välivuosi

Hyödynnä välivuosi

Laura Nuori työnhakija, Työelämä, Työnhaku, Urakehitys

Olitpa sitten suunnitellut pitäväsi taukoa opintoputkessasi tai jäänyt ilman jatko-opiskelupaikkaa, hyödynnä välivuosi ja ota siitä kaikki irti! 

Ensisijaisesti kannattaa yrittää saada töitä itseä tulevaisuudessa kiinnostavalta alalta. Näin saat arvokasta käytännön kokemusta siitä, onko työ juuri sellaista mitä haluat tehdä tulevaisuudessakin. Jos et vielä tiedä, mikä sinua kiinnostaa, ota se mahdollisuutena ja tutustu ennakkoluulottomasti erilaisiin töihin.

Kielitaitoa parantaaksesi voit lähteä töihin myös ulkomaille monen järjestön kautta tai yksityisesti, esimerkiksi au pairiksi tai tarjoilijaksi. Ulkomailla työskentely on paitsi hauskaa ja kasvattavaa, myös aidosti hyödyllistä: Työnantajat arvostavat ulkomailla kertynyttä kokemusta, kielitaitoa, itsenäisyyttä ja kykyä sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Myös tulevissa opinnoissa kielitaidosta on varmasti hyötyä, eikä nykyään ole juurikaan töitä, joissa kielitaitoa ei tarvitsisi.

Kaikki työkokemus on vain plussaa, joten mitään töitä ei kannata väheksyä. Vaikka tähtäisit kirjallisuuden tutkijaksi, oppii vaikkapa huoltoaseman työntekijänä, kouluavustajana tai pikaruokalatyöntekijänä tärkeitä asioita vastuusta, ihmisten kanssa toimimisesta ja työelämästä. Niistä ei ole ainakaan haittaa tulevaisuudessa.

Välivuosi on hyvä mahdollisuus kerätä rahaa

Töitä tehden voit myös kerätä rahaa esimerkiksi valmennuskurssiin tai avoimissa oppilaitoksissa opiskeluun. Opiskelijaelämään on mukavampi lähteä, kun on saanut hieman rahaa säästöön. Lisäksi ainakin moniin ammattikorkeakouluihin hakiessa työkokemuksesta saa lisäpisteitä.

Töissä vietetty välivuosi saattaa hyvinkin poikia sinulle kesätöitä myös seuraavina vuosina. Kun työkokemusta on jo jonkin verran, ei osa-aikatöidenkään saaminen ole vaikeaa. Myöhemmin opinnoissa voit myös hyödyntää entisiä työkokemuksiasi. Esimerkiksi opintoihin liittyviä tutkimusprojekteja on helpompi toteuttaa ennestään tutussa yrityksestä. Tämä on iso etu ainakin ammattikorkeakouluissa, joissa yritysprojekteja ja yrityksiin liittyviä tehtäviä tehdään paljon.

Avoimeen yliopistoon tai kansanopistoon?

Välivuoden voi viettää myös opiskellen avoimessa yliopistossa tai kansanopistossa. Vaikka kansanopistot ovat maksullisia, niissä suoritettuihin opintoihin saa useimmiten opintotukea ja -lainaa. Monissa kansanopistoissa voi suorittaa esimerkiksi yliopisto-opintoja, jotka voi myöhemmin hyväksilukea.

Kansanopistoissa voi myös prepata tuleviin pääsykokeisiin ja testata omaa kiinnostusta alan opintoihin. On huomattavasti mukavampi huomata alan sopimattomuus vuoden kansanopisto-opintojen aikana, kuin monen vuoden pääsykokeisiin lukemisen jälkeen. Kansanopistoissa on monesti myös asuntola, mikä tarjoaa ”pehmeän laskun” itsenäistymiseen sitä haikaileville.

Kiinnostaako armeija?

Miehillä se on joka tapauksessa edessä, mutta jos olet nainen, voi välivuoden viettää armeijassakin. Kaikki vanhojen armeijakavereiden juttuja sivusta kuunnelleet tietävät, että kokemuksena armeija on erityislaatuinen ja sieltä saadut ystävyyssuhteet usein elinikäisiä. Ja vaikka armeijan merkitys työnhaussa onkin hieman vähentynyt, arvostetaan sitä edelleen. Etenkin naisen CV:ssä se on erityinen meriitti, sillä vain harva nainen suorittaa armeijan. Intin voi nähdä myös ilmaisena johtamiskoulutuksena.

Älä siis jää pyörittelemään peukaloitasi, vaan ota aktiivisesti selvää, mitä kaikkea välivuosi voi sinulle tarjota!