kehonkieli

6 vinkkiä: Ota haltuun kehonkieli työhaastattelussa

Laura Työhaastattelu, Työnhaku

Kehonkielesi määrittää suuren osan siitä, millaisen viestin annat itsestäsi. Eleet, pukeutuminen ja muut ulkoiset seikat ovat usein puhetta tehokkaampia viestintäkeinoja, mutta myös huomattavasti vaikeammin hallittavissa. Näillä vinkeillä onnistut hallitsemaan kehonkieltäsi työhaastattelussa.

1. Älä tuijota äläkä välttele katsekontaktia

Pöytään tuijottelu ja katsekontaktin välttäminen viestii helposti kiinnostuksen puutteesta tai matalasta itsetunnosta. Tuijotus ja liiallinen katsekontaktin hakeminen taas voi tuntua uhkaavalta tai jopa pelottavalta. Pyri siis työhaastattelussa olemaan rennosti ja katsoa haastattelijaa silmiin, jos se tuntuu sopivalta. Väkisin haettu katsekontakti ei tunnu vastapuolestakaan luonnolliselta.

2. Kättele normaalisti

Haastattelutilanne alkaa usein kädenpuristuksella ja kättelytyylisi antaa sinusta aina jonkinlaisen ensivaikutelman. Löysä kädenpuristus kertoo epävarmuudesta, kun taas liian napakka tervehdys voi antaa sinusta ylimielisen kuvan. Vaikka se hassulta kuulostaakin, kättelyä kannattaa harjoitella tuttujen kanssa etukäteen. Näin löydät kultaisen keskitien.

3. Vältä häsläämistä

Työhaastattelu on valtaosalle stressaava kokemus. Stressiä lievittääkseen ihminen usein liikkuu. Työhaastattelutilanteesta ei voi karata lenkille, joten liike lähtee kehon osista. Saatat hermostuneena huomaamattasi naputella jalallasi lattiaa, hypistellä hiuksiasi tai napsutella kynää. Haastateltava kyllä tietää, että tilanne on työnhakijalle tiukka paikka, mutta hermostunut liikehdintä voi koitua kohtaloksesi. On esimerkiksi ihan suotavaa elehtiä käsillä samalla kun kerrot vaikka saavutuksistasi, mutta pyri pitämään liike hillittynä. Muista, että haluat antaa itsestäsi pirteän mutta asiallisen kuvan. Haastattelutilanteen harjoittelu peilin tai kameran edessä voi olla avuksi kehosi hallinnassa.

4. Vältä pönöttämistä

Kehonkielen toinen ääripää on ilmeetön pönöttäminen. Saatat jännittää koko kehoasi tai sitten kasvosi ovat täysin ilmeettömät läpi haastattelun. Tunteiden näyttäminen kasvoilla ja rentous kehossa ovat hyvä juttu. Tätäkin voit harjoitella etukäteen.

5. Hymyile

Haastattelu saattaa jännittää vaikka kuinka, mutta pyri kuitenkin näyttämään iloiselta haastattelun ajan. Väkinäinen hymy läpi haastattelun ei anna sinusta positiivista kuvaa, vaan anna hymyn tulla luonnostaan. Muista, että voit hymyillä myös silmilläsi.

6. Älä pidä käsiä puuskassa

Asentosi antaa sinusta väkisinkin jonkun kuvan, vaikka se ei olisikaan tahallinen. Jos pidät käsiäsi puuskassa, se viestii yleensä siitä, että et ole vastaanottavainen tai yhteistyöhaluinen. Pyri siis pitämään asentosi avoimena. Monille on luontevaa istua jalat ristissä, mutta sekin saattaa antaa sinusta sulkeutuneen kuvan, joten mieti käsien lisäksi myös jalkojasi.

 

Lähde: Edward Kiledjianin blogikirjoitus LinkedIn:ssä (englanniksi).