Palkankorotus

Kuinka saada palkankorotus?

Laura Työelämä, Työsuhdeasiat

Onko mielessäsi pyörinyt palkankorotus? Ansaitsisitko mielestäsi enemmän palkkaa? Onko sinulla jatkuvasti enemmän vastuuta ja töitä ilman, että se näkyy tililläsi? Kertovatko alan palkkatilastot, että sinun tulisi saada enemmän? Hyvin todennäköisesti sinun kannattaisi painella pomon puheille ja vaatia palkankorotusta. Lue nämä 10+1 askelta, jotka auttavat sinua matkallasi kohti suurempaa palkkaa.

Kuinka saada palkankorotus? 10+1 askelta kohti suurempaa palkkaa

1. Tee taustatyötä

Tutki, mitä muut samalla koulutuksella ja kokemuksella varustetut henkilöt saavat. Ota selvää alan ja alueen palkoista.

2. Ole selkeä

Kerro jo tapaamista sopiessasi, että haluat puhua palkankorotuksesta, et tulevaisuuden näkymistä. Kerro myös selkeästi, haluatko lisää palkkaa, paremmat edut vai joustavammat työajat.

3. Lyö numeroita pöytään

Tukeudu faktoihin, mieluiten numeroihin: ”Sinä aikana kun olen johtanut tätä tiimiä tuloksemme on parantunut 20 %.” Jos työnkuvasi on laajentunut, muistuta pomoa siitä. Jos työntekijöiden määrä on vähentynyt, kerro myös se. Palkankorotus tulee olla ansaittu ja perusteltu.

4. Malta mielesi

Hyviä hetkiä palkankorotuksen pyytämiseksi ovat hyvin loppuun saatetun projektin päättäminen, sekä esimerkiksi ensimmäisen vuoden täyteen tuleminen. Älä kuitenkaan jää odottamaan ikuisesti tai anna keskustelun jäädä ”katsellaan” -tasolle loputtomiin. Pyri sopimaan jotakin.

5. Tee vaihtokauppa

Jos rahaa ei selvästi ole tulossa, pyydä jotain muuta, vaikkapa palkallista lomaa tai muita etuja. Kaikilla yrityksillä ei ole varaa nostaa työntekijän palkkaa, mutta suurin osa pystyy myöntämään lisäviikon talvilomaan.

6. Lue pomon ajatuksia

Mieti, mitä pomosi arvostaa. Jos häntä eivät kiinnosta vähäiset sairaslomat tai pienet kulut, älä keskity niihin. Mieti, mistä pomosi usein puhuu ja mistä hän viimeksi antoi hyvää palautetta. Keskity siihen.

7. Soita kaverille: Jos et aiemmin ole pyytänyt pomoltasi palkankorotusta, kysy kollegoilta, ovatko he, ja onko jotain, mitä sinun tulisi pomostasi tämän asian suhteen tietää.

8. Tiedä tilanteesi

Ole varma, että olet vahvoilla yrityksessä ja että työhösi ollaan tyytyväisiä. Paras hetki pyytää palkankorotusta on pomon juuri kehuttua sinua. Jos et tiedä, kysy ollaanko työhösi tyytyväisiä vai onko jotakin kehitettävää.

9. Älä valita

Älä kitise nykyisestä työstäsi ja palkastasi, vaan käyttäydy kuin olisit hakemassa työtä, jossa nyt olet – vain isommalla palkalla. Korosta sitä, miten paljon pidät nykyisestä työstäsi ja miten kiinnostunut olet sen viemisestä eteenpäin.

10. Neuvottele

Älä tyydy ensimmäiseen tarjoukseen, varsinkaan jos se tulee nopeasti. (Tosin jos tarjous ylittää villeimmätkin kuvitelmasi, kannattaa kiittää kauniisti ja poistua avaamaan shampanjapulloa). Ole tietoinen siitä, kuinka paljon korvaamisesi maksaa ja mikä todellinen arvosi on.

+1. Pysy rauhallisena ja asiallisena

Älä anna tunteiden kuumentua. Keskustelunne on tuskin viikon kohokohta pomollesikaan. Jos vastaus on ”ei, ei ja ei”, mieti, jäätkö odottamaan vai lähdetkö etsimään onneasi muualta. Jos palkkasi todella on huono suhteessa alaan, tehtäviisi, vastuusi määrään ja kokemukseesi, kannattaa harkita riittääkö se sinulle, vai kannattaisiko harkita työpaikan vaihtoa.

Muista lukea myös vinkit, joilla menestyt neuvottelussa.


Vinkit on koottu Business Week ja Times -lehtien artikkeleista.

Kuvan lähde: Photo by Karolina Grabowska from Pexels