Ihanteellisimmat työnantajat 2020 ammattilaisten näkökulmasta

Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2020 ammattilaisten näkökulmasta

Ramona Westersund Apua uran eri vaiheisiin, Etusivu - työnhakuvinkit, Muita uravinkkejä

Työnantajakuvaan keskittyneen tutkimus -ja konsultointiyhtiö Universumin toteuttamasta ammattilaistutkimuksesta* käy ilmi, että unelmatyönantajan ominaisuudet keskittyvät tällä hetkellä hyvän palkan, monipuolisten työtehtävien, ja joustavien työolosuhteiden ympärille. Tutkimuksessa selvitettiin myös vastaajien ihanteellisimmat työnantajat.

Yli 7 000 suomalaista ammattilaista kertoivat näkemyksiään, mitkä ovat Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2020

Kaupallisen alan ammattilaisten ihannetyönantajien kärjessä oli Finnair, toisena pysyi viime vuoden tapaan Marimekko ja kolmanneksi nousi Google. Alan vastaajista suurin osa tuli ennen koronakriisin iskemistä, ja siksi Finnairin sijoitus pysyi ensimmäisenä. Suurimpia muutoksia oli top 10:n ulkopuolella, jossa K-ryhmä nousi 10 paikkaa sijalle 12. Lisäksi Verohallinto, Neste ja Valtiovarainministeriö nousivat huomattavasti rankingissä.

Kone säilytti kärkipaikkansa Tekniikan alan ammattilaisten ihannetyönantajana. Toiselle sijalle nousi ABB (4) ja kolmanneksi pomppasi VTT (9). Kärkityönantajista kovimman nousun teki VTT,  sekä Puolustusvoimat, joka kipusi jopa 11 pykälää sijalle 8.

Google säilytti IT-alan ammattilaisten ihannetyönantajan johtopaikkansa myös tänä vuonna. Toiselle sijalle nousi Microsoft (4), ja kolmanneksi tuli viime vuoden kakkonen Reaktor. Suurimmat nousijat IT-alan Top 15:n joukossa olivat Yle sijalla 12 (18), Suunto sijalla 13 (22), sekä Elisa sijalla 15 (21).

Muita tutkittuja aloja olivat Luonnontieteet, Humanistit, Laki sekä Terveysala.

Luonnontieteet Top 3: 1. Luonnonvarakeskus (LUKE), 2. Suomen Ympäristökeskus (SYKE), 3. Orion

Humanistit Top 3: 1. Opetus -ja Kulttuuriministeriö, 2. Opetushallitus, 3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Laki Top 3: 1. Tuomioistuimet, 2. Oikeusministeriö, 3. Syyttäjälaitos

Terveysala Top 3: 1. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), 2. Terveystalo, 3. Mehiläinen

Eri alojen ammattilaisten ihanteellisimmat työnantajat on julkaistu Universumin ja Rekrytointi.comin sivuilla. Katso, mitkä ovat Suomen ihanteellisimmat työnantajat eri alojen ammattilaisten näkökulmasta ja tutustu näiden työnantajien avoimiin työpaikkoihin. Rekrytointi.com toimii Universumin yhteistyökumppanina Suomessa.

Naisten ja miesten ihanteellisen työnantajan ominaisuuksissa on eroja

Tutkimuksesta selvisi, että naisten ja miesten ihanteellisen työnantajan ominaisuuksissa on eroja. Universumin viitekehyksen 40 työnantajan ominaisuudesta vastaajat ovat valinneet itselleen tärkeimmät. Naisvastaajien keskuudessa korostui miehiä enemmän työnantajan merkityksellinen päämäärä, mahdollisuus vaikuttaa sekä työnantajan arvostettu asema. Kun taas miesten mielestä korkea palkka tulevaisuudessa, houkuttelevat tuotteet ja palvelut sekä mahdollisuus esimiestehtäviin olivat enemmän tärkeitä.

Suomalaisten ammattilaisten työpaikan vaihtohalukkuus yllättäen kasvussa

Suomalaisten ammattilaisten työpaikan vaihtohalukkuus on yllättäen kasvussa. Jopa 36% tutkimukseen vastanneista kertoi, että voisi vaihtaa vuoden sisällä työnantajaa. Varsinkin IT alan ammattilaisten keskuudessa halukkuus vaihtaa työnantajaa on huomattavan paljon suurempi kuin vuosi sitten. 33% heistä ilmoitti vaihtohalukkuudesta, kun viime vuonna luku oli 26%.

Minut yllätti tuo työpaikan vaihtoalttius vuoden sisällä”, sanoo Universumin maajohtaja Mika Sallinen. Tutkimus toteutettiin välillä Marraskuu 2019 – Elokuu 2020, eli siinä on vastaajia sekä ajalta ennen koronakriisiä, että sen keskeltä. ”Silti mietityttää tuo vaihtohalukkuus, uskon sen liittyvän epävarmuuteen oman työnantajan talouden, ja ehkä myös koko muun ympäristön, suhteen. Tämä varmasti jakaa vastaajia: osa haluaa tarrautua nykyiseen, kun on epävarmuutta ilmassa, mutta 36% näkee vaihtamisen parempana ratkaisuna. Jokainen työnantaja voi sitten itse miettiä miten iso kustannus siitä tulisi, mikäli omasta porukasta vaihtuisi kolmasosa vuoden aikana”, pohtii Sallinen

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että luottamuksella yrityksen johtoon, ja sen visioon, on suuri vaikutus vaihtohalukkuuteen. Jos luottoa löytyy, ei ole tarvetta vaihtaa.

 

* Tutkimukseen vastasi marraskuu 2019-elokuu 2020 välillä yhteensä 7077 suomalaista ammattilaista, jotka kertoivat näkemyksiään työnantajista ja työelämästä.

Lisätiedot:
Mika Sallinen
Maajohtaja, Universum Finland
040 5279149
mika.sallinen@universumglobal.com

 

Tutustu Suomen ihanteellisimpien työnantajien 2020 työpaikkoihin!

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com