Koulutus ja työmarkkinat: millä aloilla riittää kysyntää

Rekrytointi.com Muita uravinkkejä, Opiskelu ja ammatinvalinta

Neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että työmarkkinat ovat murroksessa: tulevaisuudessa ei kenties ole ammattinimikkeitä, vaan puhutaan ennemmin osaamisesta.

Myös me olemme huomanneet uudet tuulet: sivuiltamme työpaikkaa etsiessään hakija voi hakea työtä ja koulutuksia osaamisalueittain eikä vain perinteisillä tehtävänimikkeillä tai työnkuvaan liittyvillä hakusanoilla. Tuomaala uumoilee, että 10–15 vuoden päästä eivät työnantajatkaan hae tarkkaan rajattuja ammattilaisia vaan moniosaajia, jotka hallitsevat alansa laajasti.

Taantumastakin huolimatta Suomessa on useita aloja, joilla on jo nyt työvoimapula. Mikäli nuoret ja uudelleenkouluttautumista miettivät tähtäävät lähes varmaan työpaikkaan, kannattaa kääntää katse etenkin niihin aloihin, joilla tulevaisuudessa työllisyysnäkymät ovat lupaavia. Esimerkiksi vuonna 2020 sosiaali- ja terveysalalla on 70 000–80 000 työntekijän vajaus. Tuomaala sanoo, että koulutuspaikkojen suuresta määrästä huolimatta työntekijöitä ei riitä, sillä opintoja keskeytetään eikä koulutuksesta välttämättä siirrytä vastaavalle alalle. Lisäksi alalla on paljon vaihtuvuutta. Kaikkein tärkeintä Tuomaalan mielestä olisikin, että ihmiset kävisivät koulunsa loppuun alalla kuin alalla.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdään kolmesti vuodessa arvio 200 keskeisen ammatin työvoiman tarjonnan ja kysynnän vastaavuudesta. Tällä hetkellä työvoimapulaa on eritoten seuraavista ammatteista:

1. Lääkärit
2. Sairaanhoitajat
3. Hammaslääkärit
4. Myyntiedustus ja puhelinmyyjät
5. Sosiaalityöntekijät

6. Perushoitajat, lääkintävahtimestarit, lähihoitajat
7. Erityisopettajat
8. Lastentarhanopettajat
9. Siivoojat
10. Hammashoitajat

11. Psykologit
12. Suuhygienistit
13. Isännöitsijät
14. Kirjanpitäjät, palkanlaskijat
15. Yrittäjät

Lähde: Ammattibarometri, syksy 2013, työ- ja elinkeinoministeriö
Taloustaito 14.11.2013

Rekrytointi.com-palvelusta löydät työpaikkojen lisäksi uusia kouluttautumismahdollisuuksia. Katso tällä hetkellä avoinna olevat koulutukset täältä.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com