opiskelija

Opiskelija, näin löydät työharjoittelupaikan

Laura Nuori työnhakija, Työharjoittelu, Työnhaku

Jos olet opiskelija, työharjoittelu on yleensä ensimmäinen askel kohti varsinaista työuraasi ja loistava tilaisuus näyttää mitä osaat. Työharjoittelusta kannattaa ottaa kaikki irti, sillä parhaassa tapauksessa harjoittelu voi muuttua vakituiseksi työpaikaksi. Harjoittelun aikana sinulla on mahdollisuus kasvattaa verkostojasi, oppia tärkeitä työelämätaitoja, soveltaa koulussa opittuja asioita ja hankkia työkokemusta.

Monet yritykset palkkaavat mielellään työharjoittelijoita. Harjoittelupaikkoja voi löytää esimerkiksi omien verkostojen, internetin työnhakupalveluiden, sosiaalisen median, koulun intran ja rekrytointimessujen kautta.

Päätä mille alalle haluat

Ota ensimmäinen askel kohti työharjoittelua päättämällä, mille alalle haluat lähteä ja minkälaista työtä haluat tehdä. Työharjoittelu suoritetaan yleensä opiskelujen loppuvaiheessa, joten sitä ennen sinulle on toivottavasti selventynyt, minkälaista työtä haluat valmistumisesi jälkeen tehdä. Vaikka työharjoittelu ei kuuluisikaan osaksi opintojasi, kannattaa silti hakea harjoittelupaikkaa vaikka kesäksi, kun sinun ei tarvitse istua luennoilla.

Minkälaista työtä on tarjolla opiskelijoille

Monessa oppilaitoksessa voi opiskella monia eri aloja ja eri aloilla on erilaiset uranäkymät. Esimerkiksi ravintola-ala on poikkeuksellinen siinä mielessä, että alalla on tarjolla todella paljon työpaikkoja ja monissa yrityksissä on haku päällä ympäri vuoden. Alalle haetaan myös esimiehiä.

Erityisesti IT-alalle taas haetaan työharjoittelijoita, joita mentoroidaan ja ohjataan harjoittelun ajan ja rekrytoidaan myöhemmin vakituisiksi työntekijöiksi.

Työharjoittelu sisältää yleensä vain avustavia tehtäviä, mutta sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon harjoittelujaksosta hyödyt. Ole aktiivinen ja ota vastaan myös haastavia työtehtäviä. Työharjoittelun aikana sinun on tarkoitus oppia mahdollisimman paljon ja voit aina kysyä apua ja vinkkejä yrityksen muilta työntekijöiltä ja esimieheltäsi.

Hyödynnä verkostojasi

Kun tiedät, minkälaisen työn haluat, kannattaa suunnata katse omiin verkostoihin. Omista kontakteista voi löytyä yhteyshenkilö sellaiseen yritykseen, johon sinä voisit sopia työntekijäksi. Sinun kontaktisi voi parhaassa tapauksessa suositella sinua työnantajalle. Verkostojen kautta voit löytää myös mielenkiintoisia yrityksiä ja harjoittelupaikkoja, joihin ei ole avointa hakua. Hyödynnä verkostojasi ja sinulla on heti etulyöntiasema muihin hakijoihin.

Osallistu rekrytointitapahtumiin

Perinteinen työnhakuprosessi sisältää hyvin vähän kontaktia työnantajan ja työnhakijan välillä. Usein vasta työhaastattelussa työnhakija pääsee tapaamaan työnantajan ja mahdollisesti muita yrityksen edustajia. Tästä syystä suosittelemme rekrytointimessuja jokaiselle työnhakijalle ja erityisesti opiskelijoille.

Jotta messuista olisi jotain hyötyä, kannattaa niihin valmistautua hyvin. Pelkällä kiertelyllä voi kokemus messuista jäädä laihaksi. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kampuksilla järjestetyissä Duuniin.net-messuilla monet opiskelijat olivat sitä mieltä, että on erittäin hyvä asia, että työnantajat tulevat kertomaan uramahdollisuuksista ja avoimista työpaikoista kouluihin. Rekrytointitapahtuma voi olla hyödyllinen, vaikka ei juuri sillä hetkellä etsisikään työpaikkaa. Messuilla voit ottaa selvää, minkälaisia töitä on tarjolla ja minkälaisia yrityksiä omalla alalla toimii.

Vieraile yrityksissä

Messujen lisäksi monissa kouluissa käy yritysten edustajia luennoilla ja opiskelijat pääsevät myös vierailemaan yrityksissä. Yritysvierailuilla pääset tutustumaan yrityksen toimintatapoihin ja kulttuuriin. Yritysvierailuja järjestetään erityisesti niihin paikkoihin, jotka haluavat palkata myös opiskelijoita. Kannattaa siis ottaa selvää yrityksestä ennen vierailua, sillä ken tietää, vierailulla saamasi kontakti voikin johtaa työharjoittelupaikkaan.

Tutustu koulusi sivuihin

Yritykset ottavat yhteyttä kouluihin, kun he etsivät tietyn alan opiskelijaa työharjoitteluun tai vakituiseen työpaikkaan. Tästä syystä koulun omat sivut ja perinteinen ilmoitustaulu ovat erittäin hyviä kanavia avoimien työpaikkojen löytämiseen.

Lähde: Duunitori.fi

Katso työnantajat, jotka tarjoavat harjoittelupaikkoja täältä.