kesätyö

5 vinkkiä, joiden avulla onnistut kesätyönhakijoiden rekrytoinneissa

LAURA Rekrytointi Oy Vinkkejä työntekijän palkkaamiseen

Kesätyönhakijoiden rekrytointi ei ole lainkaan vähäpätöisempää, kuin minkään muunkaan osaajan rekrytointi – päinvastoin. Kesätöitä hakee valtava määrä nuoria tulevaisuuden osaajia, jotka hakevat kenties ensimmäistä työpaikkaansa. Jos hakukokemus on huono, he tuskin välittävät hakea yritykseen myöhemminkään. Näillä vinkeillä teet kesätyörekrytoinnista helpompaa – itsellesi ja hakijoille.

1. Näy siellä, missä kesätyönhakijat ovat

Valtaosa kesätyönhakijoista on nuoria, jotka viettävät paljon aikaa netissä. Sosiaalisen median käyttö rekrytointikanavana yleistyy jatkuvasti, eikä sitä kannata unohtaa kesätyörekrytoinneissa. Jos omaa osaamista vastaava kesätyö pompsahtaa silmille esimerkiksi Facebookin uutisvirrassa, se varmasti kiinnittää huomion. Monet kesätyönhakijat seuraavat sosiaalisessa mediassa myös kesätyöpaikkoihin keskittyneitä sivustoja.

Helppo reitti ensikertalaisille kesätyönhakijoille työpaikkojen löytämiseen on googlata ”kesätyö”. Näin löytää helposti työpaikkasivustoja, jotka listaavat kesätyömahdollisuuksia. Esimerkiksi Rekrytointi.com -sivustoltamme löytyy suosittu kesätyöpaikka-artikkeli, johon on koottu kesätyömahdollisuuksia kattavasti ympäri Suomen. Kesätyöntekijöiden tavoitettavuuden kannalta työnantajien kannattaa näkyä tämän kaltaisilla sivuilla.

2. Tiedä, millaisia tekijöitä haet

Jos haet kesätöihin jonkun tietyn alan osaajia, on järkevää suunnata rekrytointi-ilmoittelua oikealle kohderyhmälle. Osa pitää suurta hakemusmäärää onnistuneen rekrytoinnin mittarina, mutta onnistumista mittaa myös juuri oikeanlaisen henkilön löytyminen. Parhaassa tapauksessa löydät niin hyvän tyypin, että haluat pitää hänet töissä kesän jälkeenkin!

Tiettyjen alojen osaajia voi tavoittaa esimerkiksi eri liittojen sivuilta. Useilla liitoilla on jäsenilleen tarkoitettu työpaikkaosio. Myös sosiaalisessa mediassa on paljon ala- ja paikkakuntakohtaisia työpaikkailmoittelun kanavia.

3. Älä pelkästään ilmoita, luo samalla brändiä

Onnistunut ja hyvin hoidettu rekrytointi luo positiivista työnantajakuvaa. Huonosti hoidettuna rekrytointi taas voi heikentää yrityskuvaa laajemminkin. Kesätyöntekijöiden haku on mainio keino luoda yrityksen brändiä, sillä kesätyöilmoittelulla tavoittaa todennäköisesti valtavan määrän nuoria tulevaisuuden osaajia.

Hyvän työnantajakuvan luomiseen vaikuttaa tyylikkään ja helppolukuisen työpaikkailmoituksen lisäksi koko rekrytointiprosessin hoito, jossa hakijaviestintä on suuressa roolissa. Monet kesätyönhakijat hakevat useita paikkoja, joten hakuprosessin etenemisestä ilmoittaminen helpottaa heidän työnhakuaan suuresti. Ikävintä hakijalle on se, ettei hakemuksen lähettämisen jälkeen kuule työn tarjoajasta mitään, jolloin hakijalle jää ikävä kuva yrityksestä ja hänen muut hakuprosessinsa kärsivät.

4. Muista hylättyjä hakijoita

Jokainen hakija, niin työhön valittu kuin hylättykin on tärkeä. Hakijaviestinnässä erittäin tärkeää on huomioida hylätyt hakijat. Hylkäysviestikin on parempi kuin ei viestiä lainkaan, sillä tällöin hakija tuntee, että hänet on kuitenkin huomioitu.

Jos hylkäysviesti on sisällöltään rohkaiseva, saattaa työnhakijalle jäädä hylkäyksestä huolimatta hyvä kuva yrityksestä ja parhaassa tapauksessa hän kertoo siitä myös eteenpäin. Hyvän kokemuksen ansiosta hakija saattaa seuraavana vuonna aiempaa kokeneempana hakea samaa kesätyötä uudelleen.

5. Ajoita hakusi oikein

Uranuksen tietojen mukaan kesätyönhaku on vilkkaimmillaan tammi-helmikuussa. Jos ajatuksena on tavoittaa mahdollisimman paljon hakijoita, kesätyöpaikoista ilmoittaminen kannattaa ajoittaa alkuvuoteen. Monet hakijat aloittavat kesätyöpaikkojen etsimisen jo joulukuussa ja maaliskuun aikana hakijamäärät alkavat pikkuhiljaa laskea.

Kesätyörekrytointi poikkeaa muista rekrytoinneista siinä, että hakijat hakevat kausityötä, eivätkä pidempiaikaista työsuhdetta. Monille hakijoille kesätyöpaikan saanti on välttämätöntä muun muassa tulojen kannalta. Myös hakijoiden huomioimisen kannalta rekrytointi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä mitä aikaisemmin hakija saa tiedon kesätyöpaikasta, sitä paremmin hän ehtii valmistautua alkavaan kesätyöhön. Jos rekrytoit liian myöhään tai prosessinne kestää liian kauan, parhaat osaajat ovat saattaneet jo livahtaa muille työnantajille.