Palkkaisitko osatyökykyisen?

LAURA Rekrytointi Oy Rekrytointi, Työnantajakuva, Työyhteisön kehittäminen

Yrityksen myönteisyys osatyökykyisiä kohtaan parantaa yrityksen imagoa ja työnantajakuvaa. Osatyökykyisen palkkaamisen kynnystä on helpotettu erilaisin keinoin. Tiesitkö esimerkiksi mahdollisuudesta tuettuun työhönvalmentajan palveluun?

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan työkyvyttömyyseläkkeellä oli vuonna 2011 yhteensä 260 453 ihmistä ja heidän eläkemaksuihin kului runsaat kolme miljardia euroa. Valtioneuvoston arvion mukaan noin 200 000 vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä voisi toisenlaisissa olosuhteissa tehdä töitä. Jokainen palkattu osatyökykyinen työntekijä on askel parempaan suuntaan – tässä siis kolme hyvää syytä palkata osatyökykyinen:

1. Palkkatuki

Palkkatuki on TE-toimiston myöntämä harkinnanvarainen tuki, jota työnantaja saa työttömän palkkaamiseen. Osatyökykyisen henkilön palkkaamiseen voi saada palkkatukea 670–1300 euroa kuukaudessa korkeintaan kahden vuoden ajan.

Palkkatukea voidaan myöntää myös työkyvyttömyyseläkettä saavan henkilön työllistämiseen. Palkkatuen saa täysimääräisenä, jos tuella palkattavan säännöllinen työaika palkanmaksujakson aikana on vähintään 85 prosenttia alan säännöllisestä työajasta. Jos työaika on vähemmän, palkkatuki suhteutetaan työaikaan. Tutustu palkkatukeen tarkemmin TE-toimiston sivuilla.

2. Työolosuhteiden järjestelytuki

Työolosuhteiden järjestelytuki korvaa osatyökykyisen työpaikalla tarvitsemia välineitä ja työpaikan oloihin tehtäviä muutoksia, kuten työaikajärjestelyjä ja työtehtävien organisointia. Tukea saa myös siinä tapauksessa, että työtoveri merkittävällä tavalla opastaa ja avustaa osatyökykyistä työllistyjää varsinkin työsuhteen alussa. Järjestelytuen enimmäismäärä on 2500 euroa henkilöä kohden, vaikeavammaisen kohdalla 3500 euroa.

”Kun työolosuhteiden mukauttamista tutkittiin, niin huomattiin, että työnantajan kustantamista mukautuksista kolmannes maksoi alle 1000 euroa. Se on vähemmän, kuin kolmen sairauslomapäivän kustannus”, kertoi Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Nina Nevala Epilepsialiiton Työ ja Epilepsia -tilaisuudessa aiemmin helmikuussa.

3. Työhönvalmentaja

TE-toimisto voi myöntää osatyökykyisen työntekijän palkkaamisen helpottamiseksi työhönvalmentajan palveluita. Työhönvalmennuksen tavoitteena on selvittää konkreettiset keinot, joilla voidaan edistää työhön palkkaamista tai työssä pysymistä.  Perehdytys työtehtäviin kuuluu työnantajalle, mutta työhönvalmentaja voi esimerkiksi perehdyttää työyhteisöä asioissa, jotka liittyvät uuden työtoverin tuloon. Työnantajalle voidaan korvata enintään 50 tuntia työvalmentajan palveluita 12 kuukauden ajalta.

”Työhönvalmentajan palveluista on useita hyötyjä työnantajalle: Sairauspoissaolot vähenevät, työntekijän osaaminen kasvaa ja yritys kasvattaa mainettaan vastuullisena yrityksenä. Osatyökykyisen palkkaaminen on pitkälti asenteesta kiinni”, sanoi Kirsi Leppänen, Mehiläisen työelämäpalveluiden työvalmentaja, samaisessa Epilepsialiiton tilaisuudessa.