työhaastattelujännitys

Jännittääkö työhaastattelu? Näillä vinkeillä pääset eroon haastattelujännityksestä!

Rekrytointi.com Työhaastattelu, Työnhaku, y-Etusivun oikea kolumni

Työhaastattelutilanne on usein jännittävä. Haastattelu nimittäin määrittää sen, saatko työpaikan, jota olet hakemassa, vai et. Työhaastattelujännitys mielletään usein negatiiviseksi tuntemukseksi, mutta ajattelumallia muuttamalla jännitys voidaan kääntää eduksi!

Niina Sainius

Esiintymisvalmentaja Niina Sainius. Kuva: Salla Vesa

Esiintymisvalmentaja Niina Sainiuksen mukaan jännitys on kuin luonnon oma doping:

“Jännitys on hyvä juttu ja jännittäjillä on valtavat mahdollisuudet menestyä. Juuri jännitys virittää meidän positiiviseen taisteluvireeseen ja auttaa meitä pääsemään parhaimpaamme. Esimerkiksi ennen urheilusuoritusta tai vuoristorataan hypättäessä jännitys on miellyttävä, kutkuttava tunne. Itsensä voi opettaa siihen, että jännitys on aina positiivista – oli kyse sitten benji-hypystä tai työhaastattelusta!”

Sainius esittelee viiden A:n paketin, jonka avulla työhaastattelujännitys muutetaan voimavaraksi:

1. Asenne

Kun saat kutsun työhaastatteluun, haastattelija on jo tehnyt päätöksen, että sinä olet sopiva kyseiseen työpaikkaan. Haastattelun avulla halutaan enää selvittää, kuka hakijoista on kaikista sopivin. Älä siis lähde haastatteluun miettien, että haastateltavia on monta ja vain yksi saa paikan, joten mahdollisuutesi saada työpaikka on pieni. Ajattele sen sijaan, että olet jo haastattelijan mielestä pätevä työhön ja saat mahdollisuuden kertoa vielä tarkemmin itsestäsi ja osaamisestasi.

Jos olosi on kuitenkin epävarma, voit kohottaa itsetuntoasi kirjoittamalla ylös asioita, joissa olet taitava. Kun sinulla on asenne kohdallaan ja uskot itseesi, se näkyy myös ulospäin, eikä jännitys saa haastattelutilanteessa niskalenkkiä.

2. Avoimuus

Suomalaiset ajattelevat usein avoimuuden tarkoittavan sitä, että pitää kertoa kaikki. Avoimuus kannattaa kuitenkin mieltää mahdollisuudeksi kertoa niitä asioita, joita haluat kertoa. Valmistaudu siis haastatteluun huolella, ja mieti valmiiksi kolme argumenttia, joilla perustelet olevasi paras henkilö työhön. Mieti lisäksi yksi ominaisuus itsestäsi, jonka haluat nostaa haastattelussa esille. Valitse sellaiset pointit, joihin itse uskot, niin voit kertoa niistä uskottavasti.

Jos haastattelussa kysytään jotain, mihin et halua vastata, sinun ei tarvitse ruveta selittelemään asiaa. Kiperiin kysymyksiin kannattaa vastata mahdollisimman lyhyesti jotta itsevarmuutesi ei horju. Muista, että vaikuttamisessa toteaminen on paljon tehokkaampaa, kuin selittäminen.

3. Asu

Mieti etukäteen, mitä aiot pukea päälle työhaastatteluun. Valitse sellaiset vaatteet, jotka ovat siistit, työn kuvaan ja persoonaasi sopivat sekä mukavat päällä. Kun sinulla on varma olo vaatteidesi puolesta, saat samalla itsevarmuutta koko olemukseesi ja menestyt haastattelussa paremmin.

4. Asennot

Asentovalintasi vaikuttavat vahvasti omaan mielialaasi. Asentosi vaikuttaa myös siihen, miten haastattelija suhtautuu sinuun. Jos istut jalat ristissä ja hartiat lysyssä, vaikutat epävarmalta ja tunnet myös olosi epävarmaksi. Jos taas asentosi on avara, ryhdikäs ja jämäkkä, annat itsestäsi vahvan ja varman kuvan. Istu siis työhaastattelussa selkä suorana, jalat tukevasti lattiassa ja kädet vartalosi sivulla, niin jännityksesi ei näy ulospäin.

Voit vaikuttaa omaan mielialaasi myös sillä, mitä teet ennen haastattelua. Tutkimusten mukaan henkilö, joka viettää kaksi minuuttia aikaa itsevarmassa ja mahtailevassa haara-asennossa ennen työhaastattelua, menestyy paremmin kuin henkilö, joka viettää saman ajan lysyssä istuen. Sen sijaan, että istuisit odotustilassa ja räpläisit puhelintasi selkä kyyryssä ennen haastattelua, mene vessaan, ota itsevarma asento ja hurraa itsellesi. Näin mielesi virittyy positiivisesti ja saat itsestäsi enemmän irti haastattelussa.

5. Aitous

Usein neuvotaan, että työhaastattelussa pitää olla oma itsensä. Tämä pitääkin täysin paikkansa, mutta harvoin saat itsestäsi parhaimman irti vain hokemalla, että “Muista olla oma itsesi!”

Aitous lähteekin pidemmän ajatteluprosessin kautta: Sinulla on ympärilläsi paljon ystäviä, jotka viihtyvät seurassasi. Ystävillesi olet erityisen rakas juuri omana itsenäsi. Tämä todistaa että olet parhaimmillasi juuri sellaisena kuin olet! Älä siis näyttele, huolehdi vain että olet virittäytynyt hyväntuulisuuteen ja muistat haastattelussa hyvät käytöstavat. Olisihan se työnantajalle epäreilua, jos haastattelutilanteessa piiloutuisit jonkun roolin taakse, mutta saatuasi työpaikan käyttäytyisitkin aivan eri tavalla.

Jos sinun on vaikea hahmottaa omia hyviä puoliasi itse, voit kysyä ystäviltäsi, mitä ominaisuuksia hän sinussa arvostaa ja miten hän sinua kuvailisi. Kun tiedostat omat vahvuutesi, sinun on helpompi olla aito oma itsesi haastattelussa.

 

Vahvista esiintymistaitojasi ilmaisen verkkokurssin avulla!

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com