etähaastattelu

Etähaastattelu – Miten valmistaudut?

Ramona Westersund Etusivu - työnhakuvinkit, Työhaastattelu

Videorekrytointi ja videohaastattelut ovat olleet yleisiä jo pidemmän aikaa, mutta viime aikoina yhä useammat ensi- ja jatkohaastattelutkin on pidetty etähaastatteluina. Kokosimme sinulle kullanarvoiset vinkit, miten etähaastattelu eroaa videorekrytoinnista ja miten etähaastatteluun voi valmistautua.

Dialoginen etähaastattelu

Perinteinen videorekrytointi, jossa kaikkia tai valittuja hakijoita pyydetään vastaamaan muutamiin ennalta laadittuihin videokysymyksiin, on vain jäävuoren huippu puhuttaessa etärekrytoinnista. Perinteisessä videorekrytoinnissa keskustelu työnantajan ja työnhakijan välillä on vielä passiivista. Jatkohaastattelut, joissa rekrytoija ja työnhakija kohtaavat toisensa suoraan livenä videon välityksellä, vievät etärekrytoinnin dialogiseen etähaastatteluun.

Dialoginen etähaastattelu on kuin mikä tahansa vuorovaikutustilanne, joka antaa molemmille osapuolille mahdollisuuden tarkentaviin lisäkysymyksiin ja henkilökohtaisempaan otteeseen. Etähaastattelu voidaan järjestää erilaisten viestintävälineiden kautta, jotka mahdollistavat myös videoyhteyden (esim. Teams, Zoom, WhatApp jne.) Rekrytoija ohjeistaa sinua käytettävästä työkalusta ja toimittaa sinulle tarvittavan linkin, jonka kautta pääset liittymään etähaastatteluun sovittuna ajankohtana. Et tarvitse siis omaa lisenssiä näihin palveluihin, vaan riittää että lataat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi ko. sovelluksen ja tämän jälkeen pääset osallistumaan haastatteluun saamasi linkin avulla.

Etähaastattelu ei ole sen monimutkaisempi asia, kuin perinteinen työhaastattelu paikan päällä – tällöin tapaaminen tapahtuu siis vain jonkun viestintävälineen kautta. Haastattelussa kuin haastattelussa onnistuaksesi sinun kannattaa kuitenkin valmistautua huolellisesti sekä tehdä muutamat tarkistukset ja säädöt jo ennen virallista haastatteluaikaa.

Miten onnistua etähaastattelussa?

  • Tarkista laitteesi ja yhteytesi etukäteen. Kokeile ääni, video ja valoisuus sekä aseta kamera niin, että se on noin silmiesi korkeudella. On tärkeää, että rekrytoija näkee sinut ja katsekontakti on mahdollinen myös etänä.
  • Varmista etukäteen, että olet rauhallisessa tilassa eikä kukaan tule häiritsemään sinua haastattelun aikana. Huolehdi, että tausta on asiallinen ja siisti.
  • Valmistaudu hyvin, mieti mitä haluat saada kerrotuksi itsestäsi ja osaamisestasi. Mieti valmiiksi muutama konkreettinen esimerkki, joilla osoitat oman ammattitaitosi ja vahvuutesi. Kurkkaa sivuiltamme ammattilaisten vinkit työhaastatteluun.
  • Valmistele etukäteen muutama kysymys, jotka haluat kysyä työnantajalta tulevaan työhön tai yritykseen liittyen. Voit poimia ideoita artikkelistamme: Mitä hakijan kannattaa kysyä työhaastattelussa?
  • Varaa vesilasi viereesi etähaastattelun ajaksi ja ota iloinen asenne. Sinä pärjäät kyllä!

Etähaastattelut ja etärekrytointi ovat oiva tapa ravistella vanhoja rekrytointikäytäntöjä. Etähaastattelu antaa sinulle mahdollisuuden persoonalliseen kohtaamisen työnantajan kanssa, jossa molemmat osapuolet tapaavat erilaisissa ympäristöissä.

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com