Purso rekrytoinut jo kaksi ukrainalaista ja tarjoaa työpaikkoja ukrainalaisille myös jatkossa

Ramona Westersund Kansainväliset osaajat, Rekrytointi

Nokian Siurossa toimiva suomalainen alumiiniratkaisuihin erikoistunut perheyritys Purso Oy työllistää noin 300 ammattilaista ja yrityksen työn jälki näkyy miltei kaikkialla ihmisten arjessa aina teollisuudesta merkittävien rakennusten julkisivuihin ja valaistukseen. Kasvavan Purson riveissä on aina tilaa motivoituneille ja työntekoon orientoituneille osaajille. Työvoiman saatavuushaasteiden takia Purso teki viime vuonna strategisen päätöksen ulottaa rekrytoinnit myös Suomen rajojen ulkopuolelle ja rekrytoi alkuvuodesta 2022 yhteensä 6 työntekijää Ukrainasta. Sodan myötä Suomeen on toistaiseksi saapunut työntekijöistä vain 2, sillä miehet jäivät taistelemaan Ukrainaan. Purso onkin siis valmiudessa tarjoamaan lisää työpaikkoja ukrainalaisille, jotka saapuvat Suomeen.

Positiiviset kokemukset innostivat tarjoamaan työpaikkoja ukrainalaisille

Monen pirkanmaalaisen työllistäjän tavoin työvoiman saatavuushaasteet ovat koskettaneet myös Purso Oy:tä. ”Vuosi vuodelta ollut nähtävissä, että vuoroissa tehtävään teollisuustyöhön on entistä hankalampi saada motivoituneita työntekijöitä”, kertoo Purso Oy:n henkilöstöjohtaja Riikka Rahikainen.

Alumiiniratkaisujen osalta kansainväliseksi menestystarinaksi kasvaneen yrityksen oli siis tehtävä uusia suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. ”Teimme ihan strategisen päätöksen tulevaisuutta ajatellen, että haemme työntekijöitä muualta kuin Suomesta. Tähän saakka olemme olleet teollisuusyrityksenä harvinaisuus, sillä emme ole tätä ennen juurikaan työllistäneet ulkomaalaisia. Emme siis ole myöskään kokeneita ulkomaalaisen työvoiman rekrytoinnissa.”, Rahikainen kertoo.

Purso Oy aloitti kansainvälisten rekrytointien valmistelemisen yhdessä Pirkanmaan TE-palvelujen kanssa, jotta luvat ulkomaalaisen työvoiman hankkimiseksi saatiin kuntoon. Tämän jälkeen alkoi pohdinta, mihin maihin rekrytoinnit kohdistetaan. ”Mietimme mistä haemme, teimme benchmarkkia ja haastattelimme muita yrityksiä. Tulimme johtopäätökseen, että Viro ja muut Baltian maat eivät enää ole oikea paikka hakea tehtaalle tarvittavaa työvoimaa. Muiden yritysten positiiviset kokemukset innostivat tarjoamaan työpaikkoja ukrainalaisille ja tästä syystä Ukraina päätyikin ensisijaiseksi hakukohteeksemme.”, avaa Rahikainen ensivalmisteluja.

Sota toi varjon rekrytointien päälle – samalla työllistämiseen liittyvä byrokratia osittain poistui

”Olemme valmiita palkkaamaan lisää, voisimme heti täyttää 10 työtehtävää.”

– Riikka Rahikainen, henkilöstöjohtaja, Purso Oy

Kun Purso aloitti ukrainalaisten rekrytoinnin, yrityksellä ei ollut aikaisempia suhteita kanaviin, joiden kautta kansainvälinen rekrytointi onnistuisi. Hyvät kumppanit nousivat siis todella tärkeään rooliin. ”Löysimme ukrainalaisia kausityöntekijöitä Suomeen tuovan rekrytointikumppanin,  jonka avulla pääsimme eteenpäin. Tarvitsimme myös kumppanin kohdemaassa, joka auttoi läpi sikäläisen byrokratian. Viranomaisyhteistyö on ollut todella hyvää.”, Riikka Rahikainen kertoo.

Rekrytointiprosessi – ideasta ensimmäiseen työpäivään – kesti noin puoli vuotta. Työluvassa kesti kaksi kuukautta. Sota syttyi siinä vaiheessa, kun meillä oli kaikki valmiina lähtömaassa ja täällä. Rekrytoimme kuusi työntekijää. Näistä kuitenkin vain kaksi saapui Suomeen. Miehet eivät tulleet, koska jäivät sotimaan Ukrainaan. Huoli meillä on tietenkin miehistä, joiden piti tänne myös tulla.”, Rahikainen kertoo rekrytointiprosessista.

Sodan syttymisen myötä Euroopan Unionin tilapäisen suojelun direktiivi aktivoitiin heti maaliskuun alussa 2022. Tilapäisen suojelun direktiivi mahdollistaa Ukrainasta paenneen työskentelyn vähintään vuoden ajan ilman, että hänen täytyy hakea turvapaikkaa. Maahansaapuneilla ja -saapuvilla ukrainalaisilla on siis oikeus työskennellä Suomessa ja saada kotoutumispalveluita, jos he ovat saaneet Euroopan unionin tilapäisen suojelun aseman.

Työllistymiseen liittyvän byrokratian helpottuminen vauhdittaa toivottavasti ukrainalaisten rekrytointeja ja myös Pursolla ollaan valmiita tarjoamaan lisää työpaikkoja ukrainalaisille. ”Olemme valmiita palkkaamaan lisää, voisimme heti täyttää 10 työtehtävää”, Rahikainen kertoo.

Purso tarjoaa ukrainalaisille työntekijöille paljon tukea myös työpaikan ulkopuolella

Purso on tehnyt paljon valmisteluja ja tarjoaa Ukrainasta saapuville työntekijöille useita tukipalveluita muutaman kuukauden perehdytysjakson lisäksi. Tiimejä on järjestelty niin, että mahdollisesti rajallinen kielitaito tuottaisi mahdollisimman vähän haasteita. ”Tänne tulevien täytyy olla rohkeita, että uskaltaa tulla itselle vieraaseen maahan ilman yhteistä kieltä. Työnantajilta vaaditaankin siis inhimillistä asennetta. Jonkinlainen englannin kielentaito on tulijalla hyvä olla, mutta olemme kääntäneet esimerkiksi turvallisuusohjeita myös äidinkielelle. Olemme valmiita järjestämään myös suomen kielen opetuksen.”, Riikka Rahikainen kertoo.

Myös esimiehiä ja nykyistä henkilöstöä on tuettava. ”Olemme olleet kaikista ulkomaalaisten palkkaukseen liittyvistä asioista henkilöstölle mahdollisimman avoimia ja työyhteisö onkin suhtautunut todella mahtavasti! He ovat lahjoittaneet vaatteita ja käyttötavaroita, lapsille leluja, esitelleet kaupunkia, avustaneet kaupassa käynnissä ja niin edelleen.” Rahikainen kehuu.

Pursolaiset ovatkin siis panostaneet valtavasti myös työpaikan ulkopuolella ukrainalaisiin, jotka saapuvat yrityksen Siuron tehtaalle töihin. ”Olemme vuokranneet heille omakotitalon ja rekrytointiyhteistyökumppanimme huolehtii myös muiden perheenjäsenten asioista eli auttaa esim. koulupaikan ja päivähoidon suhteen. Nyt saapuneet ukrainalaiset osaajat tulivat todella vähin tavaroin tänne, joten järjestimme työntekijöiden kesken keräyksen ja kaikki ovat hienosti lähteneet auttamaan lahjoituksin tai ihan päivittäisissä askareissa.”, Rahikainen kiittelee Purson henkilöstöä.

Purson toiminnasta paistaa siis vahvasti perheyrityksen kulttuuri, jonka keskiössä ovat avoimuus, yhteistyö ja vastuullisuus.