Haluatko yrittäjäksi opiskelijana?

Laura Työelämä, Yrittäjyys

Yrittäjäksi aikoville suunnatut oppaat korostavat usein yrittämisen vaikeutta ja sen asettamia vaatimuksia. Päätoimisen yrittäjän on syytä suhtautua varoituksiin vakavasti. Nuori voi kuitenkin lähteä yrittäjäksi opiskelijana, mikä tarjoaa erilaisen näkökulman yrittämiseen: yrittäminen voi olla harrastus, jolloin useimmat varoitukset voi unohtaa.

Kokeilemalla yrittäjyyttä esimerkiksi opiskeluaikana saa valmiuksia päätoimiseen yrittämiseen myöhemmin. Opiskelun aikana kaikki aika ei vielä mene työn ja perheen parissa. Omaa yritystä voi pyörittää opiskelija-asunnon työpöydältä. Harrastuspohjalta toimiva yrittäjä ei ehkä rikastu, mutta saa arvokasta kokemusta. Kantapään kautta oppii parhaiten yrittämisen haasteet. Kokeilemalla myös selviää, omaako yrittäjän tarvitsemia ominaisuuksia.

Yrittämisen kokeileminen ei kuitenkaan ole leikkiä. Ennen aloittamista on tutustuttava aloittaville yrittäjille suunnattuihin oppaisiin. Ne ovat yleensä ohuita lehdyköitä, joissa on esitetty perusasiat tiiviissä muodossa. Niistä saa käsityksen yrittämiseen kuuluvista käytännön toimista. Oppaita saa esimerkiksi verottajalta, työvoimatoimistoista ja pankeista.

Liikeidea ja raha ovat välttämättömiä

Liikeidea on välttämätön edellytys yrittäjyyden kokeilemiseen. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ainutlaatuinen ollakseen hyvä. Kokeilevalle yrittäjälle riittää, että liikeidea on toteuttamiskelpoinen. Koska yritys toimii harrastuspohjalta, liikeidean on toimittava pienellä pääomasijoituksella.

Täysin ilman rahaa ei yrittäminen onnistu. Riippuu kuitenkin liikeideasta, kuinka paljon sitä tarvitaan. Esimerkiksi ohjelmistoalan yritys ei välttämättä tarvitse suurta pääomaa toimiakseen. Kannattaa etukäteen laskea, kuinka paljon rahaa on valmis uhramaan yritykseensä. Sen jälkeen on syytä varautua siihen, ettei näe sijoittamiaan rahoja enää koskaan. Näin välttyy pettymyksiltä, ja jos yritys sitten tahkoaa vähän voittoakin, voi itseensä olla tyytyväinen.

Yllätyksiin on varauduttava

Kokeilevankin yrittäjän on varauduttava yllätyksiin. Arvioidut menoerät ja ilmoitetut määräajat kannattaa suosiolla kertoa kahdella. Huolellisella suunnittelulla pääsee pitkälle.

Yllätyksiin kannattaa varautua erityisesti viranomaisten kanssa. Suomalainen järjestelmä ei aina ole kaikkein yrittäjäystävällisimpiä. Viranomaisista ja lain koukeroista selviää kuitenkin sitkeydellä ja jääräpäisyydellä. Pitää vain jaksaa ottaa asioista selvää. Aloittaville yrittäjille suunnatut oppaat kattavat hyvin kanssakäymisen viranomaisten, pankin ja kirjanpitäjän kanssa.

Kokonaan oma lukunsa viranomaisten joukossa on verottaja. Verottaja on todennäköisesti se viranomaistaho, jonka kanssa yrittäjällä on eniten yhteyksiä. Kokeilevalle yrittäjälle ei kuitenkaan pitäisi tulla ylitsepääsemättömiä ongelmia. Verotoimisto ja kirjanpitäjä voivat tarvittaessa auttaa verokysymyksissä.

Muut sidosryhmät, kuten pankki ja kirjanpitäjä, ovat viranomaisia palveluhenkisempiä. Nekin voivat kuitenkin aiheuttaa yllätyksiä. Siksi niiden puoleen kannattaa kääntyä jo ennen yrityksen perustamista.

Aloittaville yrittäjille suunnatut oppaat kattavat hyvin kanssakäymisen viranomaisten, pankin ja kirjanpitäjän kanssa. Ne jättävät kuitenkin usein lähes täysin huomiotta keskeisen yrittämisen osa-alueen, markkinoinnin. Liikeideasta riippumatta potentiaalisten asiakkaiden tavoittaminen näyttelee keskeistä roolia yrittämisessä. Yrittäjäoppaiden lisäksi kannattaakin tutustua markkinointia käsitteleviin teoksiin. Muuten tiedossa saattaa olla iso yllätys. Kokeilevakaan yrittäjä ei pärjää ilman asiakkaita.

Yrittämistä kannattaa kokeilla

Yrittämistä kannattaa kokeilla. Muutamien satojen eurojen sijoituksella ja työpanoksella saa sellaisen käytännön tuntuman yrittämiseen, että vastaavan hankkiminen teoreettisella koulutuksella ei ole edes mahdollista. Vaikka yrittämistä kokeillessa ei aikoisi koskaan ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi, siihen on tarvittaessa hyvät lähtökohdat.

Haluatko sinä yrittäjäksi opiskelijana? Käy lukemassa lisää yrityksen perustamisesta!