Käytännön vinkit kesätyönhakuun nuorelle

5 x Käytännön vinkit kesätyönhakuun

Ramona Westersund Kesätyönhaku, Nuori työnhakija, Työnhaku

Kesätyönhakujen ollessa kuumimmillaan moni nuori painiskelee hakemusten kanssa. Hakemusten lisäksi työnhakuun liittyy kuitenkin myös muutamia käytännön juttuja, jotka eivät välttämättä ole itsestäänselvyyksiä nuorelle hakijalle. Ota haltuun nämä käytännön vinkit kesätyönhakuun ja hyödynnä niitä työnhaussasi!

Nuori, nappaa talteen käytännön vinkit kesätyönhakuun!

1. Sähköposti on edelleenkin tärkeä työkalu työnhaussa

Moni yritys ottaa kesätyöhakemukset vastaan hakemuslomakkeen avulla, mutta joukossa saattaa olla vielä työnantajia, jotka ottavat hakemukset vastaan sähköpostilla. Vähintäänkin sähköpostille tulee käyttöä kesätyönhaun edetessä, kun työnantajat ottavat yhteyttä hakijoihin ja sopivat työhaastatteluaikoja. Vaikka et siis itse käyttäisi sähköpostia juurikaan, niin työnantajat kyllä käyttävät.

Kiinnitä siis huomioita, että sinulla on toimiva sähköpostiosoite, ja että sähköpostiosoitteesi on fiksussa muodossa. Sähköpostiosoitteeseen ei siis kannata laittaa lempinimiä tai kaveriporukan sisäisiä vitsejä, vaan muodostaa asiallinen sähköpostiosoite, josta voisit lähettää vaikka mummollesi postia eikä hänellä mene kahvit väärään kurkkuun sähköpostiosoitteesi takia. Yleisesti hyväksi havaittu sähköpostiosoitteen muoto on esim. etunimi.sukunimi@gmail.com.

Sähköpostiviesteissä kannattaa huomioida, että viestin aihe kenttään kirjoitetaan lyhyt otsikko eli tieto siitä, mitä asiaa viestisi koskee esim. Työhakemus jäätelökioskin myyjän kesätyöpaikkaan. Itse viesti tai hakemus kirjoitetaan viestin tekstikenttään ja se kannattaa aloittaa kohteliaasti tervehtimällä vastaanottajaa. Tämän jälkeen voit vapaasti kirjoittaa viestisi tai hakemuksesi. Voit myös liittää pidemmän hakemuskirjeen ja CV:si viestin liitteeksi. Muistathan lisätä viestisi loppuun myös oman nimesi ja yhteystietosi (puhelinnumero ja sähköpostiosoite).

Inspriraatioita hakemuksen kirjoittamiseen ja CV:n luontiin voit hakea mm. seuraavista vinkkiartikkeleistamme:

Omaa sähköpostia kannattaa myös seurata aktiivisesti hakemuksen lähettämisen jälkeen, jotta tulevan työnantajan yhteydenotto tai haastattelukutsu ei mene ohi.

2. Puhelimeen kannattaa vastata omalla nimellä

Tuleva kesätyönantaja saattaa tavoitella sinua myös puhelimitse. Kannattaa siis miettiä, miten vastaat puhelimeen. Kun et tunnista soittajan numeroa, niin puhelimeen kannattaa vastata omalla nimellä (ei esim. haloo). Puhelimeen kannattaa muutenkin vastata ja soittaa takaisin, mikäli et ole pystynyt siihen vastaamaan esim. oppitunnin tai harrastuksen aikana. Tuleva työnantajasi ei välttämättä soita sinulle takaisin, joten tässä kannattaa olla oma-aloitteinen!

Voit soittaa työnantajalle muutenkin, vaikka sieltä ei olisi puhelua sinulle päin tullutkaan. Puhelussa voit kysyä haun etenemisestä, lisätietoja työtehtävästä ja osoittaa, että olet oikeasti kiinnostunut saamaan kesätyöpaikan ko. yrityksestä. Katso vinkkimme työnhakuun puhelimitse.

3. Haastattelukutsuun kannattaa vastata aina kyllä

Kun työnantaja lähestyy sinua ja kutsuu sinut työhaastatteluun, kannattaa työnantajan ehdottamaan ajankohtaan vastata aina kyllä. Todennäköisesti sinun on helpompi yrittää järjestellä muut asiat ja menosi poikkeuksellisesti sen sijaan, että pyytäisit työnantajaa muuttamaan aikataulujaan. Harvalla työnantajalla on mahdollisuus venkslailla haastatteluaikoja, varsinkin jos haastateltavia nuoria on paljon. Toki työnantajatkin voivat tulla monesti vastaan ja ehdottaa toista haastatteluaikaa, mutta yleisesti kannattaa ajatella, että haastattelu on muita menoja tärkeämpi, mikäli haluaa napata itselleen kesätyöpaikan.

Muista kysyä työnantajalta saapumisohjeet haastattelua varten (osoite, pitääkö ilmoittautua aulassa jne.) ja laittaa haastatteluaika itsellesi ylös!

4. Työhaastatteluun voi ja kannattaa valmistautua

Työhaastatteluun kannattaa myös valmistautua ja harjoitella hieman etukäteen yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä.

Ota työhaastatteluun mukaan kaikki siihen asti kerätyt todistukset, joista voi olla apua kesätyöpaikan saamisessa. Työnantaja ei näistä välttämättä erikseen mainitse haastattelukutsun yhteydessä, mutta eipä niistä haittaakaan ole. Tällaisia todistuksia ovat esimerkiksi koulutodistukset, työtodistus TET-harjoittelusta sekä erilaiset harrastuksista saatavat todistukset ja kunniamaininnat. Jos paperit eivät ole tallessa, niin nyt on viimeistään hyvä kohta kerätä kaikki tärkeät paperit yhteen esim. kansion sisään.

Muistathan pukeutua työhaastatteluun siististi ja mennä paikan päälle positiivisella asenteella – näin teet tulevaan työnantajaasi vaikutuksen!

5. Ystävät ja perhe ovat mahtava apu kesätöitä hakiessa

Työhakemuksen kirjoittamiseen, työhaastatteluun ja muutenkin työnhakuun kannattaa pyytää apua omilta sukulaisilta, naapureilta tai tutuilta. He ovat kaikki hakeneet joskus töitä ja osaavat varmasti auttaa myös sinua. Henkilöt, jotka tuntevat sinut hyvin voivat hyvin antaa vielä viime hetken vinkkejä ja parannusehdotuksia. Usein lähimmäisesi saattavat nähdä sinussa hyviä puolia, joita et itse välttämättä ole tiedostanut hakemusta kirjoittaessasi. Näitä ominaisuuksiasi työnantajakin saattaa arvostaa.

Kannattaa tutustua myös muihin Rekrytointi.comin vinkkeihin kesätyönhausta ja ottaa niistä parhaat talteen! Muista myös katsoa parhaat kesätyöpaikkamme ja seurata meitä Facebookin Parhaat Kesätyöpaikat -sivulla. Tsemppiä kesätyönhakuun!