työkokemus

Miten saada töitä ilman työkokemusta?

Rekrytointi.com Kesätyönhaku, Nuori työnhakija, Työnhaku

Kokemattomuuden kierre on tuttu monelle nuorelle työnhakijalle. Kun ei ole kokemusta,
niin ei saa työtä – kun ei saa työtä, ei saa kokemusta. Kierteestä on kuitenkin mahdollista päästä eroon.

Kun olet hakemassa työtä vähäisen tai olemattoman työkokemuksen varassa, kirjoita CV, jossa kerrot osaamisestasi muuten, kuin työkokemuksen kautta:

  • Mitä asioita osaat hyvin koulussa?
  • Mitä harrastat ja miten harrastuksesi voisi tukea työssä menestymistäsi?
  • Mitä luonteenpiirteitä sinussa on, joista muut pitävät ja jotka ovat varmasti yleishyödyllisiä?
  • Millainen perheesi on? Oletko ollut vastuussa pienistä sisaruksista tai oppinut tiimityöskentelytaitoja suuressa perheessä?

Ilman työkokemusta voi olla vaikeaa saada työpaikka, joka on avoimessa haussa. Työpaikkoihin voi olla jopa satoja hakijoita, ja helpoiten hakijoista karsitaan ne, joilta aiempi työkokemus puuttuu. Tämän vuoksi kannattaakin lähteä itse miettimään, mistä työtä voisi löytyä. Monissa yrityksissä saattaa olla tarvetta apukäsille, vaikkei uusia työntekijöitä haettaisikaan. Tutki, millaisia yrityksiä lähialueellasi on ja mieti, voisitko tarjota jollekin yrityksistä apuasi “hanttihommien” hoitoon.

Soita potentiaalisiin työpaikkoihin

Kun soitat mahdolliseen työpaikkaan, esittele itsesi ja kysy, kuka palkkaa yleensä uutta henkilökuntaa yritykseen. Ota annettu nimi ylös ja tiedustele, onko henkilö tavoitettavissa. Kun saat henkilön langan päähän, esittele taas itsesi ja kysy, onko hänellä hetki aikaa. Jos vastaus on myöntävä, kerro lyhyesti perustiedot itsestäsi ja kysy, olisiko sinun osaamisellesi käyttöä yrityksessä nyt tai tulevaisuudessa.

Pyydä myös mahdollisuutta käydä esittäytymässä ja tuomassa CV:si. Työpaikan saaminen vaatii useimmiten henkilökohtaista tapaamista. Pelkkä puhelu ja papereiden lähettäminen ei yleensä johda mihinkään.

Annat itsestäsi parhaan kuvan, kun soitat hyväntuulisena. Jos sinulla on huono päivä, älä soita ollenkaan. Huonotuulisuus kuuluu puhelimessa paremmin kuin mikään muu, eikä se lisää kiinnostusta sinua kohtaan. Iloisen ja kohteliaasti käyttäytyvän henkilön kanssa halutaan toimia samassa hengessä, ja se voi johtaa nopeastikin työnhakusi etenemiseen. Muista myös, että hymy kuuluu puhelimessa.

Verkostoidu

Potentiaalisiin työpaikkoihin soittaminen on hyvä tapa verkostoitua ja luoda suhteita. Toinen mainio tapa verkostoitumiseen on aktiivinen toimiminen sosiaalisessa mediassa.

Melkein kaikilla yrityksillä on joku sosiaalisen median sivusto, jossa yritys jakaa tietoa toiminnastaan. Kannattaakin seurata mielenkiintoisia yrityksiä ja kommentoida niiden julkaisuja. Jos saat aikaan vuorovaikutusta yrityksen kanssa somessa, jäät jollain tasolla työnantajan mieleen.

Sosiaalisessa mediassa tehty taustatyö on hyvä pohja, kun otat yhteyttä yritykseen puhelimitse. Soittaessasi potentiaaliseen yritykseen voit mainita seuranneesi yrityksen toimintaa sosiaalisessa mediassa, mikä nostaa pisteitäsi työpaikan saannin suhteen.

Ohessa on muutamia malleja, joiden läpikäymisen jälkeen sinun on varmasti helpompi kirjoittaa oma CV:si.

CV mallit:

Luitko jo nämä jutut?

Avoimet työpaikat

Hae työpaikkoja osoitteessa rekrytointi.com

Avoimet koulutuspaikat

Hae avoimia koulutuspaikkoja osoitteessa rekrytointi.com