Digiosaajat tärkeää säilyttää ja houkutella uusia osaajia myös kansainvälisesti

Jopa 75 % digiosaajista haluaa vaihtaa työpaikkaa 2-3 vuoden kuluessa – palkan ja työnantajan arvojen merkitys on noussut

Ramona Westersund Decoding Global Talent, Kansainväliset osaajat, Rekrytointi, Tutkimukset

Jopa 40 prosenttia digitaalisilla aloilla työskentelevistä osaajista etsii aktiivisesti työtä, ja lähes kolme neljäsosaa arvelee jättävänsä nykyisen työnsä lähitulevaisuudessa, selviää Boston Consulting Groupin (BCG) ja maailmanlaajuisen, 139 maassa toimivan, rekrytointisivustojen liittoutuman The Networkin tekemästä globaalista tutkimuksesta. Decoding Digital Talent -tutkimuksen otos kattoi lähes 10 000 digiosaajaa. Suomessa vastaukset keräsi Rekrytointi.com-palvelu, joka on yksinoikeudella The Networkin edustaja Suomessa.

Tutkimus, joka on osa laajempaa Decoding Global Talent -sarjaa, osoitti, että työpaikan vaihtamisen tärkein motivaattori digiosaajille on mahdollisuus edetä uralla (63 %), seuraavaksi tärkein tekijä on uusien haasteiden etsiminen (49 %).

Mitä digiosaajat arvostavat työssään?

Digiosaajat arvostavat työssä edelleen eniten hyvää työ- ja yksityiselämän tasapainoa sekä hyviä suhteita kollegoihin. Erilaiset taloudelliset seikat, kuten palkka, pitkän aikavälin kannustimet, esimerkiksi optiot ja osakkeet, ovat saaneet kuitenkin myös enemmän jalansijaa nousten viidenneltä sijalta kolmanneksi edellisen vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen jälkeen.

Myös työpaikan monimuotoisuuteen, inklusiivisuuteen ja ympäristökysymyksiin liittyvien asioiden merkitys on kasvanut viime vuoden aikana, ja ne ovat nyt tärkeitä 61 prosentille digiosaajista. 50 prosenttia kyselyyn vastanneista ei työskentelisi yrityksille, jotka eivät jaa työntekijän ajatuksia koskien monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. 48 prosenttia ei halua työskennellä yrityksessä, jonka ympäristöpolitiikkaan liittyvät ajatukset poikkeavat omista.

Suomalaisten vastaajien osalta tärkeiksi nousivat myös muut arvot. Mielenkiintoinen työn sisältö, joka oli kaikkien alojen globaaleilla vastaajilla vasta sijalla 10 ja digiosaajilla sijalla 8, nousi suomalaisille vastaajille tärkeimmäksi arvoksi työelämässä. Pohjoismaisten digiosaajien listalla mielenkiintoinen työn sisältö oli sijalla 3.

”Digitaalisissa tehtävissä työskentelevät työntekijät selvisivät koronakriisistä suhteellisen vahingoittumattomina ja ovat nyt siirtymässä ylikuumennetuille kykymarkkinoille, joilla on tarjota monia vaihtoehtoja. Teknologiaosaajien palkat ovat nousseet tasolle, jolla harvat työnantajat voivat kilpailla. Tutkimuksemme osoittaa kuitenkin, että raha ei ole kaikki kaikessa – työnantajat voivat silti houkutella digitaalisia osaajia oikean työpaikkakulttuurin ja -arvojen avulla, sanoo BCG:n osakas Tapio Schrey.

Vaikka koronakriisi ei vaikuttanut digitaalisissa tehtävissä työskentelevien työntekijöiden työskentelytapoihin samassa määrin kuin yleisesti työvoimaan, täysin etänä tehtävä työ lisääntyi silti merkittävästi, ja se oli peräti 76 prosenttia vuoden 2020 loppuun mennessä verrattuna 41 prosenttiin vuonna 2018. 95 prosenttia vastaajista haluaisi säilyttää osan tästä joustavuudesta työskentelemällä vähintään yhtenä päivänä viikossa kotoa käsin. Myös muunlaista joustavuutta arvostetaan suuresti, sillä 75 prosenttia digiosaajista haluaa työskennellä kokonaan tai osittain joustavina työaikoina.

Myös suomalaiset toivovat työelämän joustoa ja etätyömahdollisuuksia myös pandemian jälkeen. Jopa 90 prosenttia suomalaisista vastaajista haluaa jatkossakin työskennellä välillä etänä. 17 prosenttia suomalaisista haluaisi siirtyä työskentelemään täysin etänä. Suomalaiset toivovat muuta maailmaa hanakammin joustoa myös työaikoihin. Suomalaisista vastaajista peräti 88 prosenttia haluaisi täysin joustavat työajat tai yhdistelmän joustavia ja kiinteitä työaikoja.

