Miten aloittaa täsmätyökykyisten rekrytointi?

Miksi täsmätyökykyisten rekrytointi on ajankohtaista rekrytoijalle juuri nyt?

Jonne Laiho Rekrytointi, Rekrytointiprosessi, Työnantajakuva, Työyhteisön kehittäminen

Täsmätyökykyinen on henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään ja halu tämän kyvyn käyttämiseen. Täsmätyökykyiset ovat monimuotoinen ryhmä ja työtä mukauttamalla työkyvyn alentuma ei useinkaan vaikuta heidän työpanokseensa. Suomessa on 65 000 täsmätyökykyistä työnhakijaa, jotka etsivät parhaillaan työtä! Virallinen termi on edelleen osatyökykyinen. Katso artikkelistamme, miksi täsmätyökykyisten rekrytointi on ajankohtaista rekrytoijille juuri nyt ja mitä hyötyjä siitä on.

Käsittelimme tätä teemaa myös yhteistyössä Live-säätiön kanssa järjestyssä webinaarissamme 4.10.2022. Pääset katsomaan webinaaritallenteen täältä.

Näistä syistä täsmätyökykyisten rekrytointi on ajankohtaista rekrytoijalle juuri nyt

Osaajapula koskettaa Suomessa tällä hetkellä miltei jokaista toimialaa. Manpower Groupin teettämän tutkimuksen mukaan peräti 69 %:lla työnantajista on hankaluuksia löytää oikeaa osaamista avoinna oleviin tehtäviin. Kilpailu osaajista tulee kiristymään entisestään.

Fiksu rekrytoija hyödyntääkin 65 000 täsmätyökykyisen potentiaalin. Positiivinen työnantajamarkkinointi on hyvä keino lisätä houkuttelevuuttasi työnantajana, joka on valmis panostamaan työyhteisön monimuotoisuuteen. 

Miksi työnantajan kannattaa rekrytoida täsmätyökykyinen? 

Monimuotoinen työyhteisö on menestyvän yrityksen kilpailuvaltti, jota täsmätyökyisten rekrytointi vahvistaa. Kovassa kilpailussa erottuvat edukseen yleensä yritykset, jotka tekevät asioita eri tavalla kuin kilpailijansa. Ollakseen erilainen yrityksen tarvitsee innovoida ja oivaltaa uusia asioita sekä palvella monimuotoista asiakaskuntaa. Uusia oivalluksia syntyy harvoin, jos kaikki ajattelevat ja tekevät asioita samalla tavalla. 

Osaajatarpeen täyttämisen lisäksi täsmätyökykyisen rekrytoimisella voi edistää monimuotoisen työyhteisön rakentamista. Monimuotoisuus puolestaan ruokkii luovuutta, joka auttaa sekä työyhteisöä että yritystä menestymään. Erilaiset näkemykset, mielipiteet, monipuoliset osaamiset, vahvuudet, kokemukset ja tiedot tekevät pelikentästä laajemman ja vahvemman. Ymmärtämällä myös monimuotoisempaa asiakaskuntaa yritys pystyy tuottamaan parempia asiakaskokemuksia yhä monimuotoisemmalle asiakaskunnalle. 

Ravintola Factorylla erittäin positiivisia kokemuksia täsmätyökykyisten rekrytoinnista

Ravintola Factoryn toimitusjohtaja Matti Karvonen kertoi webinaarissame 4.10.2022 erittäin myönteisistä kokemuksistaan täsmätyökykyisten rekrytointiin liittyen. Karvonen näkee täsmätyökykyisten rekrytoimisen myös osana työvoimapulan ratkaisua. Täsmätyökykyiset henkilöt ovat olleet erittäin motivoitunutta ja hyvän asenteen omaavaa porukkaa, jotka tekevät työtä erittäin suurella innokkuudella.

Ravintola Factoryn kulttuuriin kuuluu olennaisesti työntekijöistä välittäminen, joka tukee entisestään täsmätyökykyisten pääsyä osaksi työyhteisöä. Karvonen korostaakin kulttuurin merkitystä täsmätyökykyisten palkkaamisessa: uusi työntekijä tulee ottaa mukaan positiivisella asenteella jo ensimmäisestä päivästä lähtien.

Katso lisää Matti Karvosen mietteitä webinaarimme tallenteelta.

Miten aloittaa täsmätyökykyisten rekrytointi?

