yrittäjä

Kun työhaastattelussa pyydetään: ”Kerro vähän itsestäsi”

Rekrytointi.com Työhaastattelu, Työnhaku

Kerropa vähän itsestäsi! Usein työhaastattelu alkaa tällä kysymyksellä. Moni pilaa jo tässä vaiheessa mahdollisuutensa työpaikkaan. Miten kysymykseen kannattaa vastata, ja miten siihen tulisi valmistautua?

Voit varautua siihen, että sinua pyydetään kertomaan itsestäsi jokaisessa työhaastattelussa, useimmiten alkuvaiheessa. Esimerkiksi eräässä haastattelussa hakija vastasi: “Oikeastaan elämäni alkoi 23-vuotiaana, kun pääsin kotoa maailmalle.”

Joskus hakijat myös kertovat lyhyesti joitakin asioita elämästään ja sen jälkeen minuuttikaupalla pohtivat sitä, minkä takia he saivat potkut viimeisestä työpaikasta.

Nämä ovat pahimpia mahdollisia vastauksia ja kertovat vain sen, ettei henkilö kuuntele haastattelijaa. Haastattelussa pärjäätkin, kun kuuntelet kysymykset tarkasti ja vastaat täsmällisesti siihen, mitä on kysytty. Ei edellä mainituilta henkilöiltä kysytty, milloin sinun elämäsi alkoi tai miten he olivat kokeneet lopputilin saamisen.

Suunnittele oma tarinasi

Valmistele kotona hyvä kahden minuutin puheenvuoro, jossa kerrot ensin lyhyesti lapsuudestasi: minkälaiset vanhemmat sinulla oli, montako lasta perheessänne oli ja miten sinun koulunkäyntisi sujui. Siirry tämän jälkeen luontevasti siihen, miten päädyit tekemiisi opiskeluvalintoihin. Samaan yhteyteen voit liittää lyhyesti kerronnan ensimmäisistä kesätyökokemuksistasi. Tämän jälkeen kerrot lyhyesti työhistoriasi. Lopuksi voit muutamalla sanalla mainita perhetilanteesi sekä harrastuksesi.

Harjoittele tätä kertomustasi ääneen ja ota aika. Kahdessa minuutissa ehdit kertoa uskomattoman paljon ja vieläpä koko ajan täyttä asiaa. Pyydä vielä jotakuta kuuntelemaan ja kommentoimaan, mitä hän pitää tarinastasi. Kun sinä ja kuuntelijasi olette tyytyväisiä, olet valmis menemään haastatteluun.

Kun sitten vastaat “kerro itsestäsi” -kysymykseen tämän hyvin valmistellun elämäntarinasi, sinusta syntyy luonteva, mielenkiintoinen ja persoonallinen mielikuva työnantajalle. Parhaimmillaan tarinasi johtaa siihen, että te saatte monia hyviä yhteisiä jutunaiheita ja teistä tulee haastattelun aikana parempia tuttavia kuin ilman tällaista hyvää johdattelua. Kun olet näin aloittanut haastattelun, työhaastattelu jatkuu luontevana vuoropuheluna eteenpäin.


Psst! Meillä on laaja tarjonta avoimia työpaikkoja, käy vilkaisemassa ja löydä elämäsi työpaikka!

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com