoitu Rekrytointi.com rekrytointi-ilmoitus:

Luo yrityksenne brändi-ilmeen mukainen rekrytointi-ilmoitus ja käytä sitä jokaisessa rekrytoinnissa.

Yrityssivu:

Yhteen kerätyt avoimet työpaikat antavat hakijalle mielikuvaa myönteisestä draivista ja yrityksen suunnasta. Yrityssivulla viestit perusteista, miksi olla kiinnostunut yrityksestä ja mitä eri osaamista tarvitaan vietäessä yritystä strategian määrittelemään suuntaan.

Saat näyttävän paikan kertoa laajemmin, millaista on työskennellä kyseisessä yrityksessä, miten työnhakuprosessi hoidetaan, millaisilla kriteereillä henkilöstöä valitaan, miten henkilöstöä kehitetään sekä millaisia työsuhde-etuuksia kaikille on tarjolla. Voit ohjata hakijan lukemaan lisätietoa yrityssivulta ja pitää itse rekrytointi-ilmoituksen napakkana.

LAURA™-rekrytointijärjestelmä:

Ota haltuun koko rekrytointiprosessi. Mittaa hakijakokemusta ja viesti joustavasti kaikille hakijoille rekrytoinnin edetessä. Tutustu LAURAan!

Universum Finland:

Ota kumppani työnantajakuvan rakentamiseen tavoittele Universum-badgea yrityksellenne! Tutustu Universum Finlandiin!

Haluatko kuulla lisää?

Katso aiheesta webinaaritallenteemme ja ole yhteydessä myyntitiimiimme, mikäli haluat rakentaa työnantajakuvaa kanssamme!

 

Ota meihin yhteyttä