cvhaastis

CV ja vaikeat kysymykset – miten valmentautua vastaamaan?

Laura CV, Työhaastattelu, Työnhaku

Onko sinulle tullut työhaastattelussa tilannetta, jossa et tiedä mitä sanoisit? Yleensä hyvin luotu CV antaa hyvät eväät haastatteluun, mutta kaikkea CV:hen ei kannata änkeä. Outplacement-konsulttina työskennellyt Hannu Solanne kertoo, miten työhaastattelussa välttyy vaikeilta tilanteilta.

”Rekrytoijana näen joka päivä tapauksia, joissa mitä yksinkertaisimmalta kuulostavat CV:n taustoihin liittyvät kysymykset saavat hakijan aivan lukkoon. Järkevää on ennen haastattelua käydä oma CV ja hakemus läpi kriittisin silmin, ja miettiä, mitä kysymyksiä niistä voisi kummuta”, Solanne vinkkaa.

Aukot CV:n aikajatkumossa

Monen CV sisältää jaksoja, joilta ei ole työkokemusta. Työelämän aukkoja voi paikata jo etukäteen, esimerkiksi merkkaamalla lapsen kanssa kotona vietetyn ajan CV:hen, mutta työttömyysjaksoja ansioluetteloon ei tyypillisesti merkitä. Työttömyysjaksot aiheuttavatkin usein epämiellyttävän kysymyksen haastattelussa.

Totuus on aina hyvä lähtökohta. Jos esimerkiksi huomasit, että aiempi ala ei ollut sinua varten, ja entinen työsi ei tuntunut sopivalta, voit sanoa sen haastattelussa. Toisaalta ”lopetin työni, koska se oli ankeaa ja nyt tarvitsen rahaa” -lausunto ei anna sinusta kovin hyvää kuvaa.

Muusta syystä kuin itsestä johtuva työttömyys on huomattavasti helpompi selittää – älä kuitenkaan tee itsestäsi marttyyria, vaikka sellainen olisitkin. Jos työttömyysjaksolla olet tehnyt vapaaehtoistyötä tai opiskellut, muista korostaa niitä. Osoitat siten, että olet ollut aktiivinen, vaikket olekaan ollut töissä.

Työsuhteen päättymisen syy

Työpaikan vaihtamisen syytä kysytään lähes aina. Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin jopa kymmenen vuoden takaisista työsuhteista. Jos olet itse irtisanoutunut, anna rekrytoijalle perusteltu selitys irtisanoutumiseen. Esimerkkinä kiinnostus muunlaisiin tehtäviin tai parempi palkka. Jos sinut on irtisanottu, kerro asia rehellisesti haastattelussa. On hyvä kertoa myös oma näkemyksesi irtisanomisen syystä.

Epälooginen urakehitys

Jonkun CV voi näyttää rekrytoijan mielestä epäloogiselta. Alalta toiselle pomppiminen tai esimiestehtävistä duunaritasolle siirtyminen aiheuttaa usein kysymyksiä.

Joskus paperilla helpolta vaikuttava työ saattaa sisältää sellaisia osa-alueita, joita ylemmän tason työpaikoissa ei ole tarjolla. Käytännön kokemus hommasta kun hommasta opettaa usein paremmin kuin yksikään kirja. Jos siis olet halunnut nähdä alaasi kaikilta kanteilta, on se hyvä selitys epäloogisuuteen urakehityksessä.

Alalta toiselle siirtymisen voi aina selittää elämänkokemuksen karttumisella. Ala, jonka nuorena valitsee ei välttämättä ole se oikea enää kolmekymppisenä. Kaiken alle kolmikymppisenä tehdyn työkokemuksen voi kuitata oman alan hakemisella.

Henkilökohtaiset kysymykset

Vaikka laissa sanotaankin, että hakijoita ei saisi asettaa arvojärjestykseen esimerkiksi sukupuolen takia, näin kuitenkin tosielämässä valitettavan usein käy. Jos olet vastavalmistunut nainen ja naimisissa, eikä sinulla ole vielä lapsia, olet monen rekrytoijan mielestä kävelevä aikapommi. Tällaisessa tilanteessa voit omantunnon mukaan vastata joko rehellisesti tai asiaa kaunistellen. Yleensä kannattaa mainita mahdollisista lapsenhankintasuunnitelmista, mutta pehmentää asiaa toteamalla, että haluat ensin kehittyä urallasi.

Muista, että vaikka henkilökohtaiset kysymykset ovatkin laittomia ja epäasiallisia, tulee sinun vastata niihin asiallisesti. Kärkevä vastaus, tyyliin ”tämä nyt ei liity mitenkään työn suorittamiseen”, on toki oikeutettu, mutta se kannattaa silti jättää sanomatta. Jos rekrytoija on epäpätevä, ei sinun tarvitse laskeutua hänen tasolleen!