Etätyöntekijän rekrytointi: Mitä asioita rekrytoijien tulisi etsiä CV:stä?

Etätyöntekijän rekrytointi: Mitä asioita rekrytoijien tulisi etsiä CV:stä?

Ramona Westersund Rekrytointi, Rekrytointiprosessi

Vuosi 2020 on muuttanut monen käsityksiä etätyöskentelystä. Maailman suurimman Decoding Global Talent 2021 -työvoimatutkimuksen mukaan suomalaiset toivovat työelämän joustoa ja etätyömahdollisuuksia myös pandemian jälkeen. Ihmisten halukkuus työskennellä etänä ulkomaiselle työnantajalle on myös kasvussa sekä suomalaisten että kansainvälisten osaajien keskuudessa. Etätyöntekijän rekrytointi on hieman erilaista kuin työntekijän palkkaaminen toimistoon tai työpaikalle. Etätyöntekijöillä on tiettyjä ominaisuuksia, joiden ansiosta he työskentelevät erinomaisesti itsenäisesti ja usein nämä ”pehmeät taidot” osoittavat, onko ehdokas hyvä valinta etätyöhön, varsinkin jos hänellä ei ole pitkää kokemusta etätyöskentelystä. Keräsimme tähän artikkeliin välillä piilotettujakin ominaisuuksia, joita rekrytoijien tulisi etsiä etätyöntekijän CV:stä.

Etätyöntekijän rekrytointi: Kiinnitä huomioita näihin ominaisuuksiin!

Sitoutuminen

Etätyöntekijöiden on haluttava työskennellä. Tämä voidaan osoittaa myös itsekurilla ja innostuksella, mutta viime kädessä etätyöntekijän on oltava sitoutunut ja omistautunut työnsä suorittamiseen. Jos pystyt löytämään ehdokkaasta sen täydellisen sitoutumisasteen, voit olla varma, että hän saa työnsä tehtyä hyvin kaikista kotona työskentelyn mukavuuksista tai häiriötekijöistä huolimatta. Tällöin voit myös luottaa, että ehdokas kykenee tehokkaaseen työskentelyyn ilman jatkuvaa työsuorituksen valvomista.

Itsekuri

Kun sitoutuminen on osoitus siitä, että ehdokas pyrkii saavuttamaan jotain ja saa sen aikaan, itsekuria voidaan tarkastella hieman eri tavalla. Itsekuria voidaan pitää osoituksena tahdonvoimasta, kun asioita saavutetaan johdonmukaisesti ja toimitaan säännöllisesti niin, että mahdolliset häiriötekijät tai työn esteen voitetaan.

Innostus ja intohimo

Etätyöntekijälle ei riitä, että hän on sitoutunut työhönsä ja omaa itsekuria, vaan hänen on oltava motivoitunut tekemään parhaansa myös ilman, että hänen työsuoritustaan koko ajan valvottaisiin. Etätyöntekijällä ei aina ole tiimiä ideoiden sparrailuun tai kollegaa, jolta hakea rohkaisevia sanoja. Halukkuus tehtävän suorittamiseen ja siinä menestymiseen pitää kummuta pääosin hänestä itsestään. Tämä ilmenee innostuksena ja intohimona siihen, mitä hän tekee ja kenen puolesta hän tekee sen. Jos etätyöntekijä ei nauti siitä, mitä tekee, hän ei tee työtään hyvin.

Organisointitaidot ja ajanhallinta

Ilman jatkuvaa työsuorituksen valvontaa etätyöntekijän on johdettava itse itseään, organisoitava työtään fiksusti ja huolehdittava tehokkaasta ajanhallinnasta. Etätyöntekijän CV:stä tulisi pystyä siis näkemään tai siitä pitäisi pystyä päättelemään, onko hakijalla riittävästi organisointikykyä. Jos etätyöntekijä menettää keskittymisensä tai jää merkittävästi tehtävistään jälkeen, vaikutus liiketoimintaan voi olla jopa suurempi, koska sitä ei ehkä huomata heti.

Silmää yksityiskohdille

Etätyöntekijöiden odotetaan yleensä toimittavan valmiit työt tai suorittavan tehtäviä, joita toinen työntekijä ei välttämättä tarkasta. Virheet voivat tulla kalliiksi työnantajille erityisesti tilanteissa, joissa toimitetaan työtä suoraan asiakkaille. Virheitä sattuu kaikille, mutta ne tulisi huomata riittävän ajoissa ja korjata. Tässä tarvitaan silmää yksityiskohdille ja kokonaisuuksien hahmottamiselle.

