Universum - työpaikan vaihtohalukkuus

Suomalaisten ammattilaisten työpaikan vaihtohalukkuus yllättäen kasvussa

Ramona Westersund Paranna työnantajakuvaa, Uutishuone

Työnantajakuvaan keskittyneen tutkimus -ja konsultointiyhtiö Universumin toteuttamasta ammattilaistutkimuksesta* käy ilmi, että 36% vastaajista voisi vaihtaa vuoden sisällä työnantajaa. Varsinkin IT alan ammattilaisten keskuudessa työpaikan vaihtohalukkuus on huomattavan paljon suurempi kuin vuosi sitten.

Vastaajat paljastivat myös unelmatyönantajansa ominaisuudet, jotka keskittyvät nyt hyvän palkan, monipuolisten työtehtävien, ja joustavien työolosuhteiden ympärille. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin vastaajien ihanteellisimmat työnantajat.

Minut yllätti tuo työpaikan vaihtoalttius vuoden sisällä”, sanoo Universumin maajohtaja Mika Sallinen. Tutkimus toteutettiin välillä Marraskuu 2019 – Elokuu 2020, eli siinä on vastaajia sekä ajalta ennen koronakriisiä, että sen keskeltä. ”Silti mietityttää tuo vaihtohalukkuus, uskon sen liittyvän epävarmuuteen oman työnantajan talouden, ja ehkä myös koko muun ympäristön, suhteen. Tämä varmasti jakaa vastaajia: osa haluaa tarrautua nykyiseen, kun on epävarmuutta ilmassa, mutta 36% näkee vaihtamisen parempana ratkaisuna. Jokainen työnantaja voi sitten itse miettiä miten iso kustannus siitä tulisi, mikäli omasta porukasta vaihtuisi kolmasosa vuoden aikana”, pohtii Sallinen

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että luottamuksella yrityksen johtoon, ja sen visioon, on suuri vaikutus vaihtohalukkuuteen. Jos luottoa löytyy, ei ole tarvetta vaihtaa.

Varsinkin IT alan vastaajat ovat viime vuotta huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä vaihtamassa työnantajaa. 33% heistä ilmoitti vaihtohalukkuudesta, kun viime vuonna luku oli 26%

Naisten ja miesten ihanteellisen työnantajan ominaisuuksissa on eroja

Tutkimuksesta selvisi myös, että naisten ja miesten ihanteellisen työnantajan ominaisuuksissa on eroja. Universumin viitekehyksen 40 työnantajan ominaisuudesta vastaajat ovat valinneet itselleen tärkeimmät. Naisvastaajien keskuudessa korostui miehiä enemmän työnantajan merkityksellinen päämäärä, mahdollisuus vaikuttaa sekä työnantajan arvostettu asema. Kun taas miesten mielestä korkea palkka tulevaisuudessa, houkuttelevat tuotteet ja palvelut sekä mahdollisuus esimiestehtäviin olivat enemmän tärkeitä.

Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2020 ammattilaisten näkökulmasta

Kaupallisen alan ammattilaisten ihannetyönantajien kärjessä oli Finnair, toisena pysyi viime vuoden tapaan Marimekko ja kolmanneksi nousi Google. Alan vastaajista suurin osa tuli ennen koronakriisin iskemistä, ja siksi Finnairin sijoitus pysyi ensimmäisenä. Suurimpia muutoksia oli top 10:n ulkopuolella, jossa K-ryhmä nousi 10 paikkaa sijalle 12. Lisäksi Verohallinto, Neste ja Valtiovarainministeriö nousivat huomattavasti rankingissä.

Kone säilytti kärkipaikkansa Tekniikan alan ammattilaisten ihannetyönantajana. Toiselle sijalle nousi ABB (4) ja kolmanneksi pomppasi VTT (9). Kärkityönantajista kovimman nousun teki VTT,  sekä Puolustusvoimat, joka kipusi jopa 11 pykälää sijalle 8.

Google säilytti IT-alan ammattilaisten ihannetyönantajan johtopaikkansa myös tänä vuonna. Toiselle sijalle nousi Microsoft (4), ja kolmanneksi tuli viime vuoden kakkonen Reaktor. Suurimmat nousijat IT-alan Top 15:n joukossa olivat Yle sijalla 12 (18), Suunto sijalla 13 (22), sekä Elisa sijalla 15 (21)

Muita tutkittuja aloja olivat Luonnontieteet, Humanistit, Laki sekä Terveysala.

Luonnontieteet Top 3: 1. Luonnonvarakeskus (LUKE), 2. Suomen Ympäristökeskus (SYKE), 3. Orion

Humanistit Top 3: 1. Opetus -ja Kulttuuriministeriö, 2. Opetushallitus, 3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Laki Top 3: 1. Tuomioistuimet, 2. Oikeusministeriö, 3. Syyttäjälaitos

Terveysala Top 3: 1. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), 2. Terveystalo, 3. Mehiläinen

 

* Tutkimukseen vastasi marraskuu 2019-elokuu 2020 välillä yhteensä 7077 suomalaista ammattilaista, jotka kertoivat näkemyksiään työnantajista ja työelämästä.

Lisätiedot:
Mika Sallinen
Maajohtaja, Universum Finland
040 5279149
mika.sallinen@universumglobal.com

 

Eri alojen ammattilaisten ihanteellisimmat työnantajat on julkaistu Universumin ja Rekrytointi.comin sivuilla. Katso, eri alojen ammattilaisten TOP20-listat sivuiltamme: Suomen ihanteellisimmat työnantajat. Rekrytointi.com toimii Universumin yhteistyökumppanina Suomessa.

 

Kerro miten voimme auttaa!

Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ottavat yhteyttä. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi!

Rekrytointi.com-palvelua, Rekrytointi.com Osaajapankkia ja LAURA™-rekrytointijärjestelmää toimittaa suomalainen ura- ja rekrytointiyritys LAURA Rekrytointi Oy.