Täsmätyökyisten rekrytointi kannattaa suunnitella ja siihen on hyvä ottaa hieman joustovaraa. Työnhakijalla voi olla esimerkiksi rajoitteita tai erityistarpeita, jotka tulee huomioida työn arjessa.  Työnantajan tärkeimmät työkalut täsmätyökykyisen rekrytoinnissa ovat tahto ja asenne. Joustaminen arjessa ja työtehtävän mukauttaminen tarvitsevat työyhteisön ymmärryksen ja tuen. Työpäivän pituus, työpisteen varustelu ja muut työntekoon vaikuttavat seikat on hyvä suunnitella vastaamaan erityistarpeita, jotka selviävät rekrytoinnin edetessä. Työyhteisöltä tarvitaan myös asennetta hyväksyä työkaverit, jotka tulevat erilaisista lähtökohdista. 

Avoin keskustelu on luonteva tapa kartoittaa, missä määrin tehtävää voidaan mukauttaa. Kartoitus kannattaa tehdä rekrytoinnin valmisteluvaiheessa. Mikäli rekrytointiin kuuluu rekrytointilupa- tai suunnitelma, täsmätyökyisen rekrytointimahdollisuudet voidaan tunnistaa myös osana tätä prosessia. Rekrytointiluvassa voi olla esimerkiksi kohta, jolla rekrytoiva esihenkilö ottaa kantaa, voiko tehtävää sopeuttaa hakijan erityispiirteiden mukaan. Tällainen aktiivinen kannanotto auttaa myös miettimään ja voi avata uudenlaisia oivalluksia. 

Työpaikkailmoitus on loistava työkalu, jonka kautta tehtävän soveltumisesta voi kertoa täsmätyökykyisille. Hakijalähtöinen työpaikkailmoitus kertoo tehtävästä avoimesti ja rehellisesti. Sanavalinnoissa kannattaa olla hienovarainen, jotta työpaikkailmoitus puhuttelisi hakijakohderyhmäänsä tasapuolisesti, eikä siitä välittyisi kielteistä mielikuvaa. Työpaikkailmoitukseen voi sisällyttää esimerkiksi monimuotoisuuslausekkeen, joka voi olla sisällöltään seuraavan suuntainen: 

”Tarjoamme kaikille hakijoille tasavertaisen mahdollisuuden työllistyä. Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisössämme ja kannustamme monenlaisista taustoista tulevia hakemaan meille töihin. Olemme myös valmiita sopeuttamaan työtehtävää erityistarpeidesi pohjalta.”

Lue lisää monimuotoisuuden edistämisestä rekrytoinneissa.

Työnantajakuva näkyväksi rekrytoinnin markkinoinnissa 

Positiivisen työnantajakuvan rakentamista ei voi korostaa liikaa kun puhutaan nykypäivän rekrytoinneista. Tuomalla itseäsi esille positiivisessa valossa eri kanavia käyttäen, erottaudut muista työnantajista ja jäät paremmin mieleen. Tuomalla työyhteisönne monimuotoisuutta esille työnantajakuvan markkinoimisessa, rohkaiset myös täsmätyökykyisiä hakemaan avoinna olevaa tehtävää. 

Kun olette selvittäneet, millaisia asioita haluatte itsestänne viestiä ja tuoda esille, autamme tuomaan tämän viestin halutun kohdeyleisön tietoon. Kohdistetun rekrytointikampanjan avulla tavoitat haluamasi kohderyhmän tehokkaasti. Kohdistetuissa kampanjoissa käytetyt, tunteita herättävät videot ovat keränneet runsaasti reaktioita ja katseluita – voisiko tässä käyttää videota, jossa on erilaisia ihmisiä työn äärellä?

Tukea ja apua täsmätyökykyisten rekrytointiin

Täsmätyökykyisen rekrytointiin saa myös apua ja tukea. Jo rekrytoinnin alkuvaiheessa kannattaakin ottaa yhteyttä Live-säätiöön, jolta saa tietoa esimerkiksi täsmätyökykyisten työllistämisen tukimuodoista sekä tukea ja ohjausta täsmätyökykyisen työllistymisen mahdollistamiseksi. Heidän sivuiltaan löytyy myös kattava infopaketti, johon on kerätty erilaista tietoa täsmätyökykyisyydestä.

Digirekrytoinnin työkaluissa, rekrytointien ja työnantajakuvan markkinoinnissa sekä osaajien tavoittamisessa kannattaa kääntyä ensimmäiseksi LAURA Rekrytointi Oy:n puoleen, jolta saa ratkaisut monenlaisiin rekrytointitarpeisiin.

 Haluatko kuulla lisää, miten hoidat täsmätyökyisten rekrytoinnin ja työnantajakuvan? Ota rohkeasti yhteyttä!

 

Ota yhteyttä