CV malli yli 50-vuotiaalle

Rekrytointi.com CV:n laadinta, Työnhaku

Kun lähtee hakemaan yli 50-vuotiaana töitä, edellisestä hakukerrasta saattaa olla kulunut jo tovi. Onkin tärkeää päivittää CV ajankohtaiseksi ja edustavaksi. Nappaa tästä nykyaikainen ja toimiva CV mallipohja!

Maailma on käsittämättömän täynnä heikkotasoisia ansioluetteloita ja huonoja ohjeita niiden tekemiseen. Kun paneudut ansioluettelosi laadintaan perusteellisesti, pääset pidemmälle kuin ne, jotka tekevät ansioluettelonsa juuri mitään miettimättä.

Tärkeintä on tuoda ansioluettelossa selkeästi esille osaamisesi ja suurimmat saavutuksesi. Mieti, millaiseen yritykseen olet hakemassa ja kuka sinut palkkaa. Vältä epäolennaisten asioiden kertomista. Esimerkiksi harrastuksista kannattaa mainita, mutta ei laverrella turhan montaa riviä. Laita aina viimeisin työpaikkasi ensimmäiseksi. Muista tarkistaa, ettei ansioluetteloon jää kirjoitusvirheitä!

Alla on kaksi CV mallipohjaa yli 50-vuotiaan työnhakijan ansioluettelosta. Ensimmäinen tuskin toimii, mutta toinen on päivitetty selkeäksi ja tehokkaaksi.

Ensimmäinen on tyypillinen vanhanmallinen CV.

_________________________________________________________________________________

Ansioluettelo

YHTEYSTIEDOT:

Nimi: Kalevi Nieminen
Osoite: Kotikuja 13 C 21
01500 Vantaa
Puhelin: työhön (09)45645678
kotiin (09)8787878
GSM 050-45678910

HENKILÖTIEDOT:

Synt. 30.7.1962 Haminassa
Perhe: vaimo ja kaksi tytärtä, 22 v. ja 20 v.
Koulutus: Ylioppilas 1981 Kouvolan lukio
Yo-merkonomi 1984, Helsingin kauppaoppilaitos
Erilaisia myynti- ja mainosalan kursseja
Sotilasarvo: Vänrikki 1985
Ajokortti: AB, vuodesta 1980
Harrastukset: Kuvataiteet, valokuvaus, matkailu, vanhat ajoneuvot, ruoanlaitto, pienoismallit ja sarjakuvat.

TYÖKOKEMUS:

VALIO 1.6.1085-15.4.1986
– kustannuslaskenta- ja kirjanpitotehtäviä jäätelötehtaalla

OY BERNER AB 1.5.1986-31.12.1990
– mainospäällikön apulaisena osallistuin kaikkien mainostehtävien hoitamiseen: ilmoitusten laadinta, esitteiden tekeminen, näyttelyjärjestelyt, näyteikkunasomistukset, asiakasrekisterit ja mainoskirjeiden laadinta.

HOOVER OY 1.1.1991-20.9.1998
– mainospäällikön apulainen 1981-64 ja mainospäällikkö 1985-1988. Vastasin kaikista yhtiön mainostoimenpiteistä. Osallistuin myös yrityksen kuusi viikkoa kestävään myyntimieskurssiin.

LINTAS 21.9.1998-31.1.2002
– Yhteys-/projektipäällikkö. Ilmoitus- ja esitetekstien suunnittelua. Asiakasyhteyksien hoito, asiakkaina mm. Finlux, Finnmatkat, Instrumentarium, Metos, Fiat ja Helios.

SEK&GREY 1.2.2002-
– Yhteyspäällikkö. Asiakkaiden mainontaa suunnittelevan tiimin jäsenenä yhteyspäällikkö vastaa kampanjoiden toteuttamisesta, aikatauluista, budjettiseurannasta, tutkimuksista ja jälkitoiminnoista. Asiakkaitani ovat olleet mm. Neste, Finnair, VV-Auto Group, Berner, Instrumentarium, ABB ja Helo-tehtaat. Olen ollut mukana lanseeraamassa mm. Finnairin USA:n reittejä, Futura-bensiini-, Seat-henkilöautoja ja Helo-Design-kiukaita.

_________________________________________________________________________________

Kommentteja ansioluetteloon

Edellä oleva CV on pääosin todellisuuspohjainen: ainoastaan nimet ja viittaukset yrityksiin on muutettu. Olennaista on se, että mainosalan ammattilaisenkin on usein ylivoimaisen vaikeaa tehdä itsestään hyvä ansioluettelo.

Oheinen CV on ensisilmäyksellä sinänsä asiallisen oloinen ja hyvä. Todellisuudessa se sisältää useita virheitä, joiden vuoksi tämän CV:n lähettäjä tuskin saa yhtäkään työtarjousta tai haastattelukutsua.

1. Hakija ei ole miettinyt, kuka hänet palkkaa. Todennäköisesti hänet ottaa töihin noin 30-vuotias mainostoimistopäällikkö, jonka elämänarvot poikkeavat rajusti hänen omistaan.

2. CV:ssä on ensimmäisellä rivillä ikä. Rekrytoija ehkä muistaa isän tarinan, että samana vuonna hankittiin mustavalkotelevisio, josta seurattiin Zakopanen talvikisoja. Eiköhän siirretä mappi Ö:hön?

3. Seuraavaksi esitellään perhe. Auttaako Kalevin työnhakua se, että työnantaja saa toisena asiana tietää hänestä ja perheestään.

4. Ollaan uudella vuosituhannella. Hakijan teoreettiset opinnot ovat 80-luvun alkupuolelta.

5. Vanhin työpaikka on ensimmäisenä. Kärsivällinenkin työnantaja lopettaa lukemisen viimeistään huomatessaan, että yritykseen on pyrkimässä töihin joku kirjanpitäjä.

6. Stressaantuneen työnhakijan tyypillinen virhe on jättää ansioluettelon korjausluku tekemättä. Hänen ansioluetteloonsa jää esimerkiksi virheitä, joiden mukaan ensimmäinen työsuhde alkoi vuonna 1085. CV:ssä on myös kirjoitusvirheitä ja huolimattomuutta esim. numeroilmausten asettelussa.

Jos ansioluetteloa lukee rivien välistä, siinä on muutamia arvokkaita asioita, jotka kannattaa kertoa selvästi omaa CV:tä muotoillessa. Hakija on ollut Bernerillä mainospäällikkönä ja hoitanut mainostoimistossa Bernerin mainontaa. Ilman sen suurempaa mainostamistakin tämä kertoo, että on kysymys hyvästä ammattilaisesta. Viimeisimpään työpaikkaan hakija on saanut aiemman työnantajansa, miljardiyritys Bernerin, asiakkaakseen. Tämäkin käy referenssistä ilman sen kummempaa myyntipuhetta.

Nuori voi oppia tästä esimerkiksi sen, että kaksi samaa peräkkäistä kesätyöpaikkaa pitää ehdottomasti mainita omassa CV:ssä. Näin kannattaa menetellä erityisesti silloin, kun äiti tai isä ei ole samassa työpaikassa työssä. Sehän kertoo lukijalle heti, että on kysymys fiksusta nuoresta. Hän teki hyvää työtä ensimmäisenä kesänään, ja hänet haluttiin palkata seuraavana uudestaan.

Yllä olevan CV:n arvioinnin tarkoituksena on auttaa karsimaan virheitä, joihin syyllistytään ällistyttävän usein ansioluetteloa laadittaessa.

Seuraavassa on oheisesta ansioluettelosta tehty parempi CV mallipohja, joka voi johtaa haastattelukutsuun. Sen jälkeen paikanhaun eteneminen riippuu ihan puhtaasti ihmissuhdetaidoista.
_________________________________________________________________________________

Ansioluettelo

KONTAKTITIEDOT:

Nimi: Kalevi Nieminen
Osoite: Kotikuja 13 C 21
01500 VANTAA
Puhelin: 050 4567 8910

TYÖKOKEMUS:

Nykyinen työpaikkani on SEK&GREY.

Olen ollut viime vuodet yhteyspäällikkönä. Olen toiminut asiakkaiden mainontaa suunnittelevien tiimien jäsenenä ja vastannut kampanjoiden toteuttamisesta, aikatauluista, budjettiseurannasta, tutkimuksista ja jälkitoiminnoista. Asiakkaitani ovat olleet mm. Neste (Futura-bensiinin lanseeraukset), Finnair (Aasian reittien lanseeraukset ja yleinen markkinointi), VV-Auto Group (Seat-autojen lanseerauskampanjat ja käytettyjen autojen kattomainonta), Berner, Instrumentarium, ABB ja Helo-tehtaat (Helo -Design-kiukaiden vientikampanjat).

Lähes poikkeuksetta nämä kampanjat ovat toteutuneet siten, että asiakkaan asettamat myynti- ja tuottotavoitteet ovat ylittyneet ja markkinointikustannukset pysyneet budjetoidulla tasolla.

ENNEN NYKYISTÄ TYÖPAIKKAANI OLEN TOIMINUT SEURAAVISSA TYÖPAIKOISSA:

LINTAS OY:ssä Toimin yhteys- ja projektipäällikkönä. Työnäni oli ilmoitus- ja esiteaineistojen suunnittelu ja asiakasyhteyksien hoitaminen. Asiakkainani olivat mm. Finlux, Finnmatkat, Instrumentarium, Metos, Fiat ja Helios.

HOOVER OY:ssä toimin mainospäällikön apulaisena ja mainospäällikkönä ja vastasin yhtiön kaikista mainostoimenpiteistä. Osallistuin myös yhtiön erinomaisen kovatasoiseen myyntimieskoulutukseen (kesto 6 viikkoa).

OY BERNER AB:lla osallistuin mainospäällikön apulaisena kaikkien mainostehtävien hoitamiseen: ilmoitusten laadintaan, esitteiden tekemiseen, näyttelyjärjestelyihin, näyteikkunasomistuksiin sekä asiakasrekisterien ja mainoskirjeiden laadintaan.

HENKILÖTIEDOT:

– Koulutukseltani olen ylioppilasmerkonomi. Sotilasarvoltani olen vänrikki, ja minulla on AB-ajokortti.
– Harrastan kuvataiteita, matkailua, vanhoja ajoneuvoja sekä ruuanlaittoa.

_________________________________________________________________________________

Kun paneudut ansioluettelosi laadintaan perusteellisesti, pääset pidemmälle. Onnea työnhakuun!

Käy seuraavaksi lukemassa viisi vinkkiä täydellisen työhakemuksen ja CV:n laadintaan!

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com