Ammattilaisille ihanteellisimmat työnantajat panostavat vuonna 2023 palkkaan, työn joustavuuteen sekä ihmisiin ja kulttuuriin työpaikalla

Ammattilaisille ihanteellisimmat työnantajat panostavat vuonna 2023 palkkaan, työn joustavuuteen sekä ihmisiin ja kulttuuriin työpaikalla

Ramona Westersund Apua uran eri vaiheisiin, Muita uravinkkejä

Ammattilaisille ihanteellisimmat työnantajat panostavat vuonna 2023 palkkaan, työn joustavuuteen sekä ihmisiin ja kulttuuriin työpaikalla, selviää maailman johtavan työnantajakuvan tutkimiseen ja kehittämiseen keskittyneen Universum Finlandin vuoden 2023 ammattilaistutkimuksesta*. Työntekijöiden kukkarolla käynyt vuosi aiheutti dramaattisia muutoksia ihanteellisimpien työnantajien rankingien kärkisijoilla. Työpaikanvaihtohalukkuus on nyt korkealla, sillä yli 50 % ammattilaisista voisi harkita vaihtavansa työnantajaa seuraavan vuoden aikana.  7 744 vastaajaa useilta eri aloilta, ja keskimäärin 8 vuoden työkokemuksella, kertoivat tutkimuksessa työelämämieltymyksistään.

Ammattilaisille ihanteellisimmat työnantajat vuonna 2023

Kaupallisen alan ammattilaisten ihannetyönantajien rankingin kärjessä tapahtui tänä vuonna muutoksia: ykköseksi nousi S-Ryhmä (sija 2. 2022). Toiseksi tuli OP Ryhmä (3). Kolmanneksi nousi vuoden tauon jälkeen Finnair (6). Top 20:n joukossa suurinta nousua tekivät Puolustusvoimat, Hartwall, sekä Yle.

Kone menetti vuodesta 2009 asti pitäneensä kärkipaikan Tekniikan alan ammattilaisten ihannetyönantajana. Uusi ykkönen on Valmet (3), ja toisena siis Kone. Kolmanneksi ihanteellisin oli Puolustusvoimat (2). Muita kovia nousuja tekivät mm. Wärtsilä sijalle 4 (13), ja VTT sijalle 6 (15).

Google säilytti IT-alan ammattilaisten ihannetyönantajan johtopaikkansa myös tänä vuonna. Toiselle sijalla pysyi Microsoft, ja kolmannelle sijalle palasi Supercell. Suurimmat nousijat IT-alan Top 20:n joukossa olivat huiman hypyn tehnyt Nokia sijalla 5 (21), S-Ryhmä sijalla 10 (20), ja Rovio sijalla 11 (33).

Terveys -ja Lääketiede alan ammattilaisille ihanteellisimmat työnantajat olivat seuraavat: 1. THL, 2. Terveystalo, 3. Mehiläinen

Tutkimuksesta julkaistaan rankingit myös Luonnontieteiden (1. LUKE, 2. SYKE, 3. Metsähallitus), Humanistien (1. Opetus -ja kulttuuriministeriö, 2. Opetushallitus, 3. Yle) aloilta.

Eri alojen ammattilaisille ihanteellisimmat työnantajat 2023 on julkaistu Universumin ja Rekrytointi.comin sivuilla. Katso, mitkä ovat TOP 20 Suomen ihanteellisimmat työnantajat ja tutustu näiden työnantajien avoimiin työpaikkoihin.

Universumin yhteistyökumppanina toimiva Rekrytointi.com onnittelee tutkimuksessa menestyneitä työnantajia!

 

Katso Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2023

 

Työpaikanvaihtohalukkuus korkealla ammattilaisten keskuudessa – syyt nykyiseen työnantajaan tyytymättömyyteen johtavat palkkapussille

Dramaattisin osa vuoden 2023 ammattilaistutkimuksen tuloksia oli työpaikanvaihtohalukkuuden ja nykyiseen työnantajaan kohdistuvan tyytymättömyyden valtava kasvu. Kulunut vuosi on tuntunut jokaisen taloudessa, ja siksi vastaajat pohtivat nyt urapolkuaan ja mahdollista työpaikan vaihtoa”, sanoo Universumin maajohtaja Mika Sallinen.

Arjen taloudelliset haasteet ovat näkyneet myös muilla tavoin vastaajien preferensseissä, eli siinä mitä työnantajalta odotetaan. ”Asiat kuten kestävään kehitykseen panostaminen, ja yhteiskuntavastuu, laskevat tärkeydessä, kun pitää keskittyä oman talouden kannalta tärkeisiin asioihin. Alhainen palkka, ja kunnioituksen puute näyttävät ajavan vaihtamista”, kertoo Sallinen.

Työpaikanvaihtohalukkuus on korkeimmillaan vähittäiskauppa-, kuluttujatarvike- ja logistiikan aloilla. Myös mainosala on tällä hetkellä pinteessä. Kaikilla näillä aloilla yli 60 % vastaajista voisi harkita vaihtavansa työpaikkaa seuraavan vuoden aikana.

Alhainen palkka on merkittävin syy työpaikanvaihtohalukkuudelle, mutta kun vastaajilta kysyttiin, mitkä asiat saavat heidät sitoutumaan nykyiseen työhönsä, nousivat kunnioittava ja ystävällinen ilmapiiri, työn joustavuus, turvallinen ja vakaa työsuhde sekä merkityksellinen työ tärkeimmiksi tekijöiksi. ”Sisäisen työnantajakuvan ja tyytyväisyyden kehittäminen, ovat nyt kriittisen tärkeitä jokaiselle työnantajalle”, korostaa Sallinen.

* Tutkimukseen vastasi lokakuu 2022-kesäkuu 2023 välillä yhteensä 7744 suomalaista ammattilaista, jotka kertoivat näkemyksiään työnantajista ja työelämästä.

Lisätiedot:
Mika Sallinen
Maajohtaja, Universum Finland
040 5279149
mika.sallinen@universumglobal.com

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com