Vinkkejä etätyöskentelyyn

Vinkkejä etätyöskentelyyn

Katariina Helén Työelämä, Työelämätaidot

Etätyöskentelemisen suosio on jo pitkään ollut kasvussa ja viimeaikaiset tapahtumat ovat pakottaneet yhä useammat ihmiset kokeilemaan etätyöskentelyä. Vaikka kotona pieruverkkarit jalassa työskenteleminen kuulostaa alkuun hohdokkaalta, monet huomaavat muutamien päivien tai viikkojen jälkeen, että kotona työskenteleminen ei olekaan niin helppoa, kuin miltä alkuun vaikutti. Jotta sinä pystyt saamaan kaiken irti etätyöskentelystä ja välttämään pahimmat sudenkuopat, olemme keränneet sinulle yhteen tehokkaita vinkkejä etätyöskentelyyn. 

Määritä työpiste ja työaika

Vaikka kotona työskentelemisen suuriin iloihin lukeutuukin se, että voit tehdä töitä missä tahansa ja milloin tahansa, on tärkeää määritellä kotoa jokin tietty tila ja aika pelkästään työntekoon. Kotona työskennellessä työn ja vapaa-ajan raja muuttuu häilyväksi ja se saattaa aiheuttaa tehottomuutta työntekoon sekä tunnetta, että olet yhä töissä työpäiväsi jälkeenkin.

Määritä siis kotoasi yksi paikka, jossa pyrit pääsääntöisesti tekemään työsi ja näin muu osa kodistasi on pyhitetty vapaa-ajalle. Sama pätee työaikaasi. Määritä työaika, jonka ulkopuolella et enää vastaile työsähköposteihin tai sammuttele töihin liittyviä tulipaloja. Nyt olet vapaalla.

Opettele itsekuria

Kotona työskennellessä kukaan ei ole valvomassa työntekoasi ja tämä uusi rento arki saattaa monelle aiheuttaa sen, että töiden teosta ei oikein tahdo tulla mitään. Yhtäkkiä kaikki ympärillä alkaa vaikuttaa paljon mielenkiintoisemmalta. “Jos nyt ensin tiskaan noi astiat ja pyyhin nuo murut pöydältä.” “Ainiin mun piti tilata ne uudet kengät.”

Kotona työskenteleminen vaatii vahvaa itsekuria. Sitä, että tunnollisesti istut joka päivä alas tekemään työsi, vaikka ei yhtään huvita ja vaikka ympärillä tuntuu olevan paljon kaikkea muuta mielenkiintoista, mitä mielummin olisit tekemässä. Opettele siis ottamaan asioita sarvista kiinni, vaikka fiilistä ei olisikaan.

Minimoi häiriötekijät

Ja tästä pääsemmekin yhteen etätyöskentelyn pahimmista sudenkuopista. Häiriötekijät. Tähän lukeutuu kaikki puhelimen kilkuttelusta, sotkuiseen työympäristöön, asuinkumppaneihin ja omiin ajatuksiisi. Jos huomaat että työskennellessäsi harhaudut helposti muiden kuin työtehtävien pariin, kuten siivoamaan sitä tiskikasaa keittiössäsi, selailemaan mitä kaikille muille somessa kuuluu tai jos taustalla meluava telkkari estää sinua keskittymästä työntekoon, on aika tehdä korjausliikkeitä.

Laita puhelin äänettömälle, ota hetki aikaa joko edellisestä illasta tai sitten aamusta ennen töiden tekoa ja siivoa pahimmat sotkut pois häiritsemästä, laita se telkkari kiinni tai mikäli joku katselee sitä, siirry itse toiseen huoneeseen työskentelemään. Laita ne kaikki ei-töihin-liittyvät välilehdet pois selaimestasi. Ihan kaikki. Nyt heti.

Ilmoita työaikasi muille

Mikäli taloudessasi asuu muitakin sinun lisäksi, sinun kannattaa heti alusta asti tehdä heille selväksi työaikasi. Pidä huolta, että kanssasi asuvat ymmärtävät, että näinä aikoina et ole vapaalla, vaikka oletkin kotona. Asuinkumppanisi saattaa todella herkästi alkaa kyselemään päivän mittaan ”nopeasti” jotain tai pyytää tulla katsomaan jotain. Vaikka nämä ovatkin yksittäsinä tapahtumina pieniä murheita, jos annat näille tilaa, ne tulevat lopulta valtaamaan päiväsi.

Tee siis selväksi, että työaikanasi sinua ei saa häiritä. Tästä on hyvä muistuttaa myös ystäviä ja sukulaisia, jotka pyytelevät päiväkahveille. 

Kommunikointikanavat kuntoon

Etenkin jos työskentelet osana isompaa tiimiä, on todella tärkeää että teillä on tarkasti määritellyt ja hyvin toimivat keinot kommunikoida. Tämä saattaa olla slackin kautta viestitellen tai ehkä päädytte pitämään tasaisin väliajoin palavereja videopuhelun muodossa. Mitkä ikinä ovatkaan valitsemanne työkalut, pitäkää huolta, että kaikki ovat samalla aaltopituudella niiden käytön suhteen. Tiedonvälitys ja kommunikointi voivat huonosti toteutettuna olla todella pahoja sudenkuoppia etätyön tehokkuuden kannalta.

Työergonomia

Vaikka kotona työskennellessä saattaa tuntua ihanan vapauttavalta ja rennolta tehdä töitä läppäri sylissä sängyssä, sohvalla tai vaikka lattialla, kannattaa välttää näitä ainakin suurissa määrissä. Vaikka sinä nautitkin tehdä töitä “rennoissa” asennoissa, sinun kroppasi ei siitä kiitä. 

Jos tulet näpyttelemään koneella koko päivän, pidä huolta työasennostasi. Varmista että työasentosi on sellainen, jossa selkäsi ja niskasi eivät pääse rasittumaan. Muista myös pitää huolta ranteistasi. Etenkin sohvalla läppäri sylissä, ranteet joutuvat kovalle koetukselle ja pidemmän päälle ranteiden huono asento saattaa aiheuttaa todella ikävän vaivan, niin sanotun tenniskyynärpään. Varmista siis, että teet töitä hyvässä asennossa, eikä kroppasi pääse rasittumaan.

Mikäli kaipaat lisää vinkkejä etätyöskentelyyn, käy seuraavaksi lukemassa Justin Seeleyn etätyövinkit.

Etsitkö etätöitä? Löydät etätyöpaikat helposti Rekrytointi.comista. Valitse työsuhteen tyypiksi ”etätyö” ja löydät ne työpaikat, joita on mahdollista tehdä etänä. Käy kurkkaamassa kaikki etätyöpaikat!