Digiosaajien kiinnostus etätöihin maailmalta ohittaa kiinnostuksen työperäiseen maahanmuuttoon

Koronapandemian seurauksena yhä harvempi on halukas muuttamaan työn vuoksi toiseen maahan: maastamuutosta kiinnostuneiden digiosaajien määrä on laskenut 55 prosenttiin vuoden 2018 67 prosentista. 68 prosenttia tekisi kuitenkin mielellään etätyötä työnantajalle, joka ei sijaitse fyysisesti samassa maassa.

Kaikkien toimialojen osaajien etätyöskentelyhalukkuus ulkomaiselle työnantajalle on 57 prosenttia, joten digitaalisten osaajien etätyöskentelyhalukkuus on vielä tätäkin huomattavasti korkeampi. Lisäksi tutkimuksen aiemmat tulokset osoittivat jo, että suomalaiset osaajien halukkuus työskennellä ulkomaisille yrityksille etänä on suurempi kuin globaaleilla vastaajilla (67 %).

Digiosaajat ovat erityisen kiinnostuneita työskentelemään etänä yrityksille, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa. Tutkimukseen vastanneiden pohjoismaisten digiosaajien kärkimaina ovat Iso-Britannia, Yhdysvallat sekä Saksa. Suomalaisia osaajia kiinnostaa näiden lisäksi etätyöskentely Ruotsissa toimiville yrityksille.

Ne digiosaajat, jotka haluavat yhä muuttaa työn takia, ovat kiinnostuneimpia Kanadasta. Kanada ohitti suosikkikohteena USA:n. Euroopan maiden, mukaan lukien Saksan, Sveitsin ja Ranskan, suosio laski, kun taas Singapore ja Uusi-Seelanti nousivat suosikkilistalla TOP10:een. Niiden suosio kuvastaa maiden suotuisaa koronatilannetta. Iso-Britannia säilytti viidennen sijansa, ja Lontoo on edelleen houkuttelevin kaupunki digiosaajien muuttokohteena.

Digiosaajat tärkeää säilyttää ja houkutella uusia osaajia myös kansainvälisesti

”Digitaalisista osaajista on nyt maailmanlaajuisesti kova kysyntä, ja osaajat ovat tiedostaneet sen. Suomalaisten yritysten tulee siis todella pitää kiinni digiosaajistaan ja miettiä keinoja osaajien houkuttelemiseksi. Etätyöskentelyn yleistyttyä digitaalisia osaajia kannattaa etsiä myös Suomen rajojen ulkopuolelta”, sanoo toimitusjohtaja Ismo Kurri The Networkia Suomessa edustavasta Rekrytointi.com-palvelusta.

”Kattavan strategian kehittäminen digitaalisille osaajille on välttämätöntä kaikille työnantajille”, korostaa myös Pierre Antebi, The Networkin toimitusjohtaja. ”Rekrytoinnin ja osaajien säilyttämisen tehostaminen on tärkeä osa tätä, aina yritysmallien mukauttamisesta hyvän tasapainon ja joustavuuden tarjoamiseen, uramahdollisuuksien laajentamisesta kansainväliseen etätyöskentelyyn sekä sosiaalisten ja ympäristöarvojen heijastumiseen työnantajalupauksissa. Ekosysteemin luominen alihankkijoille, keikkatyöntekijöille ja eri välitystoimistoille on arvokas lisätyökalu osaajien houkuttelemiseen näillä erittäin kilpailluilla markkinoilla.”

Tutkimuksen pohjalta julkaistussa Decoding The Digital Talent Challenge -raportissa esitellään tutkimuksen tuloksia laajemmin sekä tarjotaan resepti digiosaajien houkuttelemiseen ylikuumenevilla markkinoilla. Lataa raportti!

Katso myös ratkaisut yleisimpiin kansainvälisen etätyövoiman rekrytointiin liittyviin haasteisiin sekä vinkkejä houkuttelevan tulevaisuuden työpaikan rakentamiseen.


Decoding Global Talent 2021 -kyselytutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 209 000 vastaajaa 190:ssa eri maassa. Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 543. Digitaalisten osaajien osuus globaaleista vastaajista oli 9850, joista pohjoismaisia vastaajia oli 884. Tutkimuksen toteutti konsulttiyhtiö Boston Consulting Group (BCG) ja The Network -digirekrytointiverkosto. Suomessa vastaukset keräsi Rekrytointi.com-palvelu, joka on yksinoikeudella The Networkin edustaja Suomessa.

Lisätietoja:

Ismo Kurri
Rekrytointi.com
toimitusjohtaja
040 504 0738
ismo.kurri@rekrytointi.com

Debbie Lagus
Boston Consulting Group
Marketing & Communications Country Manager
040 311 6154
lagus.debbie@bcg.com

Kaipaatko apua kansainvälisen työvoiman tavoitteluun?

Yhteistyössä The Networkin kanssa Rekrytointi.comin asiantuntijoilla on mahdollisuus pureutua pintaa syvemmälle tutkimustuloksiin ja selvittää mistä maista juuri teidän yrityksenne tavoittaa tietyn alan osaajia, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan tai työskentelemään etänä Suomessa tai muussa tarvemaassa.

 

Ota meihin yhteyttä


Tutustu tarkemmin
Decoding Global Talent 2021 -tutkimukseen ja lataa tutkimuksen raportit itsellesi!