koulutus

Koulutus auttaa kaikenikäisiä kohti unelmien ammattia

Vieraskynä Työelämä, Urakehitys

Erityisesti yhteishaun aikana monet nuoret miettivät tulevaisuuden ammattia. Samalla moni aikuisempikin saattaa pohtia: Voisinko myös minä lähteä opiskelemaan? Auttaisiko koulutus uralla eteenpäin?

Keräsimme sinulle Careerian Mari Siivosen vinkit, joiden avulla kouluttaudut iästä tai elämäntilanteesta huolimatta. Jatka lukemista ja tutustu osatutkintoon sekä Careerian tarjoamiin koulutusmahdollisuuksiin.

Miksi koulutus kannattaa?

Koulutuksen maailma on muuttunut paljon vuosien saatossa ja on nykyään yllättävän joustava sekä tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja. Opiskelun avulla voi päästä työelämään, vaihtaa uransa suuntaa, työllistyä toiselle alalle, erikoistua uuteen ammattiin tai päivittää osaamistaan.

Työelämä muuttuu vauhdilla ja unelmien ammattikin voi olla eri nelikymppisenä kuin se oli nuorena. Joskus työelämän käänteet voivat viedä myös työttömäksi. Ammatillinen koulutus mahdollistaa kehittymisen jatkuvan oppimisen polulla. Osaamisen kasvattaminen avaa työelämässä ovia ja antaa uusia mahdollisuuksia tehdä juuri sellaista työtä, josta nauttii.

Lue myös, miten selätät työelämän haasteet kouluttautumalla.

Osatutkinnot – nopea ja helppo väylä päivittää osaamista

Oletko pohtinut kouluttautumista, mutta koko tutkinnon suorittaminen tuntuu liian pitkältä vaihtoehdolta muun arjen keskellä? Silloin on hyvä aloittaa osatutkinnosta.

Osatutkinto tarkoittaa käytännössä yhden tai vaikka kahden tutkinnon osan suorittamista. Teoria opiskellaan toimipisteissä tai verkossa ja käytännön asiat harjoitellaan työelämässä. Saat todistuksen ajantasaisesta osaamisesta, kun olet oppinut asiat ja näytät osaamisesi. Osatutkinnon kesto on usein muutama kuukausi. Moni opiskelee oppisopimuksella omassa työpaikassaan ja kerryttää osaamistaan työn ohessa.

Osatutkinto soveltuu myös hienosti heille, joilla opinnot ovat joskus jääneet syystä tai toisesta kesken. Nuorille taas osatutkinto voi tarjota kevyemmän ponnahduslaudan työelämään. Usein suoritetusta osatutkinnosta on hyötyä, vaikka myöhemmin lähtisikin opiskelemaan ihan toista alaa.

Joskus taas kielitaito ei välttämättä riitä koko tutkinnon suorittamiseen. Silloin hyvä tie on kielituetun osatutkinnon suorittaminen. Kasvatat samalla ammattitaitoasi sekä suomen kielen osaamistasi. Kielitaidon kasvaessa on mahdollista jatkaa koko tutkinnon suorittamiseen, mutta myös jo osatutkinnon suorittamisella on mahdollista työllistyä.

Työttömille tai työttömyysuhan alaisille nopea väylä työhön ovat työvoimakoulutukset. Niissä suoritetaan myös usein tutkinnon osa tai osia. Careeriassa kaikki työvoimakoulutukset ovat työllistäville aloille. Tavoite on siis aina työllistyä koulutuksen päätteeksi ja siihen auttaakin opintojen työelämäjakso.

Koska voin aloittaa opinnot? Miten opiskelu tapahtuu?

Careeriassa kaikki alkavat koulutukset löytyvät aina koulutushausta. Koulutushausta löytyy myös koulutuksia jatkuvalla haulla eli opiskelemaan voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Opiskelusta kiinnostuneiden apuna ovat hakijapalvelut, josta saat apua oikean koulutuksen löytymiseen ja sen hakemiseen. Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintosuunnitelma, jossa otetaan huomioon aikaisempi osaaminen sekä mitkä asiat opiskellaan teoriaopintoina ja mitä opitaan työelämässä.

Careeriassa koulutus painottuu työelämään. Koulutuksessa voidaan yhdistää lähiopetusta Careerian toimipisteissä, oppimista työelämässä sekä opiskelua itsenäisesti tai verkko-oppimisympäristössä. Verkko-opiskelut tuovat opintojen ja muun elämän sovittamiseen joustoa, kun aina ei tarvitse liikkua toimipisteisiin.

Työelämässä oppimisesta sovitaan oppisopimuksella tai koulutussopimuksella. Oppisopimus tarkoittaa työsuhteessa opiskelua eli työnteosta saa työnantajalta palkan. Koulutussopimuksella työnteko on palkatonta, mutta sen avulla moni on työllistynyt jopa kesken opintojen jatkaen kouluttautumistaan oppisopimuksella.

Mitä voin opiskella?

Careeriassa on 20 koulutusalaa ja yli 80 tutkintoa eli vaihtoehtoja löytyy monelle.

Esimerkiksi matkailualalla on osatutkintokoulutuksia liittyen ammattitaidon kehittämiseen, myyntiin ja markkinointiin tai hotellin vastaanottoon. Merkonomin osatutkinto on suosittu jo merkonomiksi valmistuneille. Heillä saattaa olla tavoite on kasvattaa ammattitaitoa esimerkiksi taloushallinnosta myyntiin, markkinointiin tai palvelumuotoiluun. Merkonomi voi myös jatkaa ammattitutkintoon eli hankkia syvällisempää osaamista esimerkiksi kiinteistöalasta suorittamalla tutkinnon osan liiketoiminnan ammattitutkinnosta ja isännöinnin ammattitutkinnosta. Vaihtoehtoja on useita ja moniin eri tilanteisiin sopivia.

Erikoisammattitutkinnot sopivat myös hyvin osaamisen kehittämiseen vaikkapa korkeakoulututkinnon suorittaneelle. Esimerkiksi Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnosta on mahdollista hankkia täsmäosaamista suorittamalla tutkinnon osa Palvelumuotoilu tuotekehitystyössä.

Ammatillisessa koulutuksessa opit tuodaan esille aidoissa työelämän tehtävissä eli projekti tehdään oman työn ohessa omalle työnantajalle. Myös työnantaja saa hyödyn työntekijän kouluttautumisesta, kun työpaikan asiat kehittyvät työntekijän osaamisen lisäksi.

Aina ei tarvitse välttämättä opiskella tutkintoa tai edes tutkinnon osaa. Esimerkiksi Careeriassa on uutena koulutusmahdollisuutena Traficomin lisäteoriakokeita Drone-lennättämiseen. Moni on onnistunut tekemään harrastuksesta unelmien työn. Erilaiset kortit ja passit auttavat myös työllistymistä, jollekin työpaikka voi avautua vaikka hygieniapassin suorittamisella.

Jatkuva ja elinikäinen oppiminen ovat nykypäivän työelämän avainsanoja. Onneksi meillä on monenlaisia vaihtoehtoja kehittää ja uudistaa osaamista työuran eri vaiheissa – iästä huolimatta.

Kuvan lähde: cottonbro palvelusta Pexels


Kirjoittaja: Mari  Siivonen toimii Careeriassa jatkuvan oppimisen hankkeen (Vantaa-Kerava) projektipäällikkönä.

Careeria – huomisen tekijöille.

Meillä on yli 80 ammatillista tutkintoa ja 20 toimialaa. Tervetuloa opiskelemaan olet sitten nuori tai aikuinen. Opiskella voit pääkaupunkiseudulla, Itä-Uudellamaalla ja teoriaopintoja monesti myös verkossa.  

Kaikki alkavat koulutukset näet: www.careeria.fi. Hakijapalvelun opinto-ohjaajalta saat yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa koulutusvalintaan, hakeutumiseen ja osaamisen kehittämiseen liittyen (hakutoimisto@careeria.fi tai puh. 040 358 5734).

Tehdään yhdessä tulevaisuuden urasuunnitelmistasi totta koulutuksen avulla!