Näin selätät työelämän haasteet

Selätä työelämän haasteet kouluttautumalla

Rekrytointi.com Työelämä, Työelämätaidot, Urakehitys

Työelämän haasteet saattavat näkyä monen arjessa, sillä työelämä muuttuu tällä hetkellä kovaa vauhtia. Kuka esimerkiksi olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että joku kertoo sosiaalisessa mediassa omasta elämästään työkseen? Sellaiset työtehtävät, joihin voi hakea erilaisilla koulutustaustoilla, ovat lisääntyneet. Myös niin sanottuja moniosaajia haetaan koko ajan enemmän. Jatka lukemista ja katso vinkit, miten selätät työelämän haasteet ja mihin suuntaan omaa koulutustaan kannattaa kehittää, jotta pysyy mukana työelämän pyörteissä.

TE-palveluiden Työlinjan koulutusneuvoja Kirsti Karjalainen neuvoo, että ennen uudelleenkouluttautumista tai koulutuksen täydentämistä kannattaa paneutua tulevaisuuden työnäkymiin. Voi nimittäin olla turhauttavaa kouluttautua jollekin alalle ja todeta koulutuksen päättyessä, että alalla menee niin huonosti, ettei töitä löydy.

Eri alojen kehitystä ja työvoiman tarvetta eri puolilla Suomea voi tutkailla esimerkiksi sivustolta Foreammatti.fi. Palvelu kertoo muun muassa ammattikohtaisesti, kuinka kovaa kilpailu työpaikoista on nyt ja lähitulevaisuudessa. Uutta uraa pohtiville Karjalainen vinkkaa myös sivuston Ammattinetti.fi. Palvelusta löytyy tietoa useista ammateista ja aloista sekä eri ammateissa toimivien ihmisten haastatteluja.

Sinun kannattaa myös käydä katsomassa, millaisia avoimia työpaikkoja eri aloilta löytyy ja miettiä ammatin valintaa siltä kantilta.

Katso avoimet työpaikat

Näin selätät työelämän haasteet

Lisä-, jatko- tai uudelleenkouluttautumista harkitaan usein silloin, kun oman alan työtarjonta on heikkoa, nykyinen työ ei enää innosta tai esimerkiksi terveys estää nykyisessä työssä jatkamisen. Koulutusneuvoja Karjalainen vastaa työkseen omaa uraa pohtivien henkilöiden kysymyksiin koulutuksesta. Nyt hän kertoo esimerkkien kautta, miten omaa koulutustaan kannattaa päivittää vastatakseen tulevaisuuden työelämän tarpeisiin.

”Mietitään ensin vaikka hoitoalaa, jolla työntekijöitä tullaan tarvitsemaan myös tulevaisuudessa. Tällä alalla oman koulutuksen täydentämiseen on lukuisia vaihtoehtoja. Jos olet kouluttautunut lähihoitajaksi, mutta valmistuttuasi huomaat, että tarjolla on alueellasi vain pätkätöitä, niin jatkamalla opintoja sairaanhoitajaksi työmahdollisuudet monipuolistuvat. Jos taas lähihoitajakoulutuksessa suuntauduit vanhusten hoitoon, mutta työelämä rasittaa selkääsi liikaa, voit lähihoitajana suuntautua uudelle osaamisalalle, esimerkiksi suun terveydenhuoltoon”, Karjalainen neuvoo.

Myös lisäpätevyydet hoitoalalla auttavat suuntaamaan omaa uraa uudelleen. Esimerkiksi terveydenhoitaja voi suorittaa pedagogiset opinnot, jolloin työtehtäviä voi hakea myös koulutuspuolelta.

Joillakin aloilla huonot tulevaisuudennäkymät ajavat hakemaan lisää koulutusta.

”Esimerkiksi kulttuurialalla, jossa työllistyminen on jo nyt vaikeaa, lisäkoulutus ei välttämättä tuo konkreettisia työllistymismahdollisuuksia lisää. Toisaalta, jos työpaikan saanti on kiinni vaikka siitä, että muotoilija ei osaa käyttää jotain tiettyä piirto-ohjelmaa, niin tällöin kurssi aiheesta voi hyvin riittää”, Karjalainen sanoo.

Katso vinkit, joiden avulla kouluttaudut iästä tai elämäntilanteesta huolimatta.

Joskus voi käydä niin, että kiinnostus omaa alaa kohtaan lopahtaa, kun töiden saanti on vaikeaa. Tällöin kannattaa harkita uudelleenkouluttautumista jollekin aivan toiselle alalle. Jos oma ala kuitenkin kiinnostaa, mutta töitä ei tunnu löytyvän, Karjalainen vinkkaa tutustumaan mahdollisuuksiin oman alan vierestä.

”Jos ensimmäinen koulutus on visuaaliselta alalta, siihen voisi yhdistää rakennusalan koulutuksen ja työskennellä esimerkiksi rakennusalan suunnittelutehtävien parissa. Tai kulttuurialan koulutuksen kylkeen voisi opiskella hoitoalaa ja suuntautua taideterapiaan”, Karjalainen pohtii.

Toisinaan koulutusta vastaavia työpaikkoja löytyy, mutta hakijoita tehtäviin on valtavasti. Tällöin Karjalainen kehottaa tutkimaan jatkokouluttautumismahdollisuuksia.

”Esimerkiksi tradenomeista voi olla ylitarjontaa joillakin alueilla. Silloin laskentatoimen opinnot yliopistossa avaisivat uusia työmahdollisuuksia, joihin pelkillä tradenomin papereilla ei välttämättä voi edes hakea”, Karjalainen sanoo.

Karjalainen muistuttaa, että oman uran kehittämiseen ei ole mitään valmista mallia. Koulutusmahdollisuuksia kannattaakin vertailla keskenään ja miettiä, mikä koulutussuuntaus tukisi omia intressejä parhaiten. Omia henkilökohtaisia vahvuuksia miettimällä pääsee usein hyvin alkuun.

Etsitkö lisää vinkkejä kouluttautumiseen ja ammatinvalintaan? Katso nämä, kun ammatinvalinta, opiskelu tai alanvaihto mietityttää.