Kuinka rekrytoijat ovat sopeutuneet koronaviruspandemiaan ja miltä näyttää rekrytoinnin tulevaisuus tästä eteenpäin?

Ramona Westersund Uutishuone, y-Etusivun nosto

Ei voida kiistää, etteikö koronaviruksen puhkeaminen olisi vaikuttanut kaikkiin aloihin ympäri maailmaa. Kun yritykset ovat siirtyneet toimistotyöstä etätyöskentelyyn, liiketoiminnan kaikki näkökohdat ovat muuttuneet, rekrytointi mukaan lukien. Miltä näyttää rekrytoinnin tulevaisuus tämän kaiken jälkeen?

Monet ihmiset maailmanlaajuisesti ovat löytäneet itsensä tilanteesta, jossa he ovat yhtäkkiä ilman työtä. Yrityksille tämä taas näyttäytyy hakijoiden ja hakemusmäärien huomattavana kasvuna. Kumppanimme Cadremploi Ranskassa raportoi yli 75 prosentin kasvusta työpaikkailmoitusten keskimääräisissä hakemusmäärissä.

Joillain aloilla on myös raportoitu rekrytointitarpeen kasvusta. Esimerkiksi kumppanimme Appcast Yhdysvalloissa on raportoinut työpaikkailmoitusten määrän kasvaneen tietyillä aloilla muutamina viikkoina jopa kolminkertaiseksi.

Kuinka rekrytoijien on tarkoitus pysyä mukana hakemusmäärien ja toisaalta uusien rekrytointitarpeiden tulvassa ilman, että he voivat olla vuorovaikutuksessa suoraan hakijoiden kanssa? Tietysti käyttämällä tekniikkaa! Yritysten onneksi käytettävissä on runsaasti tekniikkaa ja palveluita etärekrytointiin, jotta työnhakijat voivat edelleen hakea ja heitä voidaan haastatella tehtäviin.

Mikä on uusi normaali? Kuinka koronavirus muokkaa yritysten toimintatapoja ja rekrytointia?

Sanotaan, että vain muutos on pysyvää, ja tämä pätee myös tällä hetkellä erityisen hyvin niin yritysten toimintatapoihin kuin rekrytointeihinkin. Monesti isoista muutoksista seuraa jotain hyvääkin! On toki normaalia tuntea ahdistusta tai pelkoa maailmanlaajuisen pandemian edessä, mutta sitäkin tärkeämpää on olla tuhlaamatta aikaa murehtimiseen ja keskittyä sen sijaan uuteen normaaliin sopeutumiseen.

Menestyneimmät yritykset keksivät uusia, luovia tapoja jatkaa liiketoimintaansa ennennäkemättömän globaalin tapahtuman edessä. Erityisesti start-upeille ja nopeaa kasvua tavoitteleville yrityksille tämä tarkoittaa, että heidän tulee selvittää, kuinka he kykenevät pysymään rekrytointisuunnitelmissaan mahdollisimman tarkasti ja löytää tapoja rekrytoida huippuosaajia virtuaalisesti.

Samalla monet yritykset ovat tällä hetkellä ns. odotustilassa eivätkä etene rekrytoinneissa ennen kuin näkevät, miten asiat etenevät. Tämä odotustila ei kuitenkaan poista sitä faktaa, etteikö hakemuksia saapuisi nyt runsain määrin eikä niiden käsittelyä voi jättää hoitamatta. Rekrytoijien onkin syytä muistaa, että myös työnhakijat kokevat epävarmuutta ja turhautuvat, kun yritykset tasapainottelevat kannattavuuden turvaamisen ja rekrytointitarpeiden välillä.

Tässä on muutamia asioita, joita rekrytoijat voivat tehdä tänä aikana, jotta hakijat eivät tunne itseään unohdetuiksi:

  1. Viesti!

Viesti hakijoille rekrytointien aikatauluista rehellisesti. Tämä on erityisen tärkeää niille hakijoille, jotka ovat jo käyneet läpi haastatteluprosessin. Kun hakijat tietävät tilanteen ja mitä yritys on suunnitellut rekrytoinnin etenemiseksi, he säilyttävät edelleen kiinnostuksensa yritystä kohtaan.

  1. Hoida rekrytointiprosessin pipeline kuntoon!

Rekrytoijilla saattaa olla tällä hetkellä hieman normaalia enemmän aikaa käsissään. Käytä tämä aika rekrytointiprosessin suunnitteluun ja tehostamiseen, jotta prosessinne ovat entistä paremmassa kunnossa, kun rekrytoinnit taas starttaavat.

  1. Omaksu uusia teknologioita!

Tämä on myös täydellinen aika oppia käyttämään uutta tekniikkaa rekrytoinneissa esimerkiksi haastattelujen aikatauluttamisessa ja perehdytyksen läpiviennissä etänä. Yritykset ovat parhaillaan siirtymässä uusiin, virtuaalisiin tapoihin löytää, palkata ja rekisteröidä uusia työntekijöitä. Ymmärrys siitä, mitkä ovat parhaimmat uudet tavat löytää, rekrytoida ja sitouttaa olemassa olevat huippuosaajat yrityksessä virtuaalisia alustoja hyödyntäen, hyödyttää rekrytoijia ja yrityksiä nyt ja tulevaisuudessa.

Muutos, jolla on merkitystä

Ei ole epäilystäkään siitä, että rekrytointi ja yritysten työskentelytavat eivät tulisi muuttumaan lopullisesti, vaikka maailmanlaajuinen pandemia olisi hallinnassa. On mielenkiintoista nähdä, miten yritysten asettamat uudet toimintamallit vaikuttavat rekrytointiin tulevaisuudessa, etenkin kun yritykset ymmärtävät, kuinka paljon aikaa he voivat säästää. Esimerkiksi lontoolainen yritys Walters Peter on havainnut, että digitaalinen, etänä tapahtuva uusien työntekijöiden perehdytys säästää heiltä yli 10 tuntia työaikaa.

Yritykset, jotka kykenevät sopeutumaan nopeasti koronaviruksen edellyttämiin muutoksiin, onnistuvat rekrytoimaan ja sitouttamaan lahjakkaita uusia työntekijöitä. Jos yrityksenne rekrytointi ei ole vielä sopeutettu käyttämään uutta teknologiaa, nyt on aika hypätä kelkkaan, jotta voitte jatkaa menestyvän yrityksen rakentamista ja kasvattamista.

 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin lähes 140 maassa toimivan maailman johtavan online-rekrytointiyhteisön The Networkin sivuilla. Rekrytointi.com on The Networkin Suomen edustaja yksinoikeudella. Olemme apunanne uusien toimintamallien omaksumisessa sekä rekrytointiprosessin tehostamisessa. Kun Rekrytointi.com auttaa teitä tavoittamaan oikeat osaajat, LAURA Rekrytointi Oy:n tuotekokonaisuuteen kuuluva LAURA™-rekrytointijärjestelmä mahdollistaa rekrytointiprosessin tehokkaan hoitamisen ja vaivattoman hakijaviestinnän myös etänä.