Irtisanottavan henkilöstön tukeminen ja uusyrittäjyys

LAURA Rekrytointi Oy Rekrytointi, Työyhteisön kehittäminen

Taantuman johdosta yhä useampi yritys joutuu käymään läpi YT-prosessin. Tällaisessa tilanteessa vastuullinen yritys on valmiina tukemaan irtisanottavaa henkilöstöä. Jos irtisanottavien joukosta löytyy yrittäjähenkisiä työntekijöitä, heitä kannattaa kannustaa ottamaan yhteyttä lähimpään Uusyrityskeskukseen.

Uusyrityskeskusten neuvontatyö on tuloksekasta ja siitä on varmuudella hyötyä henkilölle, joka mielii yrittäjäksi. Professori Vesa Routamaa Vaasan yliopistosta on tutkinut uusyrityskeskustoimintaa ja sen kansantaloudellista merkitystä Pirkanmaan alueella.

Tänä vuonna yt-neuvottelut ovat koskeneet jo yli 50 000 työntekijää Suomessa, joten yrityksen perustaminen on ajankohtainen aihe monenkin elämässä. Suomalaiset yritykset työllistävät ulkomailla enemmän kuin kotimaassa, minkä takia Suomessa on akuutti uusyrittäjyyden tarve.

Professori Vesa Routamaa toteaa tutkimuksensa tulosten myötä, että Suomi pystytään nostamaan suosta lisäämällä alkavia yrittäjiä avustavien uusyrityskeskusten rahoitusta. Esimerkiksi Tampereen Seudun Uusyrityskeskuksen budjetti on 750 000 euroa, mutta ensi vuonna enää 700 000.

– Rahoitusta lisäämällä pystyttäisiin Uusyrityskeskuksissa tekemään pitkäjänteistä ja tehokasta työtä uusien yrittäjien auttamiseksi, Routamaa uskoo ja lisää, että ihmisillä on paljon yrittäjyyteen liittyviä ideoita, joista pitäisi päästä keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa.

Suomen Uusyrityskeskukset ovat merkittävin aloittavien yrittäjien neuvontaverkosto niin määrien kuin vaikuttavuusselvitysten mukaan. Suomessa on 32 uusyrityskeskusta, ja verkosto toimii lähes 200 kunnan alueella. Asukaslukupeitto uusyrityskeskusten toiminta-alueella on yli 4,4 milj. asukasta.

Uusyrityskeskusten neuvonnan kautta syntyneet yritykset ovat keskimääräistä selvästi elinvoimaisempia, sillä kahden vuoden kuluttua perustamisesta 90 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa ja viiden vuoden kuluttua 80 prosenttia. Merkittävintä on se, että vain alle 4 prosenttia aloittaneista yrittäjistä lopettaa toimintansa konkurssin vuoksi viiden ensimmäisen vuoden kuluessa.

Perustettujen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuosittain 1.8 miljardia euroa – verotuloja kunnille ja valtiolle sekä ostovoimaa koko lähiseudulle

Routamaan tutkimustulosten mukaan Tampereen Uusyrityskeskus Ensimetri on hyvä esimerkki siitä, miten tehokasta uusyrityskeskusten toiminta on. Hänen laskelmiensa mukaan Ensimetrin kautta syntyneet yritykset tuottivat viime vuonna Tampereen seutukunnassa kunnille verotuloja noin 127 miljoonaa euroa ja valtiolle arvonlisäveroja yhteensä 437 miljoonaa euroa. Pirkanmaan talousalue on 9 % koko Suomen alueesta. Routamaan mielestä uusyrityskeskukset ovat kustannustehokas rahasampo kunnille ja valtiolle.

Uusyrityskeskus Ensimetrin taivalta ja alkavien yritysten hengissä pysymistä kahdenkymmenen toimintavuoden ajalta on selvittänyt myös toimitusjohtaja Simo Andersson Shop’In Research Oy:stä. Vuosien 1993 ja 2013 välisenä aikana on asiakkaita ollut yli 35 000. Yrityksiä tuona aikana on perustettu yli 12 000, joista 7 630 on edelleen toiminnassa (66 %) . Nämä yritykset työllistävät yli 18 000 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on vuosittain 1,8 miljardia euroa.

Jos YT-prosessin aikana työpaikkansa menettävät sijoittuvat yrittäjiksi, voivat ne siis tukea merkittävästi koko talousalueen menestystä ja sitä kautta myös entisen työnantajansa menestystä, kun talous pyörii vaikeuksista huolimatta kasvuhakuisesti.