Kommunikointitaidot

Ehkä yllättäenkin, etätyöntekijöillä on oltava myös erinomaiset viestintätaidot. Vaikka etätyöntekijän ei ehkä tarvitse kommunikoida päivittäin tai edes raportoida säännöllisesti, tulee häneltä odottaa täsmällistä ja ytimekästä viestintää silloin, kun sitä tarvitaan. Etätyöntekijän on kyettävä kuvaamaan asioita napakasti, mutta kuitenkin riittävän selkeästi. Lisäksi hänen tulee kyetä viestimään, välillä jopa sähköpostitse tai puhelimitse, mikäli hänellä on ongelmia tai hän kaipaa apua kollegaltaan tehtävän suorittamiseksi.

Luottamustehtävät

Jos etätyötä tekevä ehdokas on toiminut luottamustehtävässä, on se osoitus siitä, että toinenkin yritys on pystynyt luottamaan ehdokkaaseen ja siihen, että hän tekee työnsä tehokkaasti. Eikä luottamustehtävän tarvitse edes olla etätyössä suoritettu luottamustehtävä. Myös esimerkiksi esihenkilön tai johtajan rooli osoittaa, että ehdokkaalla on ollut vähemmän ohjausta ja valvontaa työnsä suorittamiseksi ja häneltä on odotettu itsekuria jo aiemmin. Hän on lisäksi ollut varmistamassa, että muut suoriutuvat tehtävistään tehokkaasti.

Tekniset taidot

Etätyöt lisääntyvät digitalisaation rinnalla. Tekniikka mahdollistaa etätyöskentelyn; työntekijät voivat työskennellä yhtä saumattomasti etänä kuin he työskentelisivät samassa rakennuksessa kollegoidensa ja paikan päällä olevan tekniikan kanssa. Etätyöntekijän on käytettävä, joskus useita, viestintä- ja yhteistyöalustoja. Kun liiketoimintajärjestelmiä käytetään etänä, tulee etätyöntekijän ymmärtää riittävästi myös kyberturvallisuudesta ja erilaisista pilviteknologioista.

Ongelmanratkaisutaidot

Etätyöntekijän CV:stä tulisi ihannetapauksessa käydä ilmi myös ongelmanratkaisutaidot. Yksin työskennellessään hänen on oltava kekseliäs ja itseohjautuva kohdatessaan haasteita. Aina ei ole mahdollista ottaa välittömästi yhteyttä toiseen työntekijään tai esihenkilöön avun saamiseksi, erityisesti jos etätyötä tehdään eri kellonaikaan kuin muut. Ei muutenkaan ole toivottavaa, että etätyöntekijä roikkuu jatkuvasti puhelimessa ja kyselee neuvoa pääkonttorilta tai kokeneemmalta kollegalta viiden minuutin välein.

Kyky työskennellä itsenäisesti

Monet yllä mainituista ominaisuuksista huipentuvat kykyyn työskennellä itsenäisesti. Etätyöntekijä ei todennäköisesti tule menestymään, jos hänen persoonallisuutensa on sellainen, että hän pärjää vain tiimiympäristössä. Etsi CV:stä työhistoriaa, joka osoittaa, että ehdokas on työskennellyt pääsääntöisesti yksin ja nauttinut siitä.

Etätyökokemus

Etätyöntekijän rekrytointi on tietysti kaikista helpointa ja ihanteellisinta sillon, kun CV:stä löytyy aikaisempaa konkreettista etätyökokemusta. Samalla kun etätyöpaikkojen määrä kasvaa päivittäin, käytettävissä olevien ja kokeneiden etätyöntekijöiden joukko vähenee ja erityisesti niiden, joilla on paljon kokemusta etätyöskentelystä. Tällaisessa tilanteessa edellä mainitut ”pehmeämmät” taidot ja ominaisuudet sekä muut, joko synnynnäiset tai työkokemuksen myötä hankitut kyvykkyydet, osoittavat, onko ehdokkaassa sitä, mitä tehokkaalta etätyöntekijältä vaaditaan.

Artikkelin lähteenä on käytetty Andrew Fennellin kirjoittamaa blogia Undercover Recruiter -sivustolla.


Sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme: