Kesätyöntekijä, näin suojaudut auringolta!

Laura Kesätyönhaku, Työnhaku, Yleinen

Ihosyövistä 95 prosenttia olisi vältettävissä fiksulla aurinkokäyttäytymisellä. Tästä huolimatta lämpiminä kesätyöpäivinä rusketuksen hankkiminen saattaa kiinnostaa auringolta suojautumista enemmän. Käytännössä kuitenkin ruskettuminen on ihon suojamekanismi, jonka tarkoituksena on suojata ihon syvempiä kerroksia aurinkoa vastaan. Rusketus ei myöskään estä ihoa palamiselta, vaan vastaa korkeintaan suojakerrointa 4.

UV-altistus, etenkin auringossa palaminen sekä suuret kerta-annokset UV-säteilyä lisäävät melanooman ja muiden ihosyöpien riskiä. Erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa saatu UV-säteily on syöpäriskin kannalta avainasemassa. Syöpäjärjestöt korostaa, että työnantajien on tärkeää varmistaa ulkona työskentelevien kesätyöntekijöidensä asianmukainen aurinkosuojautuminen. Auringonvalon UV-säteilyltä on syytä suojautua suojaavalla vaatetuksella tai käyttämällä työnantajan antamia työvaatteita ja jos mahdollista hakeutumalla varjoon.

Tarkoituksenmukainen työ- ja suojavaatetus

  • Suojaudu väljillä vaatteilla, joissa ilma kiertää.
  • Suosi pitkähihaista ja pitkälahkeista asua.
  • Käytä lierihattua, sillä se suojaa myös korvat ja niskan.
  • Suojaa silmät aurinkolaseilla.
  • Levitä paljaalle iholle aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30.
  • Lisää aurinkovoidetta useampia kertoja päivässä mm. hikoilun jälkeen.
  • Juo tarpeeksi nestettä päivän aikana.
  • Pidä tauot varjossa.

Auringon UV-säteily on Suomessa voimakkaimmillaan keskikesällä klo 11–15. Auringon UV-säteily ylittää suojautumisrajan eli UV-indeksin 3 toukokuusta elokuuhun. Tyypillisesti keskikesällä Etelä-Suomessa UV-indeksi on kirkkaana päivänä keskipäivällä noin 6. Päivittäinen suojautumisaika vaihtelee: toukokuun alussa ja elokuun lopussa UV-indeksi 3 ylittyy 1-2 tunnin aikana, keskikesällä jopa 7 tunnin ajan.

Katso Syöpäjärjestöjen YouTube-video Täällä auringon alla.
Tutustu myös Nauti auringosta turvallisesti –esitteeseen.

Lisätiedot ja materiaalitilaukset: Projektikoordinaattori Lotta Laine (lotta.laine@cancer.fi) tai 050 564 3480