goteborgs universitet

Ovatko tulevaisuudensuunnitelmasi auki? – Entä jos lähtisitkin opiskelemaan Ruotsiin

Laura Nuori työnhakija, Töihin ulkomaille, Työnhaku

Monet nuoret tuskailevat tulevaisuudensuunnitelmiensa kanssa varsinkin syksyn lähestyessä. Kenties omaa alaa ei tunnu löytyvän tai pääsykokeet menivät penkin alle. Harva tulee silti ajatelleeksi vaihtoehtoa, joka löytyy yllättävän läheltä. Mitä jos lähtisitkin opiskelemaan Ruotsiin?

Suomen länsinaapurista löytyy useita vaihtoehtoja sille, joka haluaa hakea yliopistoon tai muuhun korkeakouluun. Yhteensä 39 yliopistoa ja korkeakoulua tarjoavat tutkintoon tähtäävää koulutusta Ruotsissa, ja opiskeluvalikoima on monipuolinen.

Lisäksi koulutus on ilmaista EU-maiden kansalaisille, opiskelijat voivat saada Kelalta opintotukea eikä Suomeenkaan ole pitkä matka. Naapurimaassa myös oppii ruotsia aivan eri tavalla kuin oppitunneilla kielioppia päntätessä. Toisen kotimaisen osaamista on helppo hyödyntää Suomeen palatessa.

Miten opiskelijat valitaan?

Ruotsalaisiin korkeakouluihin on usein helpompi päästä sisään kuin Suomen vastaaviin koulutusohjelmiin. Suurin osa opiskelijoista valitaan lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella. Moni suomalainen hakee esimerkiksi Ruotsin lääketieteelliseen välttääkseen mahdollisen monen vuoden pääsykoerumban. Näin kävi nyt kolmatta vuottaan Örebron yliopistossa lääketiedettä opiskelevan Emmi Viitalan kohdalla.

”Kuulin kaveriltani, että Ruotsin lääkikseen voi hakea pelkällä todistuksella. Ajattelin, ettei hakemalla ainakaan voi hävitä mitään. Pääsyvaatimusten selvittäminen vei jonkin verran aikaa. Minulle esimerkiksi selvisi vasta hakuvaiheessa, että lääkikseen pyrkijöillä pitää olla kaikki lukion pakolliset kemian, pitkän matematiikan ja fysiikan kurssit suoritettuna. Onneksi olin käynyt kaikki tarvittavat kurssit, ja minut hyväksyttiin yliopistoon.”

”Olen ollut todella tyytyväinen opiskeluun. Kaikki on käytännönläheisempää kuin Suomessa, ja harjoitteluja on paljon. Ensimmäinen terveyskeskusharjoittelu oli jo kuukauden opiskelun jälkeen.”

Korkeakouluun on mahdollista päästä myös kaksi kertaa vuodessa järjestettävän yleisen högskoleprovet-kokeen avulla. Valintakokeella sisään pyrkivät voivat saada lisäpisteitä työkokemuksesta.

Joissakin koulutusohjelmissa, kuten taideaineissa, sisäänpääsyyn vaaditaan taitoja testaava pääsykoe. Helsinkiläinen Noora Kaijanen pääsi Gotlantiin tanssijan koulutusohjelmaan pääsykokeen kautta.

”Kävin kahden eri tanssikoulun pääsykokeissa. Kokeet olivat hieman erilaiset: toinen koostui pelkistä tanssitunneista, ja toisessa suoritettiin lisäksi kuntotesti sekä esitettiin oma soolokoreografia. Kumpaankin kokeeseen kuului henkilökohtainen haastattelu. Tanssikouluihin täytyi lähettää myös ennakkotehtäviä, joissa piti ilmoittaa henkilötiedot ja perustella, miksi haluan juuri kyseiseen kouluun.”

Miten korkeakouluihin haetaan?

Ruotsissa tutkinnon voi suorittaa joko koulutusohjelmana tai yksittäisinä kursseina. Koulutusohjelmassa opiskelija käy ennalta määrätyt, tutkintoon johtavat kurssit. Yksittäisistä kursseista taas voi koota yleistutkinnon, johon opiskelija voi valita kursseja suhteellisen vapaasti.

Korkeakouluihin haetaan pääasiassa Antagning.se-nettiportaalin kautta. Vaihtoehtoja voi listata yhteensä 20. Ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin on yleensä kaksi hakua vuodessa: keväällä alkaviin opintoihin hakuaikaa on useimmiten syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin, ja syksyllä alkaviin koulutuksiin maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin.

Ruotsissa tarjotaan jonkin verran myös englanninkielisiä opintokokonaisuuksia. Niiden hakuajat vaihtelevat lokakuun ja tammikuun välillä. Tarkista hakuajat aina myös korkeakoulujen omilta nettisivuilta.

Ruotsalaiseen korkeakouluun on mahdollista lähteä niin kandi- kuin maisterivaiheessakin. Molemmat haut tapahtuvat saman Antagning.se-sivun kautta, eivätkä juuri eroa toisistaan. Maisterivaiheen haussa tarkastellaan kandivaiheen opintomenestystä sekä hakijan kelpoisuutta maisteriopintoihin. Kelpoisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että hakija on suorittanut kandidaatin- tai sitä vastaavan tutkinnon.

Jos monen vuoden koulutus ulkomailla tuntuu alkuun turhan radikaalilta, voit myös harkita vaihto-opiskelua. Esimerkiksi Erasmus-, Nordplus- ja Nordlys-ohjelmien kautta voi hakea vaihtoon Ruotsiin. Vaihtomahdollisuuksista saat useimmiten parhaiten tietoa oman koulusi verkkosivuilta.

Muista lukea myös Göteborgissa vaihdossa olleen viestinnän opiskelijan kokemuksista.

Hyödyllisiä linkkejä:

Hakuportaali: Antagning.se
Tietoa eri koulutuksista: Studera.nu