palkkatoive

Palkkatoive työnhaussa

Rekrytointi.com Apua uran eri vaiheisiin, Muita uravinkkejä, Työhakemus, Työnhaku

Palkkatoivomuksen käsittely on työnhaun hankalimpia vaiheita. Rekrytointialalla työskentelevä, entinen outplacement-konsultti Hannu Solanne jakaa parhaat vinkkinsä palkkaneuvotteluihin. Samoilla ohjeilla on neuvottu satoja työnhakijoita, ja jos ohjeita on noudatettu hyvin, palkkatoive on toteutunut hämmästyttävän usein.

Harkitse tarkan palkkatoivomuksen jättämistä kokonaan pois hakemuksesta, vaikka sitä nimenomaan pyydetään.

Jos hakemuksia tulee paljon, työnantaja hakee aina automaattisesti ja alitajuisesti helpoimpia hylkäysperusteita, jotta raskas hakemusten luku-urakka pienenisi. Helpoin karsintaperuste on palkkatoivomus. Yhtä lukua silmäilemällä työnantaja näkee, onko hakija ylipätevä vai resursseiltaan liian vähäinen ajateltuun tehtävään.

Mikä on sopiva palkkatoive?

Aina kun työnantaja lähtee palkkaamaan uutta henkilöä, palkkahaarukka on mietitty valmiiksi tehtävän tason mukaan. Palkkahaarukka voi olla esimerkiksi 3000–3500 euroa. Sinun riskisi hakijana on se, että arvioit tämän palkkahaarukan väärin. Jos panet hakemukseesi liian pienen palkkatoivomuksen, putoat ensi silmäyksellä pois epäpätevänä. Jos taas panet liian suuren palkkatoiveen, putoat pois liian pätevänä.

Paras menettelytapa on jättää mainitsematta palkkatoive numeroina. Kirjoita vain loppuun toivomuksesi: “Toivon, että tämä hakemus johtaa haastatteluun, jossa voidaan käydä tarkemmin läpi työtehtävät ja keskustella myös palkasta.” Kannattaa valmistautua perustelemaan palkkatoive haastattelussa esimerkiksi oman kokemuksen ja saavutusten kautta.

Jos tiedät palkkahaarukan varmasti, sinun ei kannata koskaan asettaa palkkatoivomusta liukuvasti, esimerkiksi 1600–2000 €, tai tasan tuhanteen euroon päättyväksi. Liukuva toivomus tarkoittaa aina sitä, että olet valmis töihin tuolla 1600 eurolla, etkä varmuudella enempää saa. Tasarahatoivomus on neuvottelutilanteessa aivan liian väljä ja merkitsee työnantajan kannalta reilua tinkimisvaraa. Palkkatoivomuksina esimerkiksi 1970, 2020 tai 3450 euroa ovat hyviä. Ne kuulostavat siltä, että tiedät arvosi, ja tällaisesta täsmällisestä euromäärästä voidaan sopia vähimmin keskusteluin.

Provisiopalkkaus

Jos sinulta kysytään palkkatoivetta tehtävään, jonka palkka on tulossidonnainen tai selvästi provisiopohjainen, älä esitä suoraa palkkatoivetta. Se kertoo, ettet tiedä tehtävästä tarpeeksi, sillä eihän provisiopalkasta voi esittää täsmällistä palkkatoivomusta. Kysymykseen palkkatoiveesta provisiopalkatussa työssä voi esittää seuraavanlaisia vastakysymyksiä:

  • Jos joku hoitaa tätä hakemaani tehtävää huippuhyvin, millaiseen ansiotasoon hän yltää?
  • Miten paljon keskivertotyyppi teillä ansaitsee?
  • Mihin tällainen keskivertotaso perustuu? Tämän kysymyksen avulla voi saada tietoonsa, minkä verran on myytävä tai mikä on peruspalkka ja kuinka monta prosenttia myynnistä saa provisiota. Sen jälkeen voi ryhtyä arvioimaan, voiko itse päästä joko huippu- tai edes keskivertotavoitteisiin.
  • Miten kauan yleensä kestää, että alkaa ansaita hyvin ja pääsee kyseisiin huippuansioihin?
  • Kun olen tulossa alalle ulkopuolelta, voidaanko sopia, että sisäänajovaiheen aikana (4–6 kk) saan kiinteää palkkaa?

Kirjaa kaikki saamasi vastaukset ja perusteet haastattelun jälkeen nopeasti muistiin ja pohdi sitten, voitko yltää myyntityössä sellaisiin tuloksiin, että voit ansaita tyydyttävästi. Provisiopalkkaisissa tehtävissä vaihtuvuus on yleensä suuri: moni tulee ja lähtee, joten paikkoja on itse asiassa aina auki.

Onnistumisessa on riski, eikä toimeentulosi välttämättä ole vakaa ainakaan työsuhteen alkuvaiheessa. Toisaalta löytäessäsi hyvät tuotteet ja reilun palkanmaksajan pääset parempiin ansioihin kuin ikinä kiinteäpalkkaisessa tehtävässä voisit yltää. Älä kuitenkaan koskaan lähde myyntityöhön, jos et usko kyseiseen tuotteeseen kuin pukki sarviinsa. Kukaan ei osta mitään, jos myyjä ei usko myymäänsä tuotteeseen.

Lisätietoja myyntityön palkkatasosta saat seuraavasta osoitteesta: Mma.fi

Vastavalmistuneen palkkatoive

Vastavalmistuneen on tärkeä tietää alansa yleinen palkkataso. Palkasta voi esimerkiksi keskustella oman alan työntekijöiden kanssa, ja myös googlaamalla selviää paljon. Tietoa alan yleisestä palkkatasosta saa myös mm. oman alan liiton tai ammattijärjestön sivuilta. Joitakin sivustoja:

Akava ry
Ammattiliitto Pro
Metalliliitto
Palvelualojen ammattiliitto
Tekniikan akateemisten liitto
Tradenomiliitto
Suomen Ekonomiliitto

Palkkalaskuri

Liittojen palkat ovat vain suuntaa antavia, sillä työntekijän palkkaan vaikuttavat monet asiat yrityksen koosta ja tehtävistä työntekijän itsensä kokemukseen ja osaamiseen.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com