headhunting

Haluatko tulla headhuntatuksi? Suorahaun ammattilaisten vinkit

Laura Työnhaku, Verkostot työnhaussa

Headhunting eli suorahaku on nykypäivänä hyvin yleistä. Suorahaussa työnantajat tai suorahakua tekevät yritykset ottavat yhteyttä potentiaalisiin työntekijöihin ilman, että avoimesta työpaikasta on ilmoitettu julkisesti. Perinteiseen työnhakuun verrattuna suorahaussa headhunter tekee tavallaan työn hakijan puolesta ja hakija voi helpoimmillaan vastaanottaa työpaikan vastaamalla puhelimeen. Lue suorahaun ammattilaisten vinkit, miten sinä voit tulla headhuntatuksi.

Eikö kuulostakin ihmeelliseltä, että työpaikan voisi saada noin vain ilman varsinaista työnhakuprosessia? Kyseinen käytäntö on nykypäivää ja sitä kutsutaan suorahauksi. Sitä ei sovelleta enää vain ylimmän johdon hakuihin, vaan suorahaku on yleistymässä muissakin rekrytoinneissa. Pääsääntöisesti suorahakuun turvaudutaan sellaisten alojen kohdalla, kun osaajia on vähän tai vaadittu osaaminen on hyvin spesifiä. Joskus haasteita saattaa tuoda myös työpaikan sijainti.

Sosiaalinen media suorahaussa

Miten tulla headhuntereiden huomatuksi? Suuri osa rekrytoijista korostaa omien verkostojen tärkeyttä sekä verkossa että offlinessa. Oman verkoston rakentamisesta ja hyödyntämisestä saattaa olla iso apu työllistymisessä.

Mieti, missä oman toimialasi ihmiset jakavat ajatuksia ja osaamistaan. Ole aktiivinen ja osallistu keskusteluihin. Sosiaalinen media on yksi hyvä keino löytää oman alan verkostoja. Esimerkiksi Facebookissa on useita hyviä ryhmiä ja Twitter on edelleen toimiva kanava markkinointi- ja PR-piireissä. (Markus Fabricus, Operaria Oy)

Sosiaalista mediaa ei siis kannata unohtaa työnhaussa, vaan somea kannattaa hyödyntää monipuolisesti. LinkedIn on yksi tehokkaimmista kanavista, jossa saatat tulla suorahakukonsultin bongaamaksi. Yksi hyvä keino on tuoda profiilissaan ilmi etsivänsä uusia haasteita. On kuitenkin useampia seikkoja, miten oman Linkedin -profiilin saa toimivaksi ja paremmin näkyviin rekrytoijien silmille.

Täytä profiili huolellisesti ja muista käyttää avainsanoja. Avaa työtehtäviäsi ja kerro, mitä sait aikaiseksi. Älä ole liian nöyrä ja muista kehua taitojasi, mutta niiden olisi hyvä olla suhteessa oikeaan tekemiseen. (Martti Kangas, Kangas & Svinhufvud Oy)

Kuvaile profiilin esittelyosuudessa omaa persoonaasi ja osaamistasi, seuraa myös eri yrityksiä. Profiilin kielellä ei ole niin väliä vaan löydämme osaajat, vaikka profiili olisi suomeksi. (Markus Fabricus, Operaria Oy)

Ei ole hullumpi ajatus myöskään lähettää avointa hakemusta suorahakuyrityksiin. Suorahakukirjeessä kannattaa LinkedIn-profiilin tavoin korostaa omia vahvuuksiaan ja kertoa minkälaiset työtehtävät tulevaisuudessa kiinnostavat. Jos et heti saa vastausta, älä hätäile! Rekrytoijat pyrkivät maksimoimaan työaikaansa asiakkaidensa toimeksiantoihin, joten yhteydenottoon saattaa joskus kulua aikaa.

Hakusanoja käyttämällä erotut joukosta

Täyttämällä profiilin Rekrytointi.com Osaajapankkiin voit parantaa moninkertaisesti omia työllistymismahdollisuuksiasi, sillä rekrytoijat hakevat sieltä monipuolisesti eri alojen osaajia. Rekisteröidyttyäsi Osaajapankkiin huolehdi, että profiilistasi löytyy kaikki olennainen tieto sinusta sekä mistä työtehtävistä olisit kiinnostunut. Kannattaa pitää mielessä, että käyttämällä osaamistasi kuvaavia hakusanoja erotut joukosta ja olet helpommin rekrytoijien löydettävänä. Muista myös pitää profiilisi päivitettynä uusien kokemusten ja osaamisen kartuttua. Osaajaprofiilin avulla sinun on myös mahdollista saada työpaikkasuosituksia sinulle soveltuvimmista työpaikoista.

Jos sinulla ei vielä ole profiilia Osaajapankissa, voit luoda itsellesi profiilin vaikka saman tien. Saat tunnukset automaattisesti, kun olet lähettänyt profiilisi.

Luo osaajaprofiili

 

Täydentämällä osaajaprofiiliasi voit varmistaa, että sinua kiinnostavat tehtävät ja työnantajat löytävät osaamisesi.

Kirjaudu osaajaprofiiliisi

 

Rekrytointi.com Osaajapankki

Onnea työnhakuun!