Kohdistettu rekrytointimarkkinointi ja työnantajamielikuva

Työnantajamielikuva edistää vetovoimaasi

Jonne Laiho Rekrytointi, Rekrytointimarkkinointi, Työnantajakuva

Suomessa on ollut jo pitkän aikaa pulaa osaajista. Osaajapula saatettiin mieltää vielä joitakin vuosia sitten ainoastaan IT-alan päänvaivaksi. Tutkimusten mukaan osaajapulasta kärsii kuitenkin tällä hetkellä lähes jokainen ala ja lähes 70 %:lla työnantajista on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa avoinna oleviin tehtäviin*. Rekrytointimarkkina on siis muuttunut merkittävästi ja tällä hetkellä vallitsee hakijan markkinat, jossa vain houkuttelevimmat työnantajat pärjäävät ja voittavat kisan osaajista. Mikäli työnantajamielikuva ei ole potentiaalisen hakijan mielestä vetoava, ei hän välttämättä edes lue ilmoitusta, saati hae tehtävää. 

Tässä artikkelissa kerromme, miten sinä voit parantaa yrityksesi työnantajamielikuvaa, tavoittaa haluttuun kohderyhmään kuuluvat osaajat ja miten kohdistettu rekrytointimarkkinointi voi auttaa tässä.  

Työnantajamielikuva vaatii pitkäjänteistä työtä 

Työnantajamielikuva kertoo, millaiseksi työnantajaksi yritys koetaan niin työntekijöiden kuin työnhakijoidenkin keskuudessa. Työnantajamielikuva muodostuu yrityksen perustamishetkestä lähtien ja jokaisen yksilön mielessä. Työnantajamielikuvan muodostumisen vaikutteina toimivat yksilön omat kokemukset, asenteet sekä arvot sekä kulloinkin tarjolla oleva tieto.  

Työnantajakuvaa sen sijaan muokkaavat organisaation viestintäsisällöt ja -tyylit, visuaalinen ilme sekä rekrytoinneissa esimerkiksi hakijaviestintä ja -kokemus. Työnantajamielikuvan rakentaminen vaatii siis pitkäjänteistä työtä, johon ei ole oikotietä. 

Työnantajamielikuvan rakentamiseen täytyy investoida aikaa ja rahaa, ja tulokset nähdään usein vasta pitkällä tähtäimellä. Panostus maksaa itsensä kuitenkin takaisin ennemmin tai myöhemmin, sillä kaikki saatu ja ostettu näkyvyys vaikuttaa mielikuvaan ja yrityksesi vetovoimaan työnantajana. 

Olemalla sellainen kuin mitä viestinnässä kerrot olevasi, luot aitoa hyvää mielikuvaa, jonka avulla sitoutat olemassa olevan henkilöstösi entistä vahvemmin yritykseesi, ja houkuttelevuutesi paranee myös työnhakijoiden näkökulmasta.  

Laadukkaan työnantajamielikuvan avulla luot vahvaa työkulttuuria ja parannat henkilöstösi viihtyvyyttä, mikä vähentää mahdollisten korvausrekrytointien tarvetta. Kun henkilöstösi on sitoutunutta, viihtyy ja kokee työnsä merkitykselliseksi, näkyy se myös ulospäin ja helpottaa myös tulevia rekrytointeja. 

Lue lisää, miten rakennat myönteistä työnantajakuvaa rekrytoinneissa. 

Kohdistettu rekrytointimarkkinointi rakentaa työnantajamielikuvaa oikealle kohderyhmälle 

Kohdistetun rekrytointimarkkinoinnin avulla tavoitat halutun kohderyhmän; niin aktiiviset kuin passiivisetkin hakijat, ja viestit heille avoimesta tehtävästä ja haluamistasi asioista. Rekrytointimarkkinointi on mainontaa siinä missä mikä tahansa muukin mainoskampanja, sillä erotuksella, että siinä markkinoidaan yritystäsi houkuttelevana työnantajana.

Oikein tehty kohdistettu rekrytointimarkkinointi tavoittaa sekä aktiiviset- että passiiviset työnhakijat. Tutustu myös, miten passiivinen työnhakija haluaa tulla rekrytoiduksi.

Ennen kohdistetun rekrytointimarkkinoinnin aloittamista 

Ennen kohdistetun rekrytointimarkkinoinnin aloittamista, on syytä miettiä mitä haluat viestiä ja kenelle. On hyvä muistaa, että ilmoituksesi näkyy todennäköisesti usealle tuhannelle henkilölle kampanjan aikana ja kohdistetulla rekrytointimainoksellasi haluat saada oikeanlaiset osaajat vakuuttumaan sinusta työnantajana ja hakemaan tehtävää. Rekrytointikampanjassa käytettävän työpaikkailmoituksen sisältö tuleekin suunnitella siten, että se tukee positiivista työnantajamielikuvaa ja puhuttelee oikeanlaista kohderyhmää. Panostamalla houkuttelevaan työpaikkailmoitukseen, vaikutat suoraan siihen, kuinka paljon hakemuksia saat ja kuinka laadukkaista hakemukset ovat. 

