työpaikassa

Uusi työpaikka? Näin aloitat uudessa työssä

Laura Nuori työnhakija, Työelämä, Työnhaku, Työsuhdeasiat

Onko sinulla uusi työpaikka? Onneksi olkoon! Kova kisa on takanapäin, ja olet selviytynyt voittajaksi. Olet ohittanut monta erittäin osaavaa hakijaa ja tullut valituksi. Sinuun kohdistuu uudessa työpaikassa suuria odotuksia.

Uusi työpaikka? Huomioi nämä

Ensimmäiset päivät ja viikot ratkaisevat hyvin pitkälti sen, miten tulet asettumaan taloksi ja menestymään uudessa työssäsi. Siksi olemme kirjanneet muutamia ohjeita tueksesi.

  1. Solmi aina kirjallinen työsopimus, josta ilmenevät työsuhteen laatu, palkka ja tehtävä. Jos mahdollista, pyydä kirjallinen toimenkuvaus tai ainakin kuvaus keskeisimmistä vastuualueistasi.
  2. Varsinkin suurissa yrityksissä ja julkishallinnossa lääkärintarkastus on osa työhöntulorutiineja. Hoida siihen liittyvät laboratoriokäynnit ja kyselylomakkeet asianmukaisesti.
  3. Selvitä tarkkaan, mihin aikaan ja kenen luo menet ensimmäisenä päivänä. Älä myöhästy. Myöhästyminen ensimmäisenä työpäivänä leimaa sinut pitkäksi aikaa. Ota myös verokortti ja tilinumerosi mukaan palkanmaksajalle toimitettaviksi.
  4. Pyydä, että esimiehesi tekee kanssasi perusteellisen kierroksen talossa. Kierroksella on tärkeää, että jokaisen henkilön tehtävä ja vastuualue tulee pääpiirteissään käydyksi läpi ja että sinusta kerrotaan, mistä tulet ja miksi sinut valittiin. Näin tehtynä esittelykierros on antoisa sekä sinulle että vanhoille työntekijöille. Kun olet tuttu muille ja pyydät heiltä apua työssäsi, sinua autetaan, ja pääset nopeammin sisään työyhteisöön.
  5. Ota työnantajan tekemästä perehdyttämisohjelmasta kaikki irti. Viisas kulkee ensimmäisinä viikkoina kynä ja lehtiö mukanaan ja kirjaa ylös saamaansa uutta tietoa. Et anna itsestäsi hyvää kuvaa, jos joudut viiteen otteeseen kysymään, mistä saat konttoritarvikkeita tai mikrotukea.
  6. Jos olet ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa, ilmoita sinne, mistä päivästä alkaen olet työssä. Työvoimaviranomaiset ilmoittavat asian edelleen päivärahan maksajalle.
  7. Muista myös muistaa kaikkia niitä, jotka tukivat ja auttoivat sinua työnhakusi aikana. Kiitä, ja kerro samalla, missä työskentelet jatkossa. Tällaisen tehtävän laiminlyöminen vaikeuttaa ilman muuta uusien kontaktien solmimista tulevina vuosina, jolloin sinulla on kuitenkin todennäköisesti tarve tai halu hakea jälleen uutta työtä. Hoida siis ihmissuhteitasi koko ajan.
  8. Muista kertoa myös vanhaan työpaikkaan, missä olet. Lähtijästä ja lähtötilanteesta muodostuu aina epämääräinen kuva, jos vanhasta työpaikasta ei osata sanoa, missä olet tai mistä sinut tavoittaa. Useimmiten sinua kaiken lisäksi kysyy joku työnantaja, jota olet lähestynyt hakemuksellasi.

Ensimmäisten työkuukausien aikana

Kokemus on osoittanut, että ensimmäiset 3–4 kuukautta uudessa työssä ovat aurinkoisia: kaikki auttavat mielellään, informaatiota jaetaan vuolaasti, sinut kutsutaan lounaalle tai kahville ja annetaan perinpohjainen vastaus tyhmimpäänkin kysymykseesi. Näin on useimmiten, varsinkin tavanomaisissa tehtävissä.

Oltuasi noin puoli vuotta uuden työnantajan palveluksessa alat kuulua kalustoon. Sinuun kohdistuvat paineet kasvavat, ja sinun odotetaan jo tuovan taloon uusia menetelmiä ja ajatuksia, vaikka et ehkä vielä ole perehtynyt työhösi niin hyvin, että pystyisit siihen. Mikäli tunnet olosi epämukavaksi, kannattaa ehdottaa esimiehellesi tavoitekeskustelua. Sen jälkeen työtehokäyrä alkaa taas nousta ja viihtyvyytesi lisääntyy.

Muista perusasiat, jotta menestyisit. Tee tarvittaessa kohtuudella ylitöitä ja osoita, että olet innostunut ja haluat todella tehdä kaikkesi, jotta työsi sujuisi mahdollisimman hyvin.

Kehitä itseäsi. Olet jo työnhakuvaiheessa varmasti miettinyt heikkouksiasi ja vahvuuksiasi. Mieti nyt uudestaan alueet, joissa on kehittämisen varaa, ja hakeudu koulutukseen vapaa-aikanasi. Selvitä myös, mitä koulutusta yritys järjestää.

Pidä myös huolta siitä, että esimiehesi on selvillä tekemisistäsi. Pyydä kehityskeskusteluja, informoi häntä uusista suunnitelmistasi ja pyri säilyttämään häneen hyvä keskusteluyhteys. Ideoi, luo uutta ja kehitä työmenetelmiä. Joku on väittänyt, että idea päivässä pitää potkut loitolla.