10 vinkkiä kulttuurienväliseen yhteistyöhön

Rekrytointi.com Apua uran eri vaiheisiin, Kansainvälisyys työssä ja koulutuksessa

Nykyisin monenlaiset urapolut voivat viedä kansainvälisiin tehtäviin. Kansainvälisessä ympäristössä työskentely vaatii hyvää kielitaitoa, mutta lisäksi tarvitaan kulttuurienvälistä ymmärrystä. Tässä artikkelissa EF Education First -yrityksellä Lontoossa työskentelevä Johanna Malinen jakaa 14 eri kansallisuutta edustavan tiiminsä vinkit yhteistyöhön.

Kansainvälisessä työympäristössä on välttämätöntä ottaa huomioon erilaisten kulttuurien tavat ja tottumukset. Avoin ajattelutapa, selkeän ystävällinen viestintä ja joustava yhteistyökyky ovat tärkeitä taitoja, joilla yhteistyö toisista kulttuureista tulevien kanssa on sujuvaa. Vaikka kaikki ihmiset ja yhteistyötilanteet ovat yksilöllisiä, eri kulttuureilla on usein erilaisia tapoja liittyen vuorovaikutukseen, aikakäsitykseen ja hierarkiaan. Onnistu kansainvälisessä yhteistyössä näiden vinkkien avulla.

  1. Iso-Britannia

Brittiläisten kanssa asioidessa kohteliaisuus on tärkeää. Ystävälliset eleet ja diplomaattiset ilmaukset ovat parhaita tapoja saada britit puolelleen. Hyvä valmistautuminen tapaamiseen sisältöön on eduksesi, sillä britit harvoin rakastavat spontaaneja yllätyksiä. Jos sinun on välttämätöntä kertoa jotain negatiivista, on parasta pukea asia kohteliaaseen muotoon, sillä suomalaisten viestintätyyliä saatetaan joskus pitää Isossa-Britanniassa turhankin rehellisenä.

  1. Yhdysvallat

Panosta ensivaikutelmaan. Reipas kättely ja katsekontakti antavat hyvän alun tapaamiselle, kun taas liian rento puristus ja epävarma katse voidaan tulkita itseluottamuksen puutteeksi. Bisneksessä amerikkalaisten kanssa on tapana ratkaista asiat nopeasti, sillä aika on rahaa. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös sähköpostitse käytyyn keskusteluun: selkeät ja lyhyet viestit kertovat toiselle osapuolelle kaiken tarvittavan nopeasti.

  1. Italia

Kiinnitä huomiota ulkonäköön ja pukeudu bisnestyyliin. Teet hyvän vaikutuksen kehumalla maata ja italialaisurheilijoiden viimeisimpiä saavutuksia. Neuvotteluissa käydään asiat usein läpi yksityiskohtaisesti. Pysy diplomaattisena, vaikka toinen osapuoli korottaisi ääntään, sillä usein hetken päästä taas hymyillään.

  1. Kiina

Neuvottelutilanteessa on hyvä kutsua tiimi mukaan, sillä kiinalaiset tekevät päätöksiä usein ryhmässä. Kiinalaiset saattavat joskus vaikuttaa erimielisiltä, mutta usein he ovat myös valmiita tekemään myönnytyksiä, vaikkakin se saattaa vaatia kärsivällisyyttä. Tapaamisissa on hyvä käyttää sekä englantia että kiinaa, jotta kaikki pystyvät seuraamaan keskustelun kulkua. Muista antaa ja vastaanottaa käyntikortit molemmilla käsillä.

  1. Ranska

Ranskalaiset tekevät työelämässä usein yhteistyötä ihmisten kanssa, jotka ovat heidän kanssaan samalla tai korkeammalla tasolla. Työhön liittyvän keskustelun lisäksi puhutaan usein myös henkilökohtaisesta elämästä, joskin melko yleisellä tasolla. Ranskalaiset saattavat keskeyttää puheen, mutta sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Jos matkustat tapaamiseen Ranskaan, on suositeltavaa käyttää ranskan kieltä edes tervehdyksen verran.

  1. Japani

Japanilaiset sanovat harvoin ei. He näkevät kieltävän vastauksen antamisen epäkohteliaana ja ilmaisevat erimielisyyden ennemmin kiertoteitse, kuten toteamalla jonkin olevan hankalaa tai vaihtamalla puheenaihetta. Vaikka olisit eri mieltä, neuvottelua kannattaa jatkaa positiivisesti ja hymyillen. On tavallista, että japanilaiset tekevät isot päätökset ryhmässä ja kertovat lopputuloksen vasta seuraavana päivänä.

  1. Saksa

Suomalaisilla ja saksalaisilla yhteistyö sujuu, sillä molemmat arvostavat täsmällisyyttä. Tapaamiseen saksalaisten kanssa kannattaa siis aina saapua ajoissa. Myös viestinnässä sama täsmällisyys on eduksi, sillä saksalaiset eivät usein epäröi ilmaista mielipiteitään.

  1. Venäjä

Venäjällä hierarkia ja tittelit ovat usein tärkeitä. Varmista siis, että käytät yhteistyökumppaneistasi oikeita nimikkeitä ja varaudu osoittamaan oma arvovaltasi. Viralliset tapaamiset pidetään usein muodollisina, joten vitsailu kannattaa jättää muihin tilanteisiin. Venäjällä arvostetaan juhlapäiviä, joten muista huomionosoitukset, jos teet yhteistyötä esimerkiksi naistenpäivän tai yhteistyökumppanisi syntymäpäivän aikaan.

  1. Espanja

Työpäivä alkaa usein vasta kymmenen aikaan, mutta toimistolla ollaan iltaan asti. Jos et osaa lainkaan espanjaa, saattaa olla järkevää varata tulkki mukaan, sillä englanti ei ole yhtä yleinen työskentelykieli kuin Suomessa. Espanjan kielitaidon lisäksi taito tulkita eleitä ja sanatonta viestintää auttaa eteenpäin. Jos espanjalaisten kanssa sovitaan esimerkiksi toimituspäivästä, tätä kannattaa pitää ennemmin arviona kuin sopimuksena.

  1. Brasilia

Brasilialaisten perusluonne vaikuttaa suomalaisten näkökulmasta rennolta, joten yhteistyö voi sujua paremmin, kun löysää hieman kravattia tai nutturaa. Neuvottelut brasilialaisten kanssa saattavat tuntua hitailta, sillä kiire ei kuulu heidän elämänfilosofiaansa. Siksi kannattaa olla kärsivällinen ja pyrkiä rakentamaan luottamusta, joka usein johtaa pitkäaikaiseen yhteistyösuhteeseen.

Lähteet: EF Education First ja forbes.com

EF Education First on maailman johtava kansainvälisen koulutuksen tarjoaja, jonka ohjelmavalikoimaan kuuluu muun muassa kielimatkoja, vaihto-opiskeluohjelmia ja kielikoulutusta. EF perustettiin vuonna 1965 tavoitteenaan edistää kansainvälisyyttä koulutuksen avulla. Tämän vision mukaisesti EF toimii edelleen ja tarjoaa kielten opiskelua ja kansainvälistä kokemusta kaikenikäisille yli 40 kohteessa ympäri maailman.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com