Kenet haluat tavoittaa rekrytointimarkkinoinnillasi?

Niin työpaikkailmoitusta tehdessä kuin työnantajamielikuvaa rakentaessa tulisi katsoa ympärilleen ja miettiä, millaista osaajaa oikein haetaan. Onko teillä jo joku huipputyyppi, jonka kaltaisia osaajia haluatte lisää? Mitkä tekijät tekevät hänestä sopivan juuri teille? Onko se koulutus, työkokemus, erityisosaaminen, persoona vai joku muu? Määrittele siis oikeat houkuttelevuustekijät ja viesti työpaikkailmoituksessa hakijaa puhuttelevasti. Näin kohdistat myyntipuheesi juuri sille ryhmälle, mistä oikeanlaista osaajaa haetaan. 

Potentiaaliset hakijat eivät välttämättä tiedä, mitä yrityksesi tekee

Kaikista suurimpien ja tunnetuimpien yritysten ei ole välttämättä tarpeen kertoa itse yrityksestä sen tarkemmin työpaikkailmoituksessa. Suurin osa suomalaisista yrityksistä on kuitenkin sen verran pieniä, että niillä ei ole kovin suurta tunnettuutta työnhakijoiden keskuudessa. Yritysesittelyyn kannattaa siis panostaa. Luo hyvä ensivaikutelma kertomalla lyhyesti ja ytimekkäästi yrityksestäsi. 

Itse työnkuvaa voi markkinoida houkuttelevasti

Työnhakijoilla saattaa olla aivan suotta ennakkoluuloja joitakin töitä kohtaan, mikä vähentää houkuttelevuutta ja hakemusten määrää.  Pyri tuomaan työpaikkailmoitukselle esille, mikä työtehtävässä on hyvää. Onko työtehtävässä jotain sellaista, mitä muista tehtävistä ei löydy? Muista, että hakijan markkinoilla et voi vain esittää vaatimuksia hakijalle vaan sinun tulee tehdä houkutteleva työtarjous hakijalle. 

Mikä tekee yrityksestäsi ainutlaatuisen?

Monella yrityksellä on sellaisia erityispiirteitä, jotka tekevät heistä todella houkuttelevan työnantajan. Esimerkiksi Pekkaniska Oy palkitsee työntekijöitään terveellisistä elintavoista ja onkin ollut useampaan otteeseen myös uutisotsikoissa näistä eduistaan. Tietävätkö hakijat, mikä tekee teistä ainutlaatuisen? Miten te eroatte kilpailijoista? Miksi juuri teille kannattaa tulla töihin? 

Vinkki: Kysy myös nykyisiltä työntekijöiltä, mitä heidän mielestään työpaikkailmoitukseen kannattaa sisällyttää. 

Lue lisää, miten tehdä tehokas työpaikkailmoitus.

Ota kumppani kohdistettuun rekrytointimarkkinointiin ja hyödy laajemmasta näkyvyydestä 

Kun teille on selkeytynyt, mitä haluatte itsestänne viestiä, autamme tuomaan viestinne esiin. Rekrytointi.com toteuttaa asiakkailleen kohdistettuja rekrytointikampanjoita avaimet käteen- periaatteella. Kohdistamme, mainostamme ja optimoimme työpaikkailmoitustanne sopivalle kohderyhmälle asiantuntemuksemme, asiakkaan antamien kriteerien, eri medioiden kohdentamistietojen sekä hakusanakäyttäytymisen perusteella. 

Medioina kohdistetuissa rekrytointikampanjoissa hyödynnämme esim. seuraavia: 

  • sosiaalinen media: Facebook & Instagram 
  • Google 
  • Rekrytointi.comin mediakumppaniverkosto 
  • korostettu lisänäkyvyys Rekrytointi.com-palvelussa

Kohdistettu rekrytointikampanjamme on laadukas, kattava ja kustannustehokas ratkaisu. Kampanjan hinta on 790€ + työpaikkailmoituksen hinta (kampanja toteutetaan aina Rekrytointi.com-palvelussa julkaistuun ilmoitukseen).  

Lupaamme 2 viikkoa kestävälle kampanjailmoitukselle vähintään 500 katselukertaa. Palvelumme sisältää myös tyytyväisyystakuun.

 

Tilaa kohdistettu rekrytointikampanja

 

Katso myös asiakasreferenssi kohdistetusta rekrytointikampanjasta: Tuusulan kunta 


* Lähde: TEM: Avoimia työpaikkoja vuoden 2022 toisella neljänneksellä selvästi enemmän kuin vuosi sitten