miten saada töitä

Miten saada töitä ilman työkokemusta?

Rekrytointi.com Kesätyönhaku, Nuori työnhakija, Työnhaku

Kokemattomuuden kierre on tuttu monelle nuorelle työnhakijalle ja alan vaihtajalle. Kun ei ole kokemusta, niin ei saa työtä – kun ei saa työtä, ei saa kokemusta. Kierteestä on kuitenkin mahdollista päästä eroon. Tässä artikkelissa kerromme muutamia vinkkejä, miten saada töitä ilman työkokemusta.

Kun olet hakemassa työtä vähäisen tai olemattoman työkokemuksen varassa, kirjoita CV, jossa kerrot osaamisestasi muuten, kuin työkokemuksen kautta:

  • Mitä asioita osaat hyvin koulussa?
  • Mitä harrastat ja miten harrastuksesi voisi tukea työssä menestymistäsi?
  • Mitä luonteenpiirteitä sinussa on, joista olisi hyötyä työssä?
  • Millainen perheesi on? Oletko ollut vastuussa pienistä sisaruksista tai oppinut tiimityöskentelytaitoja suuressa perheessä?

Ilman työkokemusta voi olla vaikeaa saada työpaikka, joka on avoimessa haussa. Työpaikkoihin voi olla jopa satoja hakijoita, ja helpoiten hakijoista karsitaan ne, joilta aiempi työkokemus puuttuu. Tämän vuoksi kannattaakin lähteä itse miettimään, mistä työtä voisi löytyä. Monissa yrityksissä saattaa olla tarvetta apukäsille, vaikkei uusia työntekijöitä haettaisikaan. Tutki, millaisia yrityksiä lähialueellasi on ja mieti, voisitko tarjota jollekin yrityksistä apuasi ”hanttihommien” hoitoon.

Soita potentiaalisiin työpaikkoihin

Kun soitat mahdolliseen työpaikkaan, esittele itsesi ja kysy, kuka vastaa rekrytoinneista ja palkkaa uutta henkilökuntaa yritykseen. Ota annettu nimi ylös ja tiedustele, onko henkilö tavoitettavissa. Kun saat henkilön langan päähän, esittele taas itsesi ja kysy, onko hänellä hetki aikaa. Jos vastaus on myöntävä, kerro lyhyesti perustiedot itsestäsi ja kysy, olisiko sinun osaamisellesi käyttöä yrityksessä nyt tai tulevaisuudessa.

Pyydä myös mahdollisuutta käydä esittäytymässä ja tuomassa CV:si. Työpaikan saaminen vaatii useimmiten henkilökohtaista tapaamista. Pelkkä puhelu ja papereiden lähettäminen ei välttämättä riitä.

Annat itsestäsi parhaan kuvan, kun soitat hyväntuulisena. Jos sinulla on huono päivä, älä soita ollenkaan. Huonotuulisuus kuuluu puhelimessa paremmin kuin mikään muu, eikä se lisää kiinnostusta sinua kohtaan. Iloisen ja kohteliaasti käyttäytyvän henkilön kanssa halutaan toimia samassa hengessä, ja se voi johtaa nopeastikin työnhakusi etenemiseen. Muista myös, että hymy kuuluu puhelimessa.

Verkostoidu

Potentiaalisiin työpaikkoihin soittaminen on hyvä tapa verkostoitua ja luoda suhteita. Toinen mainio tapa verkostoitumiseen on aktiivinen toimiminen sosiaalisessa mediassa.

Melkein kaikilla työnantajilla on joku sosiaalisen median kanava, jossa yritys jakaa tietoa toiminnastaan. Kannattaakin seurata mielenkiintoisia työnantajia ja kommentoida niiden julkaisuja. Jos saat aikaan vuorovaikutusta yrityksen kanssa somessa, jäät jollain tasolla työnantajan mieleen.

Sosiaalisessa mediassa tehty taustatyö luo myös hyvää pohjaa, kun otat yhteyttä työnantajaan puhelimitse. Soittaessasi potentiaaliseen yritykseen voit mainita seuranneesi yrityksen toimintaa sosiaalisessa mediassa, mikä nostaa pisteitäsi työpaikan saannin suhteen. Näin osoitat olevasi kiinnostunut työnantajasta.

Ohessa on muutamia malleja, joiden läpikäymisen jälkeen sinun on varmasti helpompi kirjoittaa oma CV:si.

CV mallit:

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com