suorahaku

Yhdeksän vinkkiä toimivan CV:n laatimiseen

Rekrytointi.com CV:n laadinta, Työnhaku, y-Etusivun vasen kolumni

Työnhaun säännöt ovat muuttuneet dramaattisesi viimeisen viiden vuoden aikana. Nykyään työnhaku on ennen kaikkea itsensä markkinointia. Merkittävä osa tätä markkinointia on myyvä CV, joka on kuin tuote-esittely sinusta, jonka avulla yrität päästä haastatteluun. CV:n ei tarvitse olla vain tylsä listaus aiemmista työtehtävistä, vaan siihen voi hyvin lisätä henkilökohtaista näkökulmaa, jolla erottua joukosta. Poimi seuraavat vinkit, ja olet asteen verran lähempänä tulevaa työpaikkaasi.

1. Mene heti asiaan

Jos rekrytoija saa 80 hakemusta ja yksi valitaan, perehdytään todennäköisesti vain murto-osaan hakemuksista ja CV:stä kunnolla. Panosta CV:si helppolukuisuuteen. Lukijan on löydettävä CV:stäsi kymmenessä sekunnissa oleellisimmat asiat sinusta – enempää et ehkä saa aikaa. Panosta hyvään ja informoivaan ensivaikutelmaan. Työnantajan on nähtävä CV:stäsi heti, mitä sinut palkatessaan saa, oletko potentiaalinen vaihtoehto tehtävään ja miksi sinut kannattaisi palkata.

2. Selitä auki mitä osaat

Rekrytoijat haluavat tietää, mitä osaat ja mitä olet tehnyt. Älä luettele pelkkiä tutkintonimikkeitä tai titteleitä. Yleisiä tradenomi- tai myyntiassistenttinimikkeitä parempi tapa on lähteä kertomaan omista harjoitustöistään, suuntautumisesta ja entisistä työtehtävistä, jotka tukevat juuri haettua tehtävää. Kerro myös rekrytoijalle mitä haluat seuraavaksi tehdä, sillä rekrytoija ei ole ajatustenlukija. Kirjoita alun tiivistelmään esimerkiksi: “Olen tuotemarkkinoija, jonka intohimona on tehdä pienistä tekniikkabrändeistä suurempia.”

3. Ei kaikkea kaikille

Vaikka kuinka houkuttelisi listata CV:hen kaikki taitosi ja kykysi, se ei ole järkevää. Koska rekrytoijilla on rajallisesti aikaa tutustua tietoihisi, järkevämpää on kertoa CV:ssä osaamisesi, jotka ovat oleellisia haettavan työn kannalta. Voit vaikka ylläpitää CV:stä muutamaa eri versiota, joista yksi on esimerkiksi markkinointihommiin, toinen PR-puolelle ja kolmas varainhankintaan.

4. Huolehdi oikeinkirjoituksesta

Kirjoitusvirheet CV:ssä laskevat työnsaantimahdollisuuksiasi. Väärä päivämäärä CV:ssä tai kirjoitusvirheet viestivät lukijalle huolimattomuudesta ja lähettävät lukijalle viestin ettet ota paikkaa tosissasi – olit sitten työssäsi kuinka hyvä tahansa. Lue siis CV huolella muutamaan otteeseen ja anna ystävienkin lukea se, ennen kuin lähetät sen eteenpäin.

5. Pitäydy osaamisessa

Mitä kokeneempi olet, sitä vähemmän yksityiskohtia CV:si tarvitsee. Pidä työhistoriakuvauksesi simppelinä: Kerro, mitä sait aikaiseksi missäkin työssä ja kuinka sen teit. Sen sijaan, että luettelisit työtehtäviäsi, kerro saavutuksistasi. Voit esimerkiksi avata työkokemustasi lauseella: ”Kun kaksi kilpailevaa yritystä fuusioituivat, lanseerasin sähköpostimarkkinointikampanjan, jonka ansiosta myyntimme kasvoi 25 % seuraavalla vuosineljänneksellä.”

6. Kirjoita itsestäsi

CV:n tarkoitus on myydä sinut hakemallesi yritykselle, joten kerro itsestäsi persoonallisesti. Älä siis luettele asioita persoonattomasti, vaan käytä rohkeasti minä-muotoa. Vaikeinta työnhaussa on nykypäivänä erottua joukosta, joten pyri rohkeasti erottumaan muista. Muista kuitenkin, että erottuminen, kuten esimerkiksi visuaalinen ulkoasu, ei saa koskaan viedä CV:ssä sijaa itse sisällöltä. Säilytä helppolukuisuus!

7. Selitä aukot

Jos CV:stäsi löytyy mahdollisia aukkoja eli aikoja, jolloin et ole ollut töissä tai opiskelemassa, selitä ne auki. Aukot herättävät epäluuloja, joten on paljon parempi kertoa avoimesti, jos on esimerkiksi ollut kiertelemässä maailmaa puoli vuotta. Tälläisen asian voi nähdä työnhakijalle etunakin, olethan uskaltautunut rohkeasti lähtemään maailmalle ja selviytynyt todennäköisesti monesta kinkkisestä tilanteesta matkasi aikana.

8. Vaikuta tutulta

Yksi hyvä vinkki on myös käyttää samoja sanoja ja sanontoja kuin työpaikkailmoituksessa, johon haet. Tällöin tutut ilmaukset osuvat rekrytoijan silmään ja voit tuntua jo alitajuisesti sopivalta tehtävään.

 9. Linkitä lisätietoihin

Rekrytoijalla ei ole lain mukaan lupaa etsiä sinusta lisätietoja tai kysyä suosituksia tutuiltasi, jollet ole siihen itse antanut lupaa. Tämän vuoksi on tärkeää kertoa CV:n lopuksi, mistä rekrytoija saa halutessaan sinusta lisätietoja tai kuka sinusta voisi kertoa lisää. Lisää hankkimiesi suosittelijoiden tiedot CV:si loppuun tai kehota lukijaa tutustumaan sinuun lisää LinkedIn-profiilissasi, kertomassasi osoitteessa. Tietenkin linkitettyjen sivujen on liityttävä työtehtävääsi, joten kannattaa harkita kahdesti koirablogisi linkittämistä CV:seen, ellet ole hakemassa eläintenhoitajaksi.

 

Artikkelin lähteinä on käytetty Liz Ryanin blogipostausta LinkedIn:ssä (englanniksi) sekä Mari Ylä-Uotilan tekemää Ammatillisen henkilöbrändin merkitys työnhaussa -tutkimusta.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com