opiskelija

Epäonnistumista on turha pelätä kesätyönhaussa

Ramona Westersund Kesätyönhaku, Nuori työnhakija, Työhaastattelu

Kesätöitä hakiessa monella on perhosia vatsassa: kesätyön hakeminen on usein nuorelle ensikosketus työnhakuun. Vaikka kesätöitä olisi tullutkin tehtyä jo aikaisempina vuosina, on kesätyönhaussa aina läsnä kutkuttava odotus, sillä työpaikan saaminen määrittelee tulevan kesän suunnitelmia.

Olitpa hakemassa ensimmäistä kesätyöpaikkaasi tai tehnyt jo edellisinä kesinä töitä, liittyy kesätyöpaikan saamiseen paljon jännitystä – monilla jopa suoranaista painetta.

Työnhaku on useimmille kokeneillekin hakijoille stressaavaa. Itsensä markkinoiminen ja oman osaamisen sekä motivaation sanoiksi pukeminen vaatii astumista oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Työnhaussa voi kuitenkin kehittyä paremmaksi harjoittelemalla ja kokemuksia kartuttamalla.

Moka on lahja

Opiskellessani yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa olen törmännyt lukemattomia kertoja sanontaan: ”Moka on lahja”. Sanonnan viesti on yksinkertainen: ihminen oppii uusia asioita kokeilemalla ja hyvin usein tärkeimmät oivallukset tapahtuvat epäonnistumisen kautta. Sama pätee työnhakuun.

Epäilemättä jokaisella pidempään työelämässä olleella tai paljon töitä hakeneella on kokemuksia esimerkiksi työhaastatteluista, jotka eivät ole menneet niin sanotusti putkeen.

Monille pettymys on ollut kova epäonnistuneen työnhaun jälkeen, mutta ajan kuluessa on voinut huomata omista mokista jääneen käteen kokemuksia, joita ei olisi voinut oppia millään muulla tavalla kuin mokaamalla.

Monet kesätyönhaussa tapahtuvista mokista menevät kokemattomuuden ja jännityksen piikkiin. Työhaastattelussa toinen unohtaa mitä piti sanoa ja toinen puhuu liikaa tai ohi suunsa. Jännitys kuuluu toki aina asiaan, mutta kokemuksen karttuessa sitäkin oppii kontrolloimaan kerta kerralta paremmin.

Kesätöitä hakiessa on vain voitettavaa

Epäonnistumista ei kannata turhaan pelätä. Kesätöitä hakiessa kannattaa olla rohkea ja mennä paikalle omana itsenään. Mitään suurta vahinkoa ei siitä voi seurata, päinvastoin. Kesätöitä hakiessa sinulla on vain voitettavaa. Jos jossain asiassa mokaa, siitä voi helposti oppia jotain uutta, jonka voi kääntää onnistumiseksi seuraavassa työnhaussa.

Mikäli sinulla ei ole vielä kovin paljoa kokemusta työnhausta, työnhakuun valmistautumiseen löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä ja harjoituksia.

Tässä juttusarjassa esitellään vinkkejä työnhakuun niin lyhyinä videona kuin artikkeleina. Seuraa Rekrytointi.comin kotisivuja, Facebookia sekä Instagramia ja löydä parhaat kesätyöt sekä vinkit kesätyönhakuun.

Videolla Rekrytointi.comin rekrtytointiasiantuntija Pekka Miettinen muistelee omaa mokaansa nuoruutensa kesätyönhaussa.


Kirjoittaja on työnhaussa mokannut ja siinä myös onnistunut kulttuuri- sekä media-alaa opiskellut sisällöntuottaja Helsingistä.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com