valmennuskurssi

Valmennuskurssi pääsylippuna yliopistoon?

Rekrytointi.com Opiskelu ja ammatinvalinta

Kun vuosi vaihtuu, moni suuntaa katseensa jo pitemmälle kevääseen ja tulevaisuuteen: yhteishakujen aikaan on mietittävä, mitä haluaisi opiskella ja kenties jopa tehdä työkseen. Viime vuonna yli satatuhatta hakijaa unelmoi yliopisto-opinnoista – useimmilla pääsy opintojen pariin jäi kuitenkin haaveeksi.

Suurimpien yliopistojen suosituimmille aloille pyrkivien keskuudessa valmennuskurssi onkin muodostunut ennemmin säännöksi kuin poikkeukseksi: Ylioppilaslehti uutisoi jo yhdeksän vuotta sitten, että esimerkiksi Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan vuonna 2004 hyväksytyistä jokainen oli käynyt valmennuskurssin edellisenä keväänä.

Yleensä kurssit ovat kalliita eikä jokaisella yliopisto-opinnoista haaveilevalla ole varaa maksaa satoja, jopa tuhansia euroja kurssista, joka ei ole oikotie onneen, mutta historian valossa näyttäisi varsin pätevältä apukuskilta. Yliopistoon pääseminen ei toki ole kiinni vain valmennuskurssista: kaikki kurssin käyneetkään eivät saa opiskelupaikkaa, ja ennen kaikkea motivaatio ja ahkeruus ratkaisevat sisäänpääsyn.

Valmennuskurssilta saadaan kuitenkin apuja, joiden merkitystä ei voida sivuuttaa. Opettaja tietää, mitä ja miten pääsykokeisiin kannattaa lukea sekä millaisilla koevastauksilla parannetaan sisäänpääsymahdollisuuksia; myös jatkuva tsemppaus ja vertaistuki ovat kokelaalle ensi arvoisia. Voidaan väittää, että valmennuskurssin käyneet astelevat eri viivalta kokeisiin kuin yksinään työtä tehneet.

Paremmat mahdollisuudet useammille

Huoli hakijoiden eriarvoistumisesta ja koulutuksen periytyvyydestä on ollut kimmokkeena tänä keväänä ensimmäistä kertaa järjestettäville varjovalmennuskursseille. Helsingin yliopiston opiskelijat valmentavat suosituille aloille pyrkiviä hakijoita ja tuottavat verkkoon itseopiskelumateriaalia – ilmaiseksi.

”Tavoitteena on mahdollistaa tasa-arvoisemmat lähtökohdat yliopistoon hakeville”, kertoo Varjovalmennuksen mediayhteyshenkilö Mimmi Piikkilä, ”Kursseja järjestetään aineisiin, joihin tyypillisesti päästään sisään valmennuskurssien avulla.” Näihin aineisiin lukeutuu muun muassa edelläkin mainittu oikeustiede.

Varjovalmennuksen kurssit

Varjovalmennus järjestää keväällä 2014 lääketieteen, oikeustieteen, psykologian, viestinnän, sosiologian, antropologian, maailmanpolitiikan ja politiikan tutkimuksen sekä taideteollisen korkeakoulun valmennuskurssit. Kursseja järjestetään yksi per aine, ja valmennettavia kuhunkin otetaan noin 20–25, lääke- ja oikeustieteen kursseille mahdollisuuksien mukaan 40. Mikäli ilmoittautuvien lukumäärä on suurempi kuin avoimien paikkojen, kurssille pääsevät arvotaan. Varjovalmennuksen kursseille voi ilmoittautua 7.1. alkaen, ja ilmoittautumisaika kestää kuukauden.

Askel kohti tasa-arvoisempaa yliopisto-opiskelua on otettu?

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com