etätyö

Onko pieni yritys hyvä työpaikka?

Laura Työnhaku, Työnhaku käyntiin

Aiemmin suuret yritykset tuntuivat suomalaisille turvallisilta ja vakailta työpaikoilta. Nykyisessä taloustilanteessa suurimmatkaan yritykset eivät pysty takaamaan varmaa työpaikkaa: toimintaa tehostetaan koko ajan ja yt-prosessia seuraa yt-prosessi. Kuitenkin useimmiten meitä arveluttaa mennä töihin pieneen yritykseen. Sehän voi osoittautua vaikka konkurssikypsäksi.

Nyt start-up huuman aikaan pienet yritykset tuntuvat porskuttavan paljon paremmin, kuin suuret. Suurin osa työpaikoista syntyy pienissä, alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Niiden tarjoamat työtehtävät samoin kuin työnantajakin voivat olla outoja ja erikoisia. Tai sitten työt ovat hyvin tavanomaisia, joita aluksi voi tehdä vaikka osa-aikaisesti.

Hyvin harva henkilö haluaa loppujen lopuksi hakeutua tuntemattoman työnantajan palvelukseen. Tämä on ilman muuta hakijan etu: kilpailijoita on vähän. Työpaikan saanti on paljon todennäköisempää kuin suureen taloon pyrkiessä.

Ehkä kannattaakin toimia päinvastoin kuin enemmistö ja hakea pientyönantajan palvelukseen. Pienten yritysten joukossa on kuitenkin paljon myös niitä, joilla ei mene kovin hyvin. Hakijan kannattaa siis selvittää yrityksen taustaa ja toimintaa, ennen kuin suostuu suin päin minkä tahansa yrityksen palkkalistoille.

Testaa yrityksen taloustilanne

Jos pääset haastatteluun, sinua haastattelee todennäköisesti yrityksen toimitusjohtaja. Kun alkuvaiheen höpöttely on käyty läpi, voit testata yrityksen taloudellisen tilanteen seuraavilla kahdella kysymyksellä:

”Olen kuullut yrityksestänne aika vähän, mutta kuitenkin yhtä ja toista hyvää. Olisi mielenkiintoista kuulla nyt yrityksen historiaa, taustaa ja miten se on kehittynyt.”

Saat kysymykseesi todennäköisesti pitkän ja lavean vastauksen, jonka jälkeen tiedät jo paljon lisää siitä, miten yrittäjä on toiminut. Tunnistat todennäköisesti myös helposti, onko puhe ja tarina aitoa ja rehellistä kerrontaa. Saamasi vastauksen jälkeen voit esittää varsinaisen ”luottotietokysymyksen”: ”Miltä nyt lähikuukaudet näyttävät?”

Jos tässä vaiheessa työnantajan katsekontakti häviää ja hän pyörittelee päätään, tiedät, että olet todennäköisesti astumassa hukkuvaan laivaan.

Jos vastaavasti työnantaja vastaa myönteisesti ja innosta uhkuen ja selittää tulevaisuuden valoisista näkymistä, on suurempi todennäköisyys, että kyseessä on aidosti sinulle kannattava yritys. Pohdi, onko puhe mielestäsi rehellisen ihmisen puhetta ja luota vaistoihisi.

Kannattaa myös katsahtaa yrityksen kaupparekisteristä löytyviin taloustietoihin. Perustiedot löytyvät ilmaiseksi internetistä, muutamalla eurolla saa laveammankin raportin. Kaupparekisteritiedoista näkyy aikaisempi kehitys, mutta viimeisen tilikauden jälkeen on kenties ehtinyt tapahtua paljon. Siitä saat tietoa vain kysymällä.

Pientyönantajan edut ovat harkitsemisen arvoiset:
  • Päätöksenteko on yleensä nopeaa.
  • Työ on yleensä monipuolista.
  • Voit vaikuttaa koko yrityksen kehitykseen.
  • Oma työpanos on helposti nähtävissä kokonaisuuden osana.
  • Esimiehiä on vähän ja he osaavat yleensä päättää asiat heti.
  • Jos tunnet aiemman, ison työnantajasi erikoisosaajia hyvin, voit kysyä heiltä neuvoa ja auttaa kontaktiverkostollasi pientä työnantajaa nopeisiin ongelmanratkaisuihin. Näin voit nopeasti kehittyä avainvaikuttajaksi.
  • Pienessä yrityksessä et huku massaan.