Näin hoituvat rekrytoinnit Venäjällä

LAURA Rekrytointi Oy Vinkkejä kv-rekrytointiin

Oblov AndreyAndrey Oblov työskentelee Venäjän johtavan rekrytointiportaaliyrityksen hh.ru:n verkkoliiketoiminnan johtajana. Hän tietää, millaiset rekrytointitavat toimivat Venäjällä ja miten rekrytoinnit poikkeavat suomalaisista käytännöistä. Oblov kertoo nyt oleellisimmat asiat, mitä ulkopuolisen on syytä tietää rekrytoidessaan Venäjällä.

Kun suomalainen yritys miettii rekrytointien hoitamista Venäjällä, mitä kannattaa erityisesti huomioida?

Yleisesti ottaen venäläiset arvostavat Suomea ja tarjoutuvat työskentelemään suomalaisille yrityksille mielellään. Rekrytoinnin hoitamisessa on kuitenkin joitakin asioita, joita kannattaa huomioida. Venäjällä, eritoten suurissa kaupungeissa kuten Moskovassa tai Pietarissa, työttömyysaste on varsin pieni. Se on vain prosentin tai parin luokkaa, joten houkutellakseen työnhakijoita, rekrytoijan pitää panostaa työpaikkailmoitustekstiin ja tehdä siitä houkutteleva. Palkka kannattaa mainita jo ilmoituksessa, jotta hakijat kiinnostuvat työpaikasta. Palkka ilmoitetaan kuukausibruttopalkkana, ja rahayksiköksi käy niin rupla, euro, kuin USA:n dollari. Vaikka työtehtävä olisi englanninkielinen, ilmoitus kannattaa julkaista venäjäksi ja mainita sitten vaatimuksissa, että englanninkielen taito on välttämätön.

Millainen on tavallinen rekrytointiprosessi Venäjällä?

Venäjällä 60–70 % rekrytoinneista tapahtuu CV-tietokantojen kautta. Tämä on merkittävin ero rekrytointikäytännöissä Suomeen verrattuna. Joten jos yritys haluaa tavoittaa parhaat osaajat, on käytettävä CV-tietokantoja. Esimerkiksi hh.ru:n CV-tietokannassa on yli 13,5 miljoonaa CV:tä.

Muutoin rekrytointiprosessi on melko samanlainen kuin muissakin Euroopan maissa. On kuitenkin hyvä tietää, että Venäjällä on kiellettyä osoittaa ilmoituksessa suosivansa tietyn ikäisiä hakijoita tai jompaakumpaa sukupuolta. Ammatilliset ja kielitaitovaatimukset kelpaavat kyllä.

Miten rekrytointi ja osaajien löytäminen on muuttunut Venäjällä viimeisen parin vuoden aikana?

Työnhakijat vaativat nykypäivänä rohkeasti parempaa palkkaa. Jos haluaa tavoittaa osaajia Venäjän suurkaupungeista, palkkatason pitää olla Länsi-Eurooppalaisella tasolla.

Miten paljon Venäjällä rekrytoidaan yli maan rajojen?

Joka vuosi noin 100 000 henkilöä muuttaa Venäjältä ulkomaille elämään ja työskentelemään. Samassa ajassa 20 000–50 000 länsimaalaista tulee Venäjälle työn perässä. He tulevat työskentelemään pääasiassa isojen kansainvälisten yritysten Venäjän osastoille.

Mitkä ovat tyypillisiä sudenkuoppia Venäjällä rekrytoivalle ulkomaiselle yritykselle?

Venäjällä voit törmätä tilanteeseen, jossa työnhakija väittää CV:ssään, että hänen englanninkielentaitonsa on sujuva, mutta haastattelussa huomaatkin, että hänen kielitaitonsa on korkeintaan keskitasoa. Hakijat saattavat myös liioitella osaamistaan ja kokemuksiaan CV:ssä, mutta tämä taitaa olla melko yleistä muissakin maissa.

Keitä hh.ru:n kautta tavoittaa parhaiten?

Hh.ru:n kautta on mahdollista tavoittaa osaajia vastavalmistuneista kansainvälisten yritysten johtajiin. Löytyy IT ja talousosaajia sekä suorittavan tason työntekijöitä. Palvelumme kattaa kaikki alueet Venäjällä.

Hh.ru on Venäjän johtava rekrytointiportaaliyritys. HeadHunter Groupin sivuilla vierailee joka kuukausi noin 9 miljoonaa eri kävijää ja sivusto on viiden eniten vieraillun uraportaalin joukossa Euroopassa. Kaikki sivuston CV-tietokannan CV:t ovat asiantuntijoiden tarkistamia, joten niiden laatu on korkea ja hakijoiden etsiminen helppoa ja tehokasta. Hh.ru on kansainvälisen rekrytointiverkosto The Networkin kautta Rekrytointi.com-palvelun yhteistyökumppani Venäjällä. Kauttamme saat lisätietoa hh.ru:n palveluista (info@rekrytointi.com).