Kysy työnhausta

Työnhaussa, kuten elämässä yleensäkin, tulee välillä vastaan tilanteita, joissa ei tiedä, miten toimia. Jos Sinua askarruttaa jokin asia työnhakuun liittyen, ota meihin yhteyttä ja etsimme kysymykseesi vastauksen. Henkilökunnallamme on useiden vuosien kokemus rekrytointialalta, joten meiltä saat asiantuntevaa apua työnhaun kinkkisiin tilanteisiin.

Lähetä kysymyksesi osoitteeseen tyonhaku@rekrytointi.com, niin vastaamme siihen mahdollisimman pian.

Ehdottomasti kannattaa. Yli 90 prosenttia hakijoista ei näppituntumalla sitä tee. Jos soitat, erotut jo heti aktiivisena hakijana. Jos sinulla on valmiina muutama hyvä kysymys, saat lisätietoa ja mahdollisesti innostut lisää paikasta. Innostuksesi kuuluu rekrytoijalle ”langan välityksellä” ja se tarttuuu, eli lisää jatkoonpääsymahdollisuuksiasi. Tai jos vastausten perusteella mielenkiintosi lopahtaa, niin et pety vaikket pääse eteenpäin hakuprosessissa.

Soittaa kannattaa kolme–neljä päivää sen jälkeen kun on jättänyt hakemuksen. Voi siis ihan varmuuden vuoksi kollata, tuliko hakemus perille ja onko rekrytoija kerinnyt jo siihen tutustua. Soitto pitää perustella myös sillä, että on muutama lisäkysymys, joihin haluaisi vastauksia. Kun olet saanut vastaukset, kannattaa kysyä miten prosessi etenee ja sitten esittää lopuksi iloinen kiitos vastauksista ja reipas toivomus, että saisit haastattelukutsun.

Katso myös lisävinkkejä artikkelista Työnhaku puhelimitse.

Pienet yritykset käyttävät harvemmin julkihakuja rekrytointitarpeissaan, osin kustannussyistä, osin siitä, ettei yrityksissä ole yleensä henkilöhallinnon ammattilaista töissä. Rekrytointikanavana niille toimii puskaradio varsin hyvin.

Tärkeitä sinulle olisi selvittää, minkä alan yrityksiin haluaisit päästä ja googlettaa sopivilla hakusanoilla alan yrityksiä. Hakutulosten perusteella voit tutustua yrityksiin paremmin heidän nettisivuillaan. Hyvä keino löytää potentiaalisia työllistäviä pienyrityksiä on myös lukea talousuutisia paikallislehdistä. Niissä on usein juttuja uusista yrityksistä ja sellaisista, joilla menee nyt hyvin.

Jos kiinnostava pienyritys löytyy, kannattaa mennä käymään yrityksessä. Kirjoita siisti hakemus ja CV, ota mukaan kopiot työtodistuksista ja suosituksista ja mene rohkeasti käymään. Kysy toimitusjohtajaa, käy näyttäytymässä hänelle ja kerro, minkälainen osaaja olet.

Jos sinusta tuntuu, että yritys voisi olla sinulle sopiva työpaikka, ilmaise mielenkiintosi yrityksessä työskentelyyn. Voit kysyä, onkohan minunlaiselle henkilölle teillä jossain välissä työtä tarjolla? Tästä parhaassa tapauksessa alkaa ex tempore haastattelu.

Jos toimitusjohtaja näyttää sinulle yhtään vihreää valoa, hyvä keino vakuuttaa työnantaja on ehdottaa työsopimusta ja korostaa, että kirjataan siihen koeaika. Tokaise perään, että jos en pärjää, minusta pääsee helposti eroon. Tästä pieni työnantaja tykkää ja houkutus palkkaamiseesi kasvaa. Sitten se on sinusta kiinni.

Jos käynti yrityksessä kuulostaa hankalalta, voit lähestyä yritystä ensin sähköpostitse. Tällöin kannattaa sähköpostin yhteyteen laittaa suorahakukirje. Alla hyödyllisiä artikkeleita, miten hakea töitä yrityksestä, joka ei hae julkisesti työntekijöitä:

Työnhaku suorahakukirjeellä
Suorahakukirjeiden malleja
Vinkkejä piilotyöpaikan löytämiseen

Emme välttämättä suosittele laittamaan työtodistuksia sellaisenaan LinkedIn:iin. Työtodistuksissa on yleensä yksityiskohtaiset henkilötiedot, mukaan lukien sosiaaliturvatunnus, jota ei kannata jakaa netissä eteenpäin. LinkedIn:ssä ei myöskään ole selkeää paikkaa, mihin työtodistuksen voisi lisätä.

Työtodistusten sijaan palvelussa on tavallista, että entiset työnantajat antavat suosituksia vanhoille työntekijöille. Jos työtodistustesi kirjoittajat löytyvät LinkedIn:stä, voit pyytää heiltä suosituksia suoraan siellä. Informoi samalla, että he voivat käyttää työtodistustasi suosituksen pohjana.

Kun soitat työpaikkailmoituksen perään, aloita puhelu kertomalla, että löysit mielenkiintoisen ilmoituksen ja haluaisit kuulla haettavasta tehtävästä vielä vapaamuotoisen, laajemman kuvauksen.

Voit tiedustella, mikälaista tyyppiä he tarkalleen tehtävään hakevat ja onko jotain erityisasioita, joita ei ole mainittu ilmoitustekstissä, joita henkilön kuitenkin toivotaan hoitavan työtehtävässä.

Järkevintä on aina kysellä työpaikasta ja työtehtävän sisällöstä. Jos puhelussa nostaa esille esimerkiksi vaadittavan koulutuksen, se saattaa olla negatiivinen asia, sillä koulutus on aina teoreettinen asia ja voit antaa itsestäsi ali- tai ylikoulutetun kuvan.

Sivuiltamme löytyy artikkeli työnhausta puhelimitse, jossa on kerrottu muutama muukin vinkki, joita kannattaa hyödyntää soittaessaan yritykseen.

Lisäksi puhelinsoitossa voi hyödyntää kysymyksiä, joita olemme luetelleet artikkeliimme: Työhaastattelun tärkeä vaihe: Onko sinulla jotain kysyttävää?

Kesätyö ja kesätöiden hakeminen

Meille esitettyjä yleisimpiä kysymyksiä kesätyöstä ja kesätöiden hakemisesta.

Muistathan, että kesätyöpaikan etsiminen ja saaminen vaatii oma-aloitteisuutta ja sinnikkyyttä! Ota aktiivisesti ja rohkeasti yhteyttä suoraan työnantajaan: kirjoita työhakemus, laadi CV ja tarpeen mukaan soita hakemuksesi perään. Voit mennä myös henkilökohtaisesti esittäytymään ja viemään hakemuksesi suoraan työnantajan käteen, jolloin erotut hakijoiden massasta. Älä lannistu, vaikka työpaikkaa ei heti kuuluisi!

Ennen kaikkea kesätyönhaku on nopeus- ja kestävyysjuoksun yhdistelmä: lähetä hakemuksesi heti, kun löydät kiinnostavan työpaikan – kesätyöpaikkoja jaetaan jo vuoden vaihteen tienoilla – mutta ellei sinulla tärppää, jatka hakemusten lähettämistä ja purista kesään asti! Kenties olet niitä onnekkaita, jotka saavat työn kesän kynnyksellä, kun joka paikassa hoetaan ”kesätyöpaikkojen olevan jo jaettu”; hyvä että jaksoit juosta loppuun asti!

Jos et saa kesätöitä tänä vuonna, ei maailma kaadu: ensi vuonna yrität uudelleen vuoden kokeneempana. Jos kuitenkin työnteko houkuttaa, voit kokeilla työllistää itse itsesi!

Linkitämme kesätyöpaikkoja, jotka ovat julkisessa haussa. Toisin sanoen työnantaja on itse ilmoittanut esimerkiksi Internetissä hakevansa kesätyöntekijöitä. Kaikissa kaupungeissa tai kaikilla alueilla ei välttämättä kyseisellä hetkellä ole julkisesti avoimia kesätyöpaikkoja, mutta tämä ei ole este kesätyönhaulle. Kesätöitä voi ja kannattaa hakea suorahaulla eli hakemalla työtä organisaatiosta tai yrityksestä, jossa avoimista työpaikoista ei ole (vielä) ilmoitettu.

Jos löydät kesätyöpaikan, jota listassamme ei ole, vinkkaa meille osoitteeseen tyonhaku@rekrytointi.com.

Kesätyöpaikka kesäksi

14 vuotta samana kalenterivuonna täyttävä / täyttänyt voidaan palkata kevyeen työhön enintään puoleksi koulun loma-ajasta. 13-vuotias tai nuorempi voidaan palkata tilapäisesti työskentelemään esiintyjänä tai avustajana taide- tai kulttuuriesityksissä tai muissa vastaavanlaisissa tapahtumissa.

Alle 15-vuotiaille sopivista töistä on säädetty esimerkkiluettelo, jonka löydät sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta. Työsuojeluhallinnon sivuilta löydät tietoa nuoren työntekijän työehdoista, muun muassa työajoista, lepoajoista ja palkkauksesta.

Lisätietoja: Finlex: Laki nuorista työntekijöistä

Käytännössä hyvin nuoren työntekijän palkkaaminen on kiinni työantajan tarpeesta ja nuoren soveltuvuudesta tehtävään. Nuoren työnhakijan kannattaakin kysellä vanhemmilta, sukulaisita ja ystäväpiirin vanhemmilta, olisiko jossakin yrityksessä tarvetta  innokkaalle ja tunnolliselle työntekijälle. Sinnikkyys ja oma-aloitteisuus työnhaussa on kaiken a ja o!

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu on yläkoulu-lukio -ikäisille suunnattu ohjelma, johon sitoutuneet työnantajat ottavat nuoria parin viikon palkalliseen työharjoitteluun.

Lisätietoa ohjelmasta löytyy Taloudellisen Tiedotustoimiston sivuilta.