etätyö

Hoida etätyö kunnialla näillä vinkeillä

Rekrytointi.com Apua uran eri vaiheisiin, Muita uravinkkejä

Amerikkalainen bloggaaja ja suunnittelija, Justin Seeley, vaihtoi sisäsiistin toimistotyön etätöiksi. Alku ei ollut helppo, mutta hommaan tottui. Lue hänen vinkkinsä etätyöskentelyyn.

Suunnittele aikataulu ja pidä siitä kiinni

Kotoa käsin työskennellessä voi olla haastavaa erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Siksi on tärkeää, että päätät etukäteen sinulle sopivan aikataulun, jota noudatat töitä tehdessäsi. Päätä kellonaika, jolloin aloitat hommat ja aika, jolloin laitat läppärin kiinni ja vaihdat vapaalle. Näin sinulla on raamit, joiden puitteissa päivän työt pitää olla tehty.

Mene “toimistolle” töihin

Etätyöläiselle koti on toimisto. Sängyllä pötköttäen tai sohvalla löhöillen hommat harvoin luistavat, joten valitse kodistasi paikka, mikä on pyhitetty työnteolle. Tarkoituksena on, että kun istut työpisteesi ääreen, aivosikin hoksaavat, että nyt ollaan töissä ja työt pitää saada tehdyksi.

Pue työvaatteet päälle

Kun kukaan ei ole katsomassa, niin sitähän voisi painella menemään koko työpäivän svetarit jalassa! Lökövaatteissa on kuitenkin se riski, että koko työpäivän tunnelma jää lomafiilikseen, eivätkä työt hoidu. Kannattaakin pukeutua ja laittautua, kuin lähtisi ihmisten ilmoille. Näin pääset työnteon tunnelmaan paljon helpommin kotoa käsin.

Ymmärrä, että omat jutut työn ohessa on ok

Kotona voi olla paljon ärsykkeitä, jotka vievät huomiota pois työnteosta. Jos ajattelet enemmän lattialla lojuvaa likapyykkikasaa kuin töitä, on ihan okei laittaa pyykit pesuun kesken työpäivän, niin asia ei enää vaivaa. Pieni paussi tekee yleensä hyvää keskittymiselle. Esimerkiksi kahvitauon sijaan voit hyvin vaikka katsoa uutiset tai käydä vartin kävelylenkillä.

Juttele työkavereillesi

Etätöissä töitä tehdään usein yksin, eikä juttukaveria ole. Jos teet töitä jollekin tietylle yritykselle, niin pidä työkavereihin yhteyttä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos taas osallistut vaikka palavereihin videon välityksellä, voit samalla kysyä pikaisesti työkavereiden kuulumiset ja kertoa, miten sinulla menee. Jos somea tai videoyhteyttä ei ole käytössä, tartu puhelimeen ja soita työkavereillesi. Rento jutustelu tekee hyvää työläiden hommien välissä!

Ole oman to do -listasi orja

Etätyöläisenä sinulla ei ole esimiestä kurkkimassa olan takaa ja valvomassa, mitä teet. Silti hommat täytyy saada valmiiksi. Löydä keino, jolla aikataulutat tehtäväsi: voit käyttää vaikka kännykkäapplikaatiota tai Exceliä tai listata asiat ranskalaisilla viivoilla paperille. Aseta itsellesi päivittäisellä tasolla pieniä päämääriä, jotka johtavat suuremman kokonaisuuden aikaansaamiseen.

Luo työpisteellesi oikea tunnelma

Joillekin työskentely täydellisessä hiljaisuudessa toimii, kun taas toiset tarvitsevat hälinää ympärilleen. Jos telkkari tai radio vie liikaa huomiotasi pois työnteolta, mutta kaipaat silti ääntä ympärillesi, voit löytää itsellesi sopivan äänimaiseman jotain muuta kautta. Esimerkiksi verkkosivu ja applikaatio Coffitivity on toteuttanut erilasia äänimaailmoja, jotka jäljittelevät toden tuntuisesti muun muassa kahvila- tai ravintolaympäristöä. Juuri tämä ei välttämättä toimi sinulle, mutta vaihtoehtoja sopivan työskentelytunnelman luomiseen riittää!

Mene ulos

Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käy ulkona. Ulkoilma virkistää mieltäsi. Jos et ennätä ulos, avaa edes hieman ikkunaa. Kauniina päivänä auringon paiste ja raikas ilma helpottavat varmasti, jos työnteko tuntuu raskaalta.

Huomioithan, että tämä ei ole absoluuttinen lista, jota etätöissä pitäisi noudattaa. Kaikki tilanteet ovat erilaisia ja jokaisen on löydettävä oma tapa toimia. Toivottavasti näistä vinkeistä on kuitenkin jotain hyötyä oman mallisi löytämiseen. Lisää vinkkejä etätyöskentelyyn löydät myös toisesta artikkelistamme.

Lähde: Justin Seeleyn artikkeli LinkedIn:ssä.


Psst! Etsitkö etätöitä? Löydät etätyöpaikat helposti Rekrytointi.comista. Valitse työsuhteen tyypiksi ”etätyö” ja löydät ne työpaikat, joita on mahdollista tehdä etänä. Käy kurkkaamassa kaikki etätyöpaikat!

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com