alaikäinen_sarjakuva

Työssäoppimispaikka löytyy kyselemällä

Laura Nuori työnhakija, Työharjoittelu, Työnhaku

Ammattikouluopiskelijoilla koulun suorittamiseen kuuluu lähes aina työssäoppimisjakso. Jos oppilaitos ei tarjoa tai määrää sitä, työssäoppimispaikka etsitään itse.

Työssäoppimispaikkaa tai mitä tahansa muuta ensimmäistä työpaikkaa kannattaa käydä kysymässä yrityksestä paikan päältä. Kohtelias esittäytyminen ja työmahdollisuuksien kysely jättää sinut jo mieleen, vaikka työpaikkaa ei siltä seisomalta löytyisikään.

Tyypillinen virhe, johon työhönottajat usein törmäävät, on työharjoittelupaikkojen hakijoiden työnhakutapa. Yritykseen tulee kahden tai kolmen nuoren miehen joukkue kyselemään töitä. Vaikka työhönottaja olisi kuinka kohtelias, tällaista joukkoa ei voi käsitellä työnhaun kannalta myönteisesti. Usein kaksikko tai kolmikko antaa myös kuvan siitä, että hakijat eivät tule työssä toimeen ilman tukijoukkojaan.

Työssäoppimispaikan hakeminen yksin antaa sinusta paljon kypsemmän ja itsenäisemmän kuvan. Jos kyseiset työpaikan hakijat olisivat tulleet yksi kerrallaan, vastaanotto olisi todennäköisesti ollut myönteinen, ja kunkin kanssa olisi keskusteltu hetki ja pyydetty täyttämään hakulomake. Jos keskustelu olisi vielä sujunut myönteisesti ja luontevasti, hakijan jalka olisi jo tukevasti oven välissä.

Ensimmäinen työssäoppimispaikka

Kun haet ensimmäistä työssäoppimispaikkaasi, pidä mielessäsi nämä neuvot:

  • Käy työnhakuprosessisi yksin läpi. Voit kysyä neuvoa muilta, mutta työpaikan haku on sinun vastuullasi.
  • Jos heti ei tärppää, älä luovuta muutaman yrityksen jälkeen, vaan jatka sinnikkäästi etsimistä.
  • Vieraile etenkin pienissä yrityksissä, niissä tarvitaan usein lisäkäsiä.
  • Hymy ja katsekontakti viestivät hyvästä asenteesta.
  • Jos et käy henkilökohtaisesti kysymässä työpaikkaa, voit soittaa. Soitto on parempi vaihtoehto, kuin sähköposti.

Mikäli työssaoppimispaikan hakeminen jännittää kovasti, voit kasvattaa rohkeutta etenemällä helpommasta vaihtoehdosta vaikeampaan. Voit esimerkiksi aloittaa lähettämällä yrityksille sähköpostia. Kun saat näistä kerättyä itsellesi itsevarmuutta ja rohkeutta, voit kokeilla seuraavan kerran soittaa suoraan yritykseen. Kun sekin onnistuu jo hyvin, voit rohkaistua marssimaan yritykseen paikan päälle. Mitä suoremman kontaktin otat yritykseen, sen paremmiksi mahdollisuutesi muuttuvat.

Käy tutustumassa myös muihin keinoihin löytää työharjoittelupaikka!