Työ etänä vai työpaikalla? – Näin eri aloilla halutaan työskennellä

Katariina Helén Apua uran eri vaiheisiin, Etusivu - työnhakuvinkit, Muita uravinkkejä

Onko etätyö suositumpaa tietyillä aloilla? Mitkä ovat ne alat, joilla etätyö kiinnostaa eniten? Entä vähiten? Me otimme selvää, miten eri aloilla halutaan työskennellä.

Kevään ja kesän 2020 aikana toteutetussa kävijätutkimuksessamme selvitimme ihmisten etätyökiinnostusta. Tulokset paljastivat jo, että koulutustasolla on suora yhteys etätyön kiinnostavuuteen ja että yrittäjät haluavat mielummin työskennellä etänä, mikäli se vaan on heidän alallaan mahdollista. Tutkimme samalla myös etätyön kiinnostavuutta eri alojen osalta. Eli millä aloilla etätyötä suositaan ja millä aloilla mielummin työskennellään työpaikalla.

Miten eri aloilla halutaan työskennellä

Tutkimuksessa kysyimme etätyökiinnostuksesta ja jaottelimme vastaukset sen mukaan, millä alalla vastaaja työskentelee. Keräsimme tulokset kahteen eri listaan. Ensimmäisessä listassa on ne alat, joilla etätyö kiinnostaa ihmisiä eniten ja seuraavassa listassa ne alat, joilla etätyö kiinnostaa vähiten. Prosenttimäärä alan perässä kertoo, kuinka suuri osa vastanneista ilmoitti haluavansa tehdä töitä edes osittain etänä.

Alat, joilla etätyö kiinnostaa eniten:
Alat, joilla etätyö kiinnostaa vähiten:

Työn digitaalisuus vaikuttaa etätyökiinnostukseen

Kaikilla aloilla etätyön mahdollisuudet eivät ole aivan tasavertaiset, joten on aivan ymmärrettävää, että aloilla, joissa töitä ei voi kovin helpolla, jos ollenkaan tehdä kotoa käsin, halutaan mielummin työskennellä työpaikalla. 

Vastaavasti aloilla, joissa työtehtävät ovat pääosin digitaalisia ja siten helposti siirrettävissä kotiin tehtäväksi, myös etätyön kiinnostus on korkealla.

Aloilla, joilla etätyöt kiinnostavat eniten työtehtävät ovat myös suurilta osin itsenäisiä. Esimerkiksi taloushallinnon ja kirjanpidon työt vaativat huolellisuutta ja tarkkuutta. Samaan aikaan työtä tehdään pääosin yksin. On aivan ymmärrettävää, että tällaisissa tehtävissä mielellään tehdään töitä kotoa käsin, kaukana toimiston hulinasta ja jatkuvista häiriöistä.

Valtaosa haluaa yhdistää etätyön perinteiseen työhön

Tuloksissa huomionarvoista on se, että valtaosa vastaajista haluaa yhdistää etätyön ja työpaikalla työskentelemisen. Vain pieni osa vastaajista alasta riippumatta haluaa työskennellä 100 % työajasta vain etänä tai vain toimistolla. Pelkkä työpaikalla työskentely ei monia kiinnosta, eikä myöskään pelkkä etänä työskenteleminen. Halutaan monimuotoisuutta työntekoon.

Psst! Etsitkö etätöitä? Löydät etätyöpaikat helposti Rekrytointi.comista. Valitse työsuhteen tyypiksi ”etätyö” ja löydät ne työpaikat, joita on mahdollista tehdä etänä. Käy kurkkaamassa kaikki etätyöpaikat!

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com