Suomeen halutaan töihin idästä – Suomesta halutaan länteen

Pekka Miettinen Vinkkejä kv-rekrytointiin

Työperäinen maahanmuutto on Suomessa kiinnostava aihe osana keskustelua osaajapulasta, syntyvyyden laskusta sekä maahanmuutosta. Lähes 400.000 vastaajaa kertoi maailmanlaajuisessa Rekrytointi.com:n, The Networkin ja Boston Consulting Groupin yhdessä toteuttamassa Global Talent -tutkimuksessa siitä mihin haluaisi muuttaa työn perässä.

Suomeen halutaan tulla ennen kaikkea idän suunnalta: Venäjältä, Turkista, Virosta ja Ukrainasta. Myös Saksa, Kiina ja Unkari nousivat korkealle listalla maista, joista halutaan tulla töihin Suomeen.

Suomessa vastanneet puolestaan haluavat töihin lännen suuntaan: Iso-Britanniaan, Yhdysvaltoihin, Ruotsiin, Saksaan ja Espanjaan. Suomen vastaajat menevät muuttohaluissaan maailmanlaajuisesti hiukan vastavirtaan, sillä yleisesti Iso-Britannian suosio on ollut laskussa USA:n ollessa edelleen maailman halutuin työskentelyvaltio.

Ruotsi räikein esimerkki epätasapainosta muuttohalukkuudessa

Työvoiman ”kauppatase” on Saksan ja Suomen välillä suunnilleen tasoissa. Muuten ne maat, joista Suomeen halutaan ja maat joihin Suomesta halutaan töihin, ovat varsin epätasapainossa. Räikeimpinä esimerkkeinä tästä toimivat Turkki ja Ruotsi. Turkista halutaan Suomeen, mutta toisinpäin vain todella harvoin. Suomesta pyrky Ruotsiin on kova, mutta Ruotsista Suomeen ei tulohaluja juuri ole.

Millainen on osaaja, joka haluaa töihin Suomeen? Karrikoiden hän on 20-40 vuotias korkeasti koulutettu teknisen alan työntekijä, joka arvostaa työn suhteen työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä hyvää suhdetta esimieheen ja kollegoihin. Yleisesti suurin motivaatio pyrkiä ulkomaille töihin on kuitenkin palkka. 55% Suomeen haluavista on miehiä.

Haluatko tavoittaa kansainvälisiä osaajia?

The Boston Consulting Groupin ja The Networkin (Rekrytointi.com Suomen edustajana) tekemässä tutkimuksessa selvitettiin kansainvälisen työvoiman liikkuvuutta laajasti ja varsin yksityiskohtaisesti.

Jos haluat apua osaajien tavoittamiseen, laajemmin rekrytoinnin tai työnantajakuvan kehittämiseen, niin olkaa yhteydessä asiakaspalveluumme: 044 7700 560 tai info@rekrytointi.com.  Tutkimustulosten ja niiden käsittelyä auttavan työkalun avulla löydämme juuri teidän tarpeitanne vastaavan osaajan ja tavoitamme teidän kannaltanne oikean kohderyhmän.

Tutustu tarkemmin Decoding Global Talent 2018 -tutkimuksen tuloksiin, lataa raportit itsellesi ja rekisteröidy Decoding Global Talent Data Toolin käyttäjäksi.