Kuinka tunnistan omat vahvuudet töitä hakiessa?

Ramona Westersund Nuori työnhakija, Työnhaku, Työnhaku käyntiin

Sovitaan, että sinulla on 20 sekuntia aikaa nimetä kolme omaa vahvuuttasi. Aika alkaa nyt.

5..

10..

15..

No niin, oliko helppoa?

Uskallan väittää, että harvoin omat vahvuudet tulevat suusta kuin tykin syökseminä. Moni syystäkin kaipaa apua omien vahvuuksiensa tunnistamiseen. Tässä artikkelissa muutamia ajatuksia omien kykyjen tunnistamisen tärkeydestä, vaikeudesta ja toivottavasti lopulta – helppoudesta.

Vahvuudet esille!

Kun mietitään työnhakua, jo ennen kuin koko hakuprosessi on alkamassa, olisi tärkeää olla selvillä edes pinnallisella ajatuksen tasolla omista vahvuuksista. Henkilökohtaista käsitystä omista vahvuuksistaan kannattaa kuunnella tarkalla korvalla jo työpaikkailmoituksia selatessa.

Edellä mainittu pätee usein niin ensimmäistä työpaikkaansa hakevaan nuoreen, kuin myös jonkin alan rautaiseen ammattilaiseen. Nuori saattaa miettiä konkreettisemmin millaisessa, sanotaan vaikka kesätyössä, hänellä olisi annettavaa. Vanhempi konkari, jolle itse työhön liittyvät vahvuudet ovat jotakuinkin tiedossa, saattaa tarvita rohkaisevia ajatuksia omista vahvuuksistaan työnhakijana.

Itse työpaikan saantiin vaikuttavat usein molemmat asiat – tapasi hakea töitä ja ammattitaitosi.

Itsetutkiskelu on tärkeää toki läpi elämän ja uran, mutta työnhakemiseen liittyvässä siirtymäkohdassa se on usein lähes välttämätöntä. Omien vahvuuksien tiedostaminen on hyödyllistä myös itseluottamukselle ja yleisesti omalle arkiselle hyvinvoinnille.

Mistä alkuun?

Omien vahvuuksien tunnistamisen apuna voi kysyä itseltään yksinkertaisia kysymyksiä. Kannattaa miettiä, millaisista asioista olet saanut positiivista palautetta, esimerkiksi edeltävissä työpaikoissa tai harrastuksissa.

Tässä vaiheessa mieleesi saattaa nousta hieman abstrakteja käsitteitä, esimerkiksi ”ahkeruus” tai ”sitkeys”.

Tämän jälkeen kannattaa miettiä, mitkä ovat tilanteita, joista saat positiivista energiaa. Innostutko uusien kädentaitojen oppimisesta tai kun opit kertomaan monimutkaisen asian niin, että työkaverisi ymmärtävät sen saman tien?

Omia vahvuuksia tutkiessa kannattaa myös miettiä, millaiset asiat ovat sellaisia jotka opit nopeasti? Entä mikä sinua motivoi työssäsi? Millaiset asiat, jotka toisille tuottavat vaikeuksia syntyvät sinulta kädenkäänteessä?

Kun keksit käytännön hetkiä, joissa olet kokenut onnistumisen tunteita, saat helposti aluksi mieleen nousseiden abstraktien käsitteiden kylkeen konkreettisia esimerkkejä omista vahvuuksistasi.

”Omia vahvuuksia tutkiessa kannattaa myös miettiä, millaiset asiat ovat sellaisia jotka opit nopeasti? Entä mikä sinua motivoi työssäsi? Millaiset asiat, jotka toisille tuottavat vaikeuksia syntyvät sinulta kädenkäänteessä?

Miten sovellan vahvuuksiani työnhaussa?

Kun olet löytänyt avoimen työpaikan, joka voisi sopia sinulle sekä vahvuuksillesi ja aloitat työhakemuksen kirjoittamisen tai valmistaudut työhaastatteluun kannattaa muistaa, ettei omia vahvuuksia kannata lähteä luetteloimaan, vaan nimenomaan tuoda niitä esille esimerkein.

Töitä hakiessa kannattaa tutustua hyvin haettavaan paikkaan.

Vahvuudet, jotka töitä hakiessa mainitset, kannattaa valita hakemasi työpaikka silmällä pitäen. On hyvä miettiä osuvia esimerkkejä ja aasinsiltoja omiin vahvuuksiisi sen kautta, millaiset omat vahvuudet olisivat tulevassa työssäsi ja tiimissäsi olennaisia.

Vahvuuksistasi kertoessasi on ensiarvoisen tärkeää, että onnistut tuomaan niistä esiin haettavaa työpaikkaa varten räätälöityjä esimerkkejä.

”Vahvuuksistasi kertoessasi on ensiarvoisen tärkeää, että onnistut tuomaan niistä esiin haettavaa työpaikkaa varten räätälöityjä esimerkkejä.”

Älä unohda heikkouksia

Siinä missä vahvuudet kuuluvat sekä työhakemukseen ja haastatteluun – tulevat heikkoudet esille usein jälkimmäisessä.

Omien heikkouksien selvittämiseen kannattaa käyttää käänteisesti samoja metodeja, joita vahvuuksiin. Omien heikkouksien tunteminen on luonnollisesti tärkeää, mutta heikkouksiin kannattaa myös muistaa suhtautua enemmän kehityskohteina, kuin raskauttavina asioina.

Työhaastattelussa heikkouksiin törmää usein, kun rekrytoija kysyy niistä työhaastattelukysymyksenä. Tämä on monelle haastava kysymys, johon niin ikään kannattaa olla valmiiksi mietittynä vastaus.

Työhaastattelussa kannattaakin esitellä joku sellainen rehellinen heikkous, joka sinulla on, mutta mielellään sellainen, joka ei vaikuta tulevan työsi kannalta olennaiselta. Muista tässä myös jättää heikkouksien listaaminen välistä ja kertoa heikkoudestasi asiaan kuuluvan esimerkin saattelemana.

Omia heikkouksia ja vahvuuksia tutkiessa kannattaa pitää mielessä se, että asiat ovat harvoin mustavalkoisia. Heikkouksista voi löytyä vahvuuksia ja vahvuuksista heikkouksia.

Tärkeintä on että niihin tutustuu!