Työmarkkinat kansainvälistyvät kovaa vauhtia

LAURA Rekrytointi Oy Vinkkejä kv-rekrytointiin, Vinkkejä työntekijän palkkaamiseen

Yhä useampi yritys siirtyy kansainvälisille markkinoille ja tästä johtuen myös työvoiman liikkuvuus yleistyy. Yritysten kansainvälistymisessä ei siis ole kyse pelkästään yhden tehtaan perustamisesta ulkomaille, vaan yritysten on myös osattava hallita työvoimaansa kansainvälisesti ja mahdollisimman tehokkaasti johtotasosta rivityöläiseen.

Työntekijöiden kansainvälisen liikkuvuuden hallinta ei ole enää nykypäivänä pelkkää lentolippujen ostelua ja hotellihuoneiden varailua työmatkoja varten. Kun yritystoiminta laajenee yli maan rajojen, yritykset vaativat työntekijöiltään enemmän joustavuutta. Jotta kansainväliset projektit onnistuvat, pitää saada oikeita osaajia oikeisiin paikkoihin. Tämä vaatii sekä osaamisen, kokemuksen että johtajuuden liikkumista maasta toiseen.
Kansainvälisissä rekrytoinneissa hankaluuksia tuottaa usein se, ettei yrityksillä ole tarpeeksi tietoa kansainvälisistä työmarkkinoista. Mistä tarvittavaa osaamista löytyy, miten oikeat osaajat tavoitetaan parhaiten ja ovatko he valmiita muuttamaan työn perässä?

Tähän tarpeeseen vastataksemme The Network on tutkinut jo vuosia kansainvälisen työvoiman liikkuvuutta. Haluamme auttaa eri työnantajia ja maita ymmärtämään kansainvälisiä työmarkkinoita sekä tarjota ratkaisuja siihen, miten kansainvälisiä kykyjä saa houkuteltua muuttamaan työn perässä.

Yli 200,000 tutkimusvastausta työvoiman kansainvälisestä liikkuvuudesta ja työmieltymyksistä

The Network on toteuttanut tutkimuksesta yhteensä neljä eri aaltoa. Ensimmäinen tutkimus toteutettiin vuonna 2006 ja siihen osallistui kahdeksan maata. Seuraava tutkimusaalto vuonna 2009 kattoi jo 40 maata. Vuoden 2011 tutkimus oli vieläkin laajempi kattaen kaikki Euroopan maat sekä BRIC-maat, eli Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina. Se toteutettiin Intelligence Groupin kanssa 26 kielellä 66 eri maassa ja vastauksia saatiin kaiken kaikkiaan yli 162 000. Alkuvuodesta 2014 tutkimus toteutettiin yhdessä kansainvälisen konsultointiyrityksen The Boston Consulting Groupin kanssa yli 90 Networkin partnerimaassa ja vastauksia saatiin yhteensä 203 756 kappaletta 189 maasta. Tutkimus on kautta aikojen laajin työvoiman liikkuvuutta mittaava tutkimus.

Tutkimustulokset auttavat ymmärtämään kansainvälisiä työmarkkinoita. Tutkimustuloksista selviää mm. kuinka kiinnostava kohdemaa Suomi on ulkomaisille työnhakijoille, mitkä tekijät motivoivat työnhakijoita tulemaan Suomeen töihin sekä mistä maasta löytyy eri alojen osaajia. Tutustu tutkimustuloksiin täältä.

Kansainvälistyminen tuo taloudellista hyötyä, jos kansainvälisellä liikkuvuudella saadaan lahjakkaat yksilöt siirtämään mukanaan tietoa, uusia teknologioita, ideoita ja bisnestoimintaa kehittäviä luovia ratkaisuja. Jos työvoiman kansainvälistä liikkumista hallitaan oikein ja tehokkaasti, hyötyvät siitä niin kehitysmaat kuin länsimaatkin sekä näissä maissa toimivat yritykset.

– Mike Booker, kansainvälisen rekrytointiverkoston The Networkin toimitusjohtaja