hyvä osaajaprofiili

Miten tehdä hyvä Osaajaprofiili? Parhaat vinkit, miten erotut työnhakijana joukosta

Sanni Oja Osaajaprofiili, Työnhaku

Hyvä Osaajaprofiili auttaa sinua menestymään työnhaussa ja kiinnittää työnantajien huomion. Mitä kattavammin olet kuvaillut osaamistasi profiiliin, sitä paremmin erotut joukosta.

Osaajaprofiili luodaan Laura Osaajapankkiin, jota työnantajat käyttävät uusien työntekijöiden etsimiseen. Se on tällä hetkellä Suomen nopeimmin kasvava osaajapankkipalvelu ja saavuttanut suuren suosion niin työnhakijoiden kuin työnantajienkin keskuudessa monipuolisten, työnhakua helpottavien ominaisuuksiensa takia. Seuraavaksi jaamme sinulle hyödyllisiä vinkkejä, jotka parantavat Osaajaprofiilisi löydettävyyttä merkittävästi.

Miksi työnhakijan kannattaa luoda Osaajaprofiili?

Työnhakijalle Osaajaprofiilin luomisesta on useita hyötyjä. Voit parantaa työllistymismahdollisuuksiasi, kun profiilisi on niiden työnantajien löydettävissä, jotka etsivät aktiivisesti uusia osaajia avoimiin työtehtäviin. Sen pystyy luomaan nopeastikin – noin vartissa. Voit täyttää siihen tietosi suomeksi ja englanniksi. Voit siis luoda profiilin itsellesi myös molemmilla kieliversioilla. Kun profiilistasi on molemmat versiot, olet löydettävissä kielestä riippumatta ja voit hyödyntää profiiliasi monipuolisemmin – vaadittiinpa sitten suomen- tai englanninkielinen hakemus.

Hae helposti

Osaajaprofiilin avulla saat käyttöösi työnhakua helpottavia ominaisuuksia. Voit käyttää Osaajaprofiiliasi työhakemuksen pohjana eli kopioida profiilista tietosi suoraan työhakemuspohjaan. Säästät näin aikaa (ja hermoja), kun samoja tietoja ei tarvitse täyttää aina uudelleen eri työnantajien lomakepohjille. Laura.fi:ssä avoimien työpaikkojen yhteyteen on lisätty Hae helposti -merkki, jonka avulla voit tunnistaa ne työpaikat, joihin voit hakea Osaajaprofiilin avulla.

Osaajaprofiilissa hyödynnetään tekoälyavusteista ratkaisua, joka osaa suositella sinulle sopivia työpaikkoja Osaajaprofiilisi perusteella. Käytännössä teköäly mätsää osaajia ja työpaikkoja toisilleen – kätevää vai mitä! Mitä täsmällisemmin olet kuvaillut osaamistasi, sitä soveltuvampia työpaikkasuosituksia saat suoraan sähköpostiisi.

Seuraavaksi kerromme sinulle tarkemmin, mitä tietoja Osaajaprofiiliin kannattaa lisätä ja miten voit kuvailla osaamistasi entistäkin paremmin.

Millainen on hyvä Osaajaprofiili työnantajan näkökulmasta?

Hyvä Osaajaprofiili kertoo työnantajalle, miten olet kasvanut urallasi ja mitä osaamista haluat lähteä kehittämään. Rekrytoija ei näe heti kaikkia tietojasi, vaan halutessaan avaa profiilin kokonaan. Ensimmäisessä vaiheessa rekrytoija näkee sinusta seuraavat tiedot:

  • Asuinpaikkakunnan ja postinumeron
  • Profiilisi viimeisimmän päivitysajankohdan
  • Kuvauksen itsestäsi ja osaamisestasi
  • Tehtävänimikkeet ja työsuhteen keston
  • Koulutustiedot
  • Paikkakunnan, josta etsit töitä
  • Alat, joista sinulla löytyy osaamista ja minkä tyyppisistä tehtävistä olet kiinnostunut
  • Kielitaidon

Rekrytoija ei siis pääse näkemään heti yhteystietojasi, aiempia työnantajiasi ja työtehtäviäsi tai liitetiedostoja. Myös nimesi ja ikäsi jäävät piilotetuiksi, jotta osaaminen saa tärkeimmän roolin profiilissa.

Tästä syystä erittäin olennaiseen asemaan jää kohta, johon voit kuvailla lyhyesti itseäsi ja osaamistasi. Siihen tulisi kiteyttää mahdollisimman tarkasti, millaista työkokemusta olet kerryttänyt ja mistä tehtävistä, millaista työtä haluaisit tehdä tulevaisuudessa sekä mitä annettavaa sinulla olisi mahdollisesti uudelle työnantajalle. Jos esimerkiksi haluat työllistyä myöhemmin tehtäviin, joista sinulta ei välttämättä löydy vielä työkokemusta, tämä paikka on tilaisuutesi kertoa se. Korosta silloin motivaatiota ja potentiaaliasi!

Hyvä osaajaprofiili kuvaus

Täytä tämä kohta huolellisesti. Rekrytoijan tehdessä vapaasanahakuja osaajaprofiileista, tietoja etsimään myös tästä kentästä ja sen huolellinen täyttäminen edistää profiilisi osumista hakutuloksiin.

Haastatellessamme useita Laura Osaajapankkia käyttäviä työnantajia, he kertoivat tietojen puuttumisen olevan pahin turn off rekrytoijalle. Jos työhistoria ja koulutustiedot puuttuvat eikä osaamista ole kuvailtu profiiliin muutenkaan, jää profiili helposti työnantajalla avaamatta. Näe siis hieman vaivaa ja täytä Osaajaprofiili mahdollisimman huolellisesti alusta loppuun asti. Näin saat profiilistasi parhaimman hyödyn ja erotut eduksesi.

Hyvä Osaajaprofiili sisältää avainsanoja osaamisestasi

Nykypäivänä työnantajat käyttävät usein rekrytointiprosessia helpottavia palveluita, kuten rekrytointijärjestelmiä sekä etsivät työnhakijoita erilaisista CV- ja osaajapankeista.

Näissä palveluissa rekrytoijien on mahdollista hakea ja jaotella osaajia eri kriteerien avulla. Ne voivat liittyä esimerkiksi hakijan työkokemukseen, koulutustaustaan tai tiettyyn osaamisalueeseen. Hakuominaisuudet auttavat rekrytoijia käsittelemään hakemuksia ja hakijoiden tietoja helpommin, varsinkin silloin kun hakemuksia on saapunut paljon.

Laura Osaajapankissa rekrytoijien tekemät haut ulottuvat koko profiilisi sisältöön – myös liitetiedostoihin. Tämän takia omaa osaamista, kokemusta tai sitä, millaisesta työstä olet kiinnostunut tulevaisuudessa, kannattaa kuvailla mahdollisimman laajasti ja kattavasti.

Osaamisen kuvailuun kannattaa miettiä erilaisia avainsanoja ja oman alan termejä, joilla voisit kuvitella rekrytoijan etsivän kaltaistasi osaajaa. Huolehdi siis, että osaajaprofiilistasi löytyy niitä avainsanoja, joilla haluat profiilisi erottuvan ja nousevan paremmin esiin työnantajien hakutuloksissa.

Otetaanpa esimerkki. Tittelisi edellisessä työssäsi on ollut tekninen myyjä, mutta nimike ei kuitenkaan itsessään kerro kovin paljoa työnkuvastasi tai osaamisestasi. Silloin kannattaa kuvailla lisätermein myös erityisosaamistasi: Löytyykö sinulla kokemusta tukkumyynnistä, LVI-tuotteista tai IT-ohjelmistoista? Sisälsikö työsi tarjousten tekoa, projektien vetämistä, asiakaspalvelua vai kenties jotain muuta? Käytitkö päivittäin tiettyjä työkaluja ja ohjelmistoja, joista voisi olla hyötyä myös seuraavassa työssäsi?

Huolehdi, että Osaajaprofiilistasi löytyy ne kaikki mahdolliset avainsanat, joiden uskot auttavan profiiliasi näkymään juuri unelmatyönantajasi hakutuloksissa.

tekninen myyjä, tietotekniikan insinööri, IT-ohjelmistot, projektijohtaminen, ratkaisumyynti, asiakkuudenhallinta, B2B-myynti, Salesforce, O365

Miksi Osaajaprofiilia kannattaa päivittää säännöllisesti?

Hyvä Osaajaprofiili on päivitetty vastaamaan sen hetkistä osaamistasi. Sitä kannattaa käydä päivittämässä tasaisin väliajoin, koska päivitetyt profiilit nousevat työnantajien hakutuloksissa ensimmäisiksi ja profiilisi on siten paremmin työnantajien löydettävissä. Jos tietosi eivät ole muuttuneet tällä välin, voit päivittää profiilin helposti vain tallentamalla sen uudelleen. Päivitetty profiili antaa myös työnantajalle kuvan, että olet aktiivinen työnhakija ja avoin uusille työmahdollisuuksille.

Halutessasi voit hallinnoida Osaajaprofiilisi näkyvyyttä työtilanteesi mukaan. Jos olet vaikka juuri työllistynyt, eikä suunnitelmissasi ole vaihtaa työnantajaa, voit laittaa profiilisi piilotetuksi poistamisen sijaan. Kun työnhaku on taas ajankohtaista, voit helposti vaihtaa profiilisi näkyväksi ja osaamisesi on jälleen työnantajien löydettävissä.

Työmarkkinoilla kannattaa kuitenkin pitää aina kaikki ovet avoinna. Koskaan ei voi tietää, jos jollain työnantajalla olisi tarjolla sittenkin vielä parempi ja sopivampi työpaikka juuri sinulle. Jos et ole vielä ehtinyt, niin nyt kipin kapin luomaan itsellesi Osaajaprofiili tai päivittämään se vastaamaan osaamistasi.

Luo Osaajaprofiili Päivitä Osaajaprofiiliasi

Kaipaatko lisää vinkkejä? Lue myös nämä: