Työpaikkailmoitus – Mitä kirjoittaa ja mitä ei?

Mikko Kuhalampi Rekrytointi, Rekrytointimarkkinointi, Työnantajakuva

Työpaikkailmoituksen molemmat osapuolet eli työnantaja ja työnhakija eivät aina välttämättä ymmärrä toisiaan. Monet työpaikkailmoitukset jättävät edelleen asioita tulkinnanvaraiseksi ja oikea kuva haetusta paikasta saadaan vasta, jos kandidaatti pääsee haastatteluun. Tällöin on vaarana, että huomataan heti haastattelun alkuun, että tämä työpaikka ei taida olla sopiva match. Tässä kirjoituksessa haluan haastaa jo tavoiksi muodostuneita työpaikkailmoitustapoja.

Älä karkota potentiaalisia hakijoita pois

Usein työpaikkailmoituksissa nähdään toinen toistaan kovempia vaatimuksia siitä, millä osaamisella työpaikkaa hakevan osaajan tulisi olla varustettu. Usein rekrytoijilta kysyttäessä kuitenkin ilmenee, että kaikkien näiden vaatimusten ei kuitenkaan tulisi täyttyä, vaan vaatimukset ovat päätyneet sinne edellisen osaajan taustan takia tai että ”unelmakandidaatilla” olisi kaikki nämä ominaisuudet mutta sitä ei odoteta.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä ilmoituksessa vaadit ja mitkä asiat ovat ”nice-to-have” osastoa. Vaikka sinulle ilmoittajana olisi selvää, mitä oikeasti hakijalta vähimmillään vaaditaan, se ei välttämättä välity potentiaaliselle työnhakijalle. Suuri vaatimuslista ja oletus, että osaat tämän kaiken jo, huonoimmassa tapauksessa pelottaa potentiaalisia hakijoita pois, koska he eivät koe olevansa kokemukseltaan ja osaamiseltaan riittäviä ko. tehtävään.

Näistä kärjistetyimpiä esimerkkejä ovat netissä kiertäneet kuvat tapauksista, joissa on vaadittu softakehittäjiltä pidempää kokemusta jostain tietystä ohjelmointikielestä, kuin mitä koko kieli on ollut olemassa. Nämä tietysti jo aiheuttavat alan osaajissa huvitusta ja antavat epäammattimaisen kuvan rekrytoivasta yrityksestä.

Monessa ilmoituksessa voitaisiin tuon kovan vaatimuslistan lisäksi edes mainita, että ”näillä taustoilla ja osaamisilla omaat potentiaalin tehtävässä pärjäämiseen”, ja mainita ne asiat jotka ovat oikeasti olennaisia. Junioripesti, johon halutaan seniorin osaamisella varustettu tekijä, antaa sekavan kuvan yrityksen tarpeista ja herättää kysymyksiä.

Realismia vai myyntipuheita?

Monesti myös nimikkeillä pyritään antamaan houkuttelevampi kuva työtehtävästä. Nykypäivän höveli nimikkeiden käyttö on johtanut siihen, että nimike ei oikeastaan enää juurikaan kerro työn sisällöstä vaan toimii enemmänkin houkuttelevana otsikkona ilmoitukselle. Tästä aiheesta onkin osuva maininta kirjassa Oma ura, paras ura (Airo, Rantanen & Salmela, 2008):

”Tietynlainen perusongelma työtehtävien analysoinnissa tuntuu olevan sen kyvyttömyys tavoittaa arkitodellisuus kaikkine raadollisuuksineen ja rutiineineen. Esim. tästä on nähtävissä työpaikkailmoitusten kuvauksissa, miksei niissä käytettävissä tehtävänimikkeissäkin. Vieraskieliset nimikkeet, joiden tulkinta ja sisällöt ovat epäselviä, johtavat molemminpuolisen valintaprosessin harhaan jo ensimetreillä”

Miksi siis vaikeuttaa omaa rekrytointiprosessia antamalla väärä kuva tehtävän sisällöstä jo alkuunsa? Eikö se säästäisi kaikkien aikaa, että pyrkisimme antamaan mahdollisimman realistisen kuvan arjesta työpaikalla. Haluan uskoa, että realistisuus tuottaisi paremmalla prosentilla oikeanlaisia ihmisiä haastatteluun.

Pahimmassa (ja valitettavan yleisessä) tilanteessa kaiken sen kiillottelun, viininmaistelukerhojen esittelyjen ja kuntosaliedun jälkeen hakijalle ei ole vieläkään selvää, mitä häneltä oikeastaan halutaan. Itse koin tämän opiskelijana ensimmäistä kertaa, kun eri yritykset tulivat esittämään työskentelyä heillä, ja kertoivat kuinka ”mahtavan hienoa ja yhteisöllistä meininkiä meillä on, ja tiistai-iltaisin on säbävuoro”.  Taputin esityksen jälkeen mielessäni edelleen sama kysymys: mitä oikein teet työksesi?

En voi puhua kaikkien milleniaalien puolesta, mutta itse milleniaalina koen nämä asiat tällä tavalla. Tätä kirjoittaessa olen myös kysynyt mielipiteitä kollegoiltani ja opiskelutovereiltani, jotka allekirjoittavat näkökulman. En siis ole ajatusteni kanssa yksin.

Älä siis tarjoa pelkkää myyntipuhetta, vaan myös realismia. Älä tarjoa ”näköalapaikkaa”, vaan vastuuta ja mahdollisuuksia. Äläkä tarjoa kilometrin mittaista vaatimuslistaa työpaikkailmoituksessa, jossa etsitään henkilöä, joka on omalla urallaan vielä siinä ekalla satasella.

Järjestimme aiheesta myös webinaarin 24.11.2020. Lue lisää ja katso Näin teet houkuttelevan ja informatiivisen työpaikkailmoituksen -webinaarin tallenne!