houkuttelevimmat työnantajan ominaisuudet

Nämä ovat houkuttelevimmat työnantajan ominaisuudet vuonna 2021

Ramona Westersund Paranna työnantajakuvaa, Uutishuone

Työnantajakuvan tutkimiseen ja kehittämiseen keskittyneen Universum Finlandin vuoden 2021 ammattilaistutkimuksen* mukaan tärkeimmät ja houkuttelevimmat työnantajan ominaisuudet liittyvät työn arjen sujuvuuteen, sen joustavuuteen, työsuhteen vakauteen, ja työntekijöiden kunnioittamiseen sekä kehittymisen tukemiseen. Lähes 10 000 vastaajaa useilta eri aloilta, ja keskimäärin 8 vuoden työkokemuksella, kertoivat tutkimuksessa työelämämieltymyksistään ja ihanteellisimmista työnantajistaan.

Houkuttelevimmat työnantajan ominaisuudet

Universumin ammattilaistutkimus 2021 toteuttetiin välillä marraskuu 2020 – elokuu 2021. Siinä ilmeni, että toinen pandemiavuosi ei nostanut suomalaisten ammattilaisten työpaikanvaihtohalukkuutta, sillä moni on sen päätöksen jo tehnyt.  ”Työnantajilla on käsissään kahden tulipalon tilanne: vaihtuvuus on räjähtänyt käsiin, ja samalla pitäisi rekrytä uudenlaista osaamista”, toteaa Universum Finlandin maajohtaja Mika Sallinen.

Tärkeimmät ja houkuttelevimmat työnantajan ominaisuudet liittyivät tänä vuonna työn arjen sujuvuuteen, sen joustavuuteen, työsuhteen vakauteen, ja työntekijöiden kunnioittamiseen sekä kehittymisen tukemiseen. ”Ja onhan se riittävän korkea peruspalkkakin siellä tärkeissä ominaisuuksissa ylhäällä, se on jopa korostunut viime vuoteen verrattuna”, sanoo Mika Sallinen. ”Palkka on tärkeä asia silloin kun ympärillä on paljon epävarmuutta. Tuloksista saa vaikutelman siitä, että ihmiset ovat keskittyneet nyt elämän perusasioihin, ja miettivät paljon omaa hyvinvointiaan ja merkityksellisyyttä”, pohtii Sallinen.

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että luottamuksella yrityksen johtoon, ja sen visioon, on suuri vaikutus vaihtohalukkuuteen. Jos luottoa löytyy, ei ole tarvetta vaihtaa. Ihanteellisimpien työnantajien listauksissa oli trendinomaisesti nousussa julkisen puolen työnantajat, ja myös pankkisektori. Näiden houkuttelevuutta nostaa turvallisen ja vakaan työsuhteen tärkeys kaiken epävarmuuden keskellä.

Etätyön rooli tulevaisuudessa puhuttaa tällä hetkellä koko työelämää suuresti. Tutkimuksen kymmenestä tuhannesta vastaajasta peräti 92% on kiinnostunut etätyömahdollisuuksista tulevaisuudessa. ”Jos työnantaja pakottaa toimistolle, on se nyt monelle jopa irtisanoutumisen syy” muistuttaa Sallinen. Etätyöhön liittyy kuitenkin edelleen myös huolia. Nämä keskittyvät ulkopuoliseksi jäämisen, ja epätasa-arvoisen kohtelun teemoihin.

Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2021 ammattilaisten näkökulmasta

Kaupallisen alan ammattilaisten ihannetyönantajien rankingin kärjessä tapahtui tänä vuonna muutoksia: ykköseksi nousi viime vuoden toiselta sijalta Marimekko ja toiseksi tuli kolme sijaa noussut OP Ryhmä. Kolmantena pysyi Google. Top 10 joukossa tapahtui muitakin suuria muutoksia, kun pandemiasta ehkä eniten kärsinyt Finnair putosi kärkipaikalta sijalle 7 ja OP:n lisäksi myös S-Ryhmä paransi kolme sijaa (nyt sijalla 5). Top 10:n ulkopuolella suuria nousuja tekivät Microsoft ja useat julkisen puolen työnantajat.

Kone säilytti kärkipaikkansa Tekniikan alan ammattilaisten ihannetyönantajana. Toiselle sijalle tuli merkittävän nousun tehnyt Valmet (2020: 9) ja kolmantena oli ABB (2020: 2). Kärkityönantajista kovimman nousun teki siis Valmet, mutta myös Puolustusvoimat jatkoi 2020 alkanutta nousuaan, ja paransi aina sijalle 4 (8). Myös Ramboll nousi peräti 9 sijaa, sijoituksen ollessa tänä vuonna kuudes. Top 10 ulkopuolella suuren nousun teki YIT (sija 11, kuusi sijaa ylöspäin), ja Metso Outotec (sija 17, peräti 13 sijaa ylös).

Google säilytti IT-alan ammattilaisten ihannetyönantajan johtopaikkansa myös tänä vuonna. Toisella sijalla pysyi Microsoft, ja kolmanneksi tuli Reaktor. Suurimmat nousijat IT-alan Top 10:n joukossa olivat Puolustusvoimat sijalla 6 (2020: 16), OP Ryhmä sijalla 7 (2020: 19).

Muita tutkittuja aloja olivat Luonnontieteet, Humanistit, Laki sekä Terveysala.

Luonnontieteet Top 3: 1. Luonnonvarakeskus (LUKE), 2. Suomen Ympäristökeskus (SYKE), 3. Metsähallitus

Humanistit Top 3: 1. Opetus -ja kulttuuriministeriö, 2. Opetushallitus, 3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Laki Top 3: 1. Oikeusministeriö, 2. Tuomioistuimet, 3. KONE

Terveysala Top 3: 1. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), 2. Terveystalo, 3. Mehiläinen

 

* Tutkimukseen vastasi marraskuu 2020-elokuu 2021 välillä yhteensä 9780 suomalaista ammattilaista, jotka kertoivat näkemyksiään työnantajista ja työelämästä.

Lisätiedot:
Mika Sallinen
Maajohtaja, Universum Finland
040 5279149
mika.sallinen@universumglobal.com

Eri alojen ammattilaisten ihanteellisimmat työnantajat on julkaistu Universumin ja Rekrytointi.comin sivuilla. Katso, eri alojen ammattilaisten TOP20-listat sivuiltamme: Suomen ihanteellisimmat työnantajat. Rekrytointi.com toimii Universumin yhteistyökumppanina Suomessa.

 

Katso Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2021

 


Katso myös nämä!

Työelämän joustavuus nousi tärkeäksi teemassa myös maailman suurimmassa kansainvälisen työvoiman liikkuvuutta ja työmieltymyksiä mittaavassa Decoding Global Talent 2021 -tutkimuksessa. Myös tässä tutkimuksessa tutkittiin työelämän arvoja tarkemmin. Sinua voisi kiinnostaa nämä artikkelimme aiheesta:

 

Kerro miten voimme auttaa!

Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ottavat yhteyttä. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi!

Rekrytointi.com-palvelua, Rekrytointi.com Osaajapankkia ja LAURA™-rekrytointijärjestelmää toimittaa suomalainen ura- ja rekrytointiyritys LAURA Rekrytointi